Uživo

Vučić: Mi smo sa Turcima sukobe završili, vreme za MIR i SARADNJU

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u dvodnevnoj poseti Srbiji. Doveo 200 privrednika, otvaraju se fabrike, počinje gradnja autoputa ka Sarajevu. Pratite uživo na Mondu sve detalje posete...

Nikada bolji odnosi Srbije i Turske, ističu gotovo pri svakom susretu dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, koji će i danas i sutra u Beogradu imati prilike da prodube saradnju dve zemlje.

Erdogan je poslednji put u Beogradu i Novom Pazaru bio u oktobru 2017. godine, a Vučić i on sastali su se dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine. Danas se saradnja "oči u oči" nastavlja.

Koliko je značajna poseta turskog predsednika Srbiji govore egzaktne brojke - trgovinska razmena je prošle godine premašila milijardu evra, u Srbiji je više od 500 turskih kompanija, uglavnom u automobilskoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji.

Srbija i Turska od 2010. godine imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini što je robnu razmenu povećalo četiri i po puta. Ove godine je potpisan novi sporazum koji je povećao izvozne kvote, a na listu je dospela i nova roba.

Od 1. juna izvozi se juneće meso, rafinisano i nerafinisano suncokretovo ulje, suncokretovo seme i soja.

U naredna dva dana najavljeno je otvaranje još pet fabrika, početak gradnje jedne fabrike i trenutno najznačajnijeg projekta - autoputa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Turska je i veliki donator u našoj zemlji, a pomoć ostvaruje preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju – Tika.

Ukupno 48,8 miliona američkih dolara razvojne pomoći Turska je dala Srbiji za projekte unapređenja obrazovanja, zdravstva, socijalne infrastrukture i očuvanja zajedničke kulturne baštine.

Evo i zvaničnog protokola posete:

PONEDELJAK:

U 12.30 - Erdoganu će svečani doček biti organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će dvojica predsednika obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije". Dvojica predsednika će potom imati “tête-à-tête” razgovor.

U 14.00 - Druga sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske.

U 15.00 - Izjave za medije Vučića i Erdogana, kao i ceremonija razmene potpisanih dokumentata i predstavljanje prigodnih poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

U 16. 00 - Srpsko-turski poslovni forum kome će prisustvovati i predsednici dve zemlje, kao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske, Nail Olpak.

UTORAK:

U 13.00 u Palati Srbija biće organizovan Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

U 16.00 - Dvojica predsednika će posetiti Sremsku Raču i prisustvovati ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Izvor mondo.rs
17:34

DOBRODOŠLI U SRBIJU, DRAGI TURCI - DRAGI SRBI, IZVOLITE U TURSKU

Predsednik Vučić pozvao je danas turske investitore da dodatno ulažu u Srbiju, a srpske privrednike da investiraju u Turskoj.

"Mnogo toga smo promenili. Za dve godine kada budete došli, a nadam se da ćete doći za godinu, kada budemo obilazili radove na auto-putu gde ćemo prisustvovati početku radova, oni će biti pri kraju, kao i da ćemo moći da otvorimo obnovljeni put Novi Pazar-Tutin, da ćete moći da vidite drugačiju sliku, i to šta ste sve doprineli u Srbiji", kazao je Vučić otvarajući srpsko-turski poslovni forum.

16:02

Po završetku izjava dvojice predsednika predstavljene prigodne poštanske marke povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. Na redu je Srpsko-turski poslovni forum kome će prisustvovati i predsednici dve zemlje, kao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske, Nail Olpak.

15:55

Pitanje novinara Erdoganu: Postoji jedna tačka neslaganja - to što ste priznali Kosovo - da li sada znači da bolje razumete da nisu dobra rešenja u kojima jedni dobijaju sve, a drugi ništa?

Vučić: Turska se ponašala u skladu sa svojim inetresima, neće nam mnogo dobra doneti da delimo packe Turskoj. Hvala predsedniku Erdoganu na stavu da svako rešenje do kog mi dođemo sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku.

Moramo da budemo pažljivi da ne uvredimo goste, rekao je Vučić.

