Srbija

Obradović: Umesto CEFTA - "Srpski Šengen"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je večeras u Novom Sadu da taj pokret predlaže novu ideju po kojoj bi od zone slobodne trgovine (CEFTA) došlo do višeg oblika regionalne saradnje pod nazivom „Srpski Šengen".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prostor Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a u perspektivi i BiH i Severne Makedonije, mogao bi se čvršće regionalno integrisati, rekao je Obradović na obeležavanju slave pokreta - Svetog Save.

On je objasnio da bi se ta integracija odnosila na ekonomiju, ali i kulturu, tržište rada, socijalno osiguranje, sistem obrazovanja, zaštitu životne sredine, obnovljive izvore energije, politiku zaštite lojalne konkurencije, blagostanja porodice, dece i mladih.

Obradović je najavio da će ovu ideju detaljnije predstaviti narednih dana, ali da je preduslov za njeno ostvarenje, kako kažer, odlazak "korumpiranih političkih elita koje su već 30 godina na vlasti u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori", saopšteno je iz Dveri.

Lider Dveri pružio je podršku Srbima u Crnoj Gori i ocenio da ono što se danas tamo dešava predstavlja "najveće događanje vernog naroda" u novijoj srpskoj istoriji i čitave Evrope.