Srbija

NAJVEĆA primedba Srbiji: Zašto se NAORUŽAVATE? Evo šta im je Vučić rekao

Izvor mondo.rs

Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen, odgovor je predsednika Aleksandra Vučića na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu ""Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

"Bile su primedbe na račun Srbje, a najveća primedba je bila zašto se naoružavamo i kupujemo oružje od Rusije. Moj odgovor je bio prilično snažan i uverljiv. Rekao sam da mi kupujemo samo odbrambeno oružje i da ne kupujemo ofanzivna sredstva, i ni blizu koliko svi drugi kupuju ofanzivna sredstva. Sa druge strane, iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300/400, da to nismo uradili".

Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila "četam haus" pravila ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao.

Kaže da svakako hoćemo da budemo u situaciji da možemo da zaštitimo svoju zemlju i da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili.

Vučić je rekao i da veruje da je neodrživ opstanak taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH i da će deo tog problema biti rešen nakon formiranja nove Vlade Kosova.

"Verujem da je to neodrživo i da će formiranjem Vlade u Prištini deo problema biti rešen. Ma ko da formira tu Vladu. Jasno je da bez Srpske liste to neće ići i to će biti jedan od ključnih zahteva Srpske liste", rekao je Vučić u Davosu.

On je ocenio da bi Srbija, da nije bilo taksi od 100 odsto na robu koja ide na Kosovo, imala rast Bruto društvenog proizvoda od 4,3 ili 4,4 odsto, umesto 4 ili 4,1 odsto, i da bi to onda bio najveći rast u Evropi.

"Zato je od presudnog značaja da se takse ukinu", rekao je on i dodao da nema mnogo smisla obnova avio linije između Beograda i Prištine i priča o uvođenju železničke linije ukoliko ne postoji mogućnost protoka roba.

 "Sutra treba da pričamo o vozovima, ali kakvog to smisla ima ako naša roba ne može vozom da uđe na Kosovo i Metohiju? Nije važno ko kako posmatra to pitanje, mi smatramo da je to unutrašnji saobraćaj, oni da je između dve države, ali kako god smatrali, te trgovine nema", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da nije imao "bliski susret" sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Davosu, ali da su obojica učestvovala na neformalnom skupu.

On je rekao da su govorili o različitim temama na tim skupovima. Vučić je govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači više pričao o viznoj liberalizaciji.

"Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prištine o uvođenju avio linije i zapitao da li je to zbog američke podrške", napomenuo je Vučić.

"Naša je želja da te probleme pokušamo da rešimo, da ljudi vide koliko se borimo za njihov standard i da bolje žive", zaključio je Vučić.