Erdogan nije želeo ništa da doda na ovaj odgovor Vučića.

Vučić je još dodao: "Ne poznajem nikoga ko je Amerikancima i ostalim zapadnjacima o Kosovu izgovarao rečenice koje sam ja izgovarao, niko im nije stvari govorio kako sam im ja saopštavao, ali to ne znači da ćemo da promenimo odluku SAD ili Turske..."

"Hoću da vam kažem i da vas pitam", obratio se Vučić novinarima, "u Krupnju Lebanu i Vladičinom Hanu, Zvorniku koju smo zapadnu kompaniju mogli da dovedemo u to mesto? Ko drugi je hteo da ulaže? Jedino Redžep Tajip Erdogan, ponosan sam na naše prijateljtsvo. Razlikujemo se po tom pitanju (pitanju Kosova), ali se poštujemo. Erdogan veoma bira reči kada priča o Balkanu i odnosima u regionu. Mislim da je to fer i ozbiljan odnos".

15:48

Prekretnice i ključne stvari za Balkan jesu da se proizvede most mira, blagostanje...Neće više biti ratova, već mira za sve nas. To su mostovi između srca, osmesi mira dok se bude putovalo preko mostova, kaže Erdogan na pitanje novinara o saradnji u regionu i najavljenom trilateralnom sastanku Srbije, BIH i Turske.

"Za godinu i po dana možemo da očekujemo 300.000 više noćenja turskih turista u Srbiji, a o takvim stvarima možete da razmišljate samo kada imate mir", kaže predsednik Vučić.

On kaže da je trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH od izuzetnog značaja, kao i pružena ruka Erdogana.

Poslednji put kada smo bili u Novom Pazaru, Srbi su me dočekali aplauzima, ali ne i Bošnjaka, ali posle obećanja šta ćemo da sve izgradimo svi smo dobili aplauz.

15:35

Turski predsednik sumira rezultate sastanaka i kaže: Tokom posete Srbiji imali smo plodne razgovore,  zahvaljujući zalaganju vaše ekselencije predsednika.

Danas, kao što znate potpisano je devet sporazuma i oni ukazuju koliko je plodan bio sastanak Saveta za saradnju.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo što je posetio Srbiju posle dve godine, na 140 godišnjicu dilomatskih odnosa dve zemlje.

"Postavili smo na sastancima nove ciljeve, ali smo imali prilike da se u razgovorima posvetimo i regionalnim pitanjima.

Naš Arhiv u Turskoj je prelep, na njega smo ponosni i lepota koju je arhitekta predstavio dovela nas je do tog proizvoda.

Ako uspemo da uradimo do 29. oktobra otvorićemo i predsedničku biblioteku sa pet miliona tomova knjiga. Biblioteka je napravljena u digitalnoj formi. U toj biblioteci biće služena i hrana i piće, a ljudi će moći da uče u njoj i lepo provode vreme".

Istakao je da su dobri odnosi između Turske i Srbije u oblasti bezbednosti, odbrani, saobraćaju, kulturi, a  trudimo se i da ih unapredimo.

Potpisani su, kaže, važni dokumenti - vojska, obrazovanje, nauka, tehnologija - oni su dodatno ojačali naše odnose.

Uskoro ćemo se sastati i sa predstavnicima našeg poslovnog sveta. Zahvalio je Vučiću na podršci koju je pružio turskim privrednicima.

Tokom moje posete otvorićemo šest fabrika - u pitanju su automobilski delovi, gume, tekstil..., dodao je Erdogan.

Cilj nam je dve milijarde trgovinske razmene kratkoročno i pet milijardi evra dugoročno, rekao je Erdogan, prenoseći rezultate razgovora sa Vučićem.

Naglasio je i da se srpska strana složila sa zahtevom da se otvori generalni konzulat Turske u Novom Pazaru.

Most mira koji će povezivati srca u regionu - tako je Erdogan opisao sutrašnji početak radova na autoputu Beograd- Sarajevo.

