Srbija

Sastanak o "malom Šengenu": Cilj prelazak granica uz ličnu kartu (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

U Novom Sadu održan trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Cilj sve tri zemlje da se granice naše tri zemlje prelaze samo uz ličnu kartu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučic domaćin je premijerima dve zemlje Zoranu Zaevu i Ediju Rami na samitu čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regionu i predlog srpskog predsednika o uspostavljanju "malog Šengena".

On je izjavio posle sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, da se danas razgovaralo u korist građana sve tri zemlje, te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. "granice naših zemalja prelaze samo uz ličnu kartu".

"Dokument koji ćete videti zasnovan je na slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi, jer ljudi u našim zemljama zaslužuju bolji život i manju ezaposlenost", rekao je Vučić novinarima, na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je izjavio da su Albanija, Srbija i Severna Makedonija zemlje koje su na evropskom putu, ali da su današnjim dogovorom rešile da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke i da više ne čekaju na nečije odluke o tome šta i koliko možemo da uradimo u sopstvenom interesu.

Aleksandar Vučić posle trilateralnog susreta sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijom Ramom i Zoranom Zaevom.

"I sve vreme čekamo da nam neko donese neku presudu, šta će neko da nam kaže, koliko smemo da uradimo. Svi smo na evropskom putu, ali smo rešili da sami odlučujemo o svojoj sudbini, da ne čekamo nikoga. To što čekamo pitanje je kada ćemo da dočekamo, a nama je svaki dan u pitanju. Ssto ne bismo radili bolje i više između sebe, ko nas u tome sprečava" , upitao je Vučić.

Na pitanje novinara upućenoj svim liderima zašto na sastanku nema predstavnika Crne Gore, BiH i tzv. Kosova, Vučić je rekao da ne postoji nikakav problem, odnosno da postoji volja da se, ako tri zemlje uspostave pravila i sistem, tome pridruže i ostali iz zapadnobalkanske šestorke, uz sve razlike koje postoje, pre svega po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Izrazio je uverenje da će biti velike opozicije ovom projektu bez ikakve argumentacije, da će ih biti više u inostarnstvu nego u domaćoj javnosti, jer su tri zemlje rešile da uzmu sudbinu u svoje ruke.

On je, na konferenciji za štampu, odgovarajući na pitanje novinara da li postoje projekcije ekonomskih aspekata kakvi će biti benefiti dogovora koje će građani moći osetiti, naglasio da je sve što se radi u cilju popravljanja kvaliteta života građana.

"Okupili smo se ovde, pokazujući poštovanje jedni prema drugima, ali zbog naših građana. Nismo se okupili što nam je lepše da budemo u Novom Sadu, Beogradu ili na nekom drugom mestu: Čini mi se da smo doneli fantastične stvari za naše zemlje". rekao je Vučić najavivši da će eksperti spremiti celovitu studiju do 10.novembra.

Izrazio je uverenje da će ono što je dogovoreno, kada bude urađeno narednih godina, za 20 odsto povećati privlačnost našeg regiona za strane investitore.

"Mislim da ćemo time što će raditi uvećati privlačenje stranih investicija povećati za 20 odsto. Ukupno popravljanje ekonomskom ambijenta, otvaranje granica i uspostavljanjem istih uslova privicućiemo strane ulagače",  rekao je on

Zbog čekanja kamiona na granicama povećani su operativni troškovi za 7 do 9 odsto, novac koji može da se nameni, kada se uklone barijere, građanima, za veće plate.

Istakao je i da će biti snažniji glas regiona, kada se pojave sva trojica, a ne samo jedan predstavnik jedne zemlje i kaže ovo je naša molba ili zahtev.

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas, posle trilateralnog sastanka sa zvaničnicima Srbije i Severne Makedonije u Novom Sadu, da je regionu očajnički potrebno da ide napred i da je inicijativa, nazvana, inače, "mali Ssengen", otvorena za sve na Zapadnom Balkanu.

"Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i ja bih želeo da vama pojasnim da on nema za cilj nikakve ekskluzivnosti, naprotiv, to je korak koji je preduzet da bi se obezbedio opšte inkluzivni proces i u deklaraciji možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom celog teksta", istakao je Rama.

Rama je rekao da otvorena pitanja koja postoje u samom srcu regiona ne bi trebalo da spreče strane da se "slože da se ne slažu oko nekih pitanja", kao i da se dogovore oko onoga što se tiče svih građana.

Rama je na konferenciji nakon sastanaka zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Zoranu Zaevu na sastanku, za koji je rekao da je dragocen i da će imati značajan ishod.

On je rekao da su se predsednici dogovorili da podrže principe zajedničke deklaracije, čiji naslov, kako je rekao, govori sve, a to je sprovođenje četiri fundamentalne slobode EU na region Zapadnog Balkana.

Rama je rekao da sve zemlje moraju da urade više radi svojih građana i na dobrobit slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga, kao i kapitala na ovoj teritoriji.

"Dovoljno je samo da vam kažem jedan primer da shvatite koliko nam je očajnički potrebno da idemo ka napred, a to je 26 milona sati čekanja koje se potroše na graničnim prelazima", istakao je Rama.

Rama je podsetio da su se 2017. godine na sastanaku Berlinskog procesa u Trstu dogovoren akcioni plan za regionalnu ekonomsku oblast, ali da se dve godine nakon toga nije desilo dovoljno stvari koje bi bile pretočene u ekonomski rast, više interakcije i veću integraciju.

"Od suštinskog značaja je cilj koji nas je okupio u ovom formatu i da idemo napred na žustriji način, sa boljom koordincijom, da bi ti procesi koji su stavljeni na papir bili odobreni više nego jednom. Hajde da ovo drugi ne rade za nas", rekao je Rama.

On je na kraju izlaganja podsetio i na jednu albansku poslovicu:

"Samo onaj ko poseduje neke stvari on ih i sprovodi u delo".

Zoran Zaev je rekao da je Severna Makedonija podržala inicijativu jer mora biti urađeno mnogo više na ekonomskom približavanju.

"Potrebna je puna saradnja ;u sprovođenju četiri fundamentalne slobode - slobode protoka ljudi, roba, usluga i kapitala. Smatram da će to definitivno stvoriti ono što svi očekujemo, a to je Balkan koji će biti više poštovan u svetu, konkuretniji i privlačniji ;za strane investitore", rekao je Zaev posle sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom i srpskim predsednikom Aleksnadrom Vučićem u Novom Sadu.

Zaev je najavio da će naredni sastanak posvećen uklanjanju vancarinskih barijera u poslovanju i slobodnijem protoku roba, ljudi, usluga i kapitala biti održan 10. novembra u Ohridu i pozvao sve zemlje regiona da se priključe.

Vučić je jutros dočekao dvojcu zvaničnika u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave, gde su se pred početak sastanka oficijelno fotografisali pred brojnim novinarima i fotoreporterima.

Atmosfera je bila opuštena pa su se predsednik Srbije i premijeri dveju susednih zemalja fotografisali uz osmehe.

Zaev i Rama juče su doputovali u Srbiju, a sinoć su sa domaćnima, Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.

Tom prilikom Vučić je poručio da za naše tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo.

"Srećan sam što smo počeli da brinemo o sebi i što ne moramo da imamo tutora, da mozemo ovako, uz muziku u Novom Sadu, da se dogovaramo za bolju budućost za naše radnike, naše seljeke, pre svega za mlade ljude da ostaju u našim zemljama?, naveo je Vučić.

Vučić, Rama i Zaev su o sastanku već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog "malog Šengena".

Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.
Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem "malog Šengena" na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača.

Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.