Strah u Babinom Mostu: Grafiti OVK na Domu kulture, oštećeno igralište

Nepoznati počinioci ispisali su tokom noći grafite OVK i OVK Kosova na zidu Doma kulture u multietničkom selu Babin Most kod Obilića i oštetili dečije igralište koje se nalazi u sklopu tog objekta

MONDO/Stefan Stojanović

Direktor škole "Milan Rakić" Žarko Petrović je za portal Kosovo Online rekao da je slučaj prijavio Privremenom organu Opštine Obilić, kosovskoj policiji i KFOR-u.

Prema njegovim rečima, nastava se odvija normalno, iako su deca i meštani uznemireni.

Odmah se oglasio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je ocenio da je ispisivanje pretećih poruka tužan pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i upozorio ih da ne prete Srbima jer će Srbija umeti da zaštiti svoj narod.

"Ispisivanja pretećih poruka tužan je pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i koliki ih ljudski i civilizacijski jaz odvaja od normalnih ljudi. Vandalizovanje doma kulture grafitima UČK pokazuje koliko su oni daleko od kulture i mogućnosti da žive u zajednici sa bilo kim ko ne deli njihove šovinističke i rasističke poglede na svet", ocenio je Djurić.

On je upozorio ekstremiste na Kosovu i Metohiji da se ne igraju sa bezbednošću srpske dece i da ne prete Srbima, jer će, kako je naveo, Srbija umeti da zaštiti svoj narod od nasilja i proterivanja u svakom delu Kosova i Metohije.

U srpskom selu Babin Most kod Obilića ima 150 srpskih i 50 albanskih domaćinstava.