15:22

"Svaka poseta Erdogana podstakne ekonomnsku i saradnju u svim oblicima života. Sat i po razgovarao sam sa njim i veoma važno - konstatovali smo značajan napredak u ekonomskoj saradnji", kaže Vučić. Ukazao je na povećanje trgovinske razmene između dve zemlje i da ona ove godine je veća za 13 posto u odnosu na 2018. godinu. "Povećava se i srpski uvoz i srpski izvoz, u poređenju sa 2009. uvećan je za 7,8 puta. Veoma je važno što su nam turski prijatelji omogućili  izvoz junećeg mesa", kaže predsednik.

Sedma turska fabrika je na putu koja se otvara u Srbiji, kaže Vučić i to sve u mestima kojima je značajn broj nezaposlenih i u kojima žive siromašni ljudi.

Zahvalni smo turskim investitrima što su pomogli razvoj tih mesta.

Imamo i dobre političke odnose, zahvaljujući predsedniku Erdoganu, uspostavljeno je poverenje između Srbije i Turske - možda najbolji odnosi u istoriji dve zemlje.

Cilj je, kaže, stabilnost na celom Balkanu i mir.

"Istovremeno radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana, sutra ćemo prisustvovati otvaranju radova na putu Beograd - Sarajevo. To je 225 miliona evra vredan projekat", rekao je Vučić i dodao:.

To bi dramatično približilo Bošnjake i Srbe, Novi Pazar i Beograd i Sarajevo i Trebinje. Kada sve to uradimo region će izgledati mnogi drugačije.

"Hoćemo i u raškoj oblasti da podignemo infrastrukturu - najvažnija deonica Novi Pazar - Tutin", kazao je predsednik.

Saradnja postoji i u oblasti odbrane, naša strana je pokazala interesovanje za kupovinu oružja od Turske, kazao je predsednik i preneo:

"Zamolio sam Erdogana da odem u Osmanski arhiv - naš ceo arhiv ima manje o nama nego Osmanski arhiv u Istanbulu".

"Zahvalan sam Erdoganu i što je doveo veliki broj poslovnih ljudi, naše je da ih pozovemo u Srbiju, ali i da kažemo našim investitorima da ulože u Tursku", rekao je Vučić.

Preneo je i da je kralj Aleksandar I Karađorđević davno rekao: "Mi smo sa Turcima svoje sukobe završili, sa njima hoćemo da gradimo samo mir i dobre odnose".

Siguran da ćemo kroz mir uraditi sve na dobrobit naših naroda, rekao je Vučić.

15:20

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je zadovoljan zbog ponovne posete Erdogana Srbiji i uiveren je da to nije njegova poslednja poseta. Nadam se da će češće dolaziti u našu zemlju.

15:14

Razmenjuju se potpisani sporazumi pa slede izjave predsednika. Potpisani su sporazumi u oblasti bezbednosti, socijalnih pitanja, industrije i tehnologije, obrazovanja, zajedničkim policijskim patrolama...Potpisan je i okvirni vojni sporazum između dve zemlje. Potpisan je i memorandum o razumevanju o rekonstrukciji mosta Kasapić.

14:06

Po okončanju sastanka Vučić- Erdogan počela je druga sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske. Turski predsednik kaže da očekuje  će bilateralna saradnja na poljima ekonomije, politike, kulture.. dve zemlje biti još bolja u budućnosti i preneo srdačne pozdrave turskog naroda i njihovu ljubav prema ljudima u Srbiji.

Predsednik Vučić je zahvalio turskom predsedniku što je doveo u Srbiju brojnu privrednu delegaciju i istakao da je robno-trgovinska razmena dve zemlje u poslednje dve godine napredovala.

13:51

I dalje traju razgovori u četiri oka Vučića i Erdogana. Ministar Rasim Ljajić za RTS da postoje svi preduslovi da bude veća trgovinska razmena dve zemlje nego sada. Nada se da će ovog meseca krenuti prvi kontigent za izvoz junećeg mesa u Tursku. Postoji i potražnja za našim uljem, rafinisanim i nerafinisanim. "Ranije smo izvozili repromaterijal, sada izvozimo gotove proizvode", kaže Ljajić. On naglašava da je neosporno da je primarni aspekt posete Erdogana početak izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, kao velikog infrastrukturnog projekta koji dosta znači za građane Srbije i BiH.

