Srbija

Prvi rezultati izbora: TRI stranke proglasile pobedu, vodi Aljbin Kurti!

Izvor mondo.rs

Na Kosovu su danas održani prevremeni parlamentarni izbori. Evo prvih preliminarnih rezultata.

Glasanje na Kosovu je počelo u 7 časova, a završeno je u 19 sati. Građani su se izjašnjavali na 2.547 glasačkih mesta, što je za 42 glasačka mesta više u odnosu na prethodne izbore.

--------

TRI STRANKE PROGLASILE POBEDU!

Nepunih sat vremena od zatvaranja biračkih mesta na Kosovu, pobedu su proglasile tri albanske partije.

Političke stranke Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu. Međutim, prema najnovijim podacima CIK-a vodi stranka Aljbina Kurtija.

Na osnovu obrađenih 80 odsto glasova Samoopredeljenje vodi sa 26,02 odsto. Drugi je DSK sa 25,03 odsto, a treći DPK sa 21,15 odsto.

Istorijski rezultat Srpske liste u Severnoj Mitrovici!

Srpska lista je na danas održanim izborima u severnoj Mitrovici ostvarila istorijski rezultat osvojivši rekordnih 97,98% glasova od ukupnog broja izašlih birača, prvi su nezvanični rezultati.

Nijedna stranka, kako se i očekivalo, nema većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Na ulicama južne Mitrovice pristalice Kurtija slave izbornu pobedu sa zastavama Albanije, dok u severnom delu ubedljivu pobedu slavi Srpska lista.

Ranije su i iz izbornog štaba Veseljija objavili da su pobedili na današnjim izborima.

Veselji je pozvao svoje simpatizere da proslave pobedu u Prištini.

Ramuš Haradinaj je doživeo poraz, i priznao da je izgubio.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je ranije da je pravo glasa imalo 1.937.868 glasača, a od toga se 117.808 glasača nalazi na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Tagovi