13:22

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović o autoputu Beograd- Sarajevo za RTS:

"Veoma važno je da se napravi taj autoput, svi pripremni radovi na deonici Sremska Rača - Kuzmin su gotovi i oni sutra počinju", kaže Mihajlović i otkriva još jednu zanimljivost:

"Imaćemo i zajednički granični prelaz, neće biti dva prelaza, već jedan kao za Severnu Makedoniju. To je važno za spajanje ljudi".

Mihajlović je ukazala na dobru saradnju sa turskim kompanijama koje rade na rekonstrukciji puteva. U pitanju su, kaže, nove tehnologije od kojih Srbija može dosta da nauči u infrastrukturi.

Najavila je sastanke sa nekoliko turskih kompanija u oblasti građevinarstva. "Srbija je gradilište i Turci mogu u toj oblasti da nam pomognu", kaže Mihajlović.

Na putu Tutin - Novi Pazar, 27 kilometara će se rekonstruisati. "Tu neće biti samo turske, već i srpske kompanije. Taj put će biti gotov za godinu dana, a Sremska Rača Kuzmin dve godine. Početkom 2021. krenuće i rad na drugom prstenu autoputa između Srbije i BiH.

12:49

Počinje “tête-à-tête” razgovor dvojice predsednika."Srećni smo što možemo da vas vidimo ponovo u Beogradu", kaže Vučić Erdoganu i izražava  zahvalnost za dobre bilateralne odnose dve zemlje. Vučić je podsetio da su dve zemlje 2017. godine imale trgovinsku razmenu u obimu od 830 miliona evra i da su još tada konstatovali da ona treba da premaši milijardu evra. "Već 2018. trgovinska razmena dve zemlje iznosila je milijardu evra, hvala vam na tome", kaže Vučić i dodaje da je sada ta razmena 1,15 milijardi evra. Vučić poručuje Erdoganu da se oseća kao kod svoje kuće. Erdogan kao vrlo važan podatak ističe da Srbija i Turska obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa i ukazuje na brojne zajedničke poslove i investicije Turske u Srbiju. Predsednici se nadaju da će razmena dostići čak dve milijarde evra...

12:35

Posle dočeka ispred Palate Srbija dvojica predsednika obilaze izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije". Nakon toga počinje bilateralni sastanak.

12:31

Erdogan se pozdravlja sa članovima Vlade Srbije. Poljupci jedino za šefa diplomatije Ivicu Dačića...

12:29

Svečani defile jedinica Garde VS.

12:26

Novo rukovanje i novi poljupci, pa počasni plotuni za Erdogana. Grmi ispred Palate Srbija, odjekuju himne dve zemlje.

12:25

Predsedničke kolone stigle u Palatu Srbija, počinje zvanična ceremonija svečanog dočeka.

12:21

Evo kako je izgledao doček na aerodromu u fotografijama:

12:13

12:06

Delegacije su se uputile ka Palati Srbija gde će biti organizovan svečani doček, a potom i sastanci.

12:05

Topli doček - Vučić i Erdogan su se poljubili i kratko porazgovarali. Vučić se obratio i Emini Erdogan, koja je držeći supruga za ruku trenutak ranije izašla iz aviona.

12:04

Predsednik Turske, sa suprugom Eminom izašao iz aviona. Dočekuje ga predsednik Vučić

11:52

Na Beogradski aerodrom sleteo avion u kom je Redžep Tajip Erdogan.

11:51

Očekuje se sletanje turskog predsednika. Oglasiće se svečani plotuni iz artiljerijskog oružja i pratnja MiG-ovima - poseban doček kakav su imali za Srbiju važni predsednici kao što su Vladimir Putin, Si Đinping ili Emanuel Makron...

Ukratko

  • 140 godina prošlo je od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.
  • Trgovinska razmena je prošle godine premašila milijardu evra.
  • Potpisano devet važnih sporazuma
  • Predviđeno otvaranje još pet fabrika, početak gradnje jedne fabrike i trenutno najznačajnijeg projekta - autoputa između Srbije i Bosne i Hercegovine.
učitaj još +