Srbija

Kineski general uputio pismo podrške i solidarnosti Srbiji

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Potpredsednik Centralne vojne komisije Kine general Džang Jousja uputio je pismo podrške i solidarnosti Srbiji u kome ističe da je čovečanstvo suočeno sa “nemilosrdnim besom” virusa i da samo putem bliske saradnje i uzajamne podrške možemo odgovoriti tom izazovu.

“Prijatelji se poznaju u nevolji. Od izbijanja epidemije, Srbija istrajno stoji uz Kinu, predsednik Vučić je izrazio solidarnost i podršku Kini. Ovo u potpunosti oslikava čelično prijateljstvo i tradicionalnu uzajamnu podršku između Kine i Srbije i mi ćemo to uvek pamtiti“, istakao je Jousja u pismu podrške, koje je uputio ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Jousja je uzvratio reči podrške na pismo koje je ministar Vulin uputio njemu u znak podrške kineskom narodu u najtežim danima borbe protiv koronavirusa.

“Vaše pismo, ispunjeno brigom i solidarnošću, nas je duboko dirnulo“ napisao je Jousja.

Naveo je da je predsednik Kine Si Ðinping od izbijanja epidemije, osećajući odgovornost prema kineskom narodu i međunarodnoj zajednici, naredio Komunističkoj partiji, vojsci i celoj zemlji da reaguju brzo i preduzmu sveobuhvatne, stroge i temeljne mere za prevenciju i kontrolu epidemije.

“Kineski narod ima sposobnost, samopouzdanje i sigurnost da pobedi u ovoj bici sa epidemijom“, ocenio je Jousja.

Istakao je da Kina pridaje veliki značaj razvoju vojnih odnosa sa Srbijom i dodao da su dve zemlje u prošloj godini ostvarile uzajamne posete i postigle sporazume u mnogim oblastima.

“U novoj godini želim da, rame uz rame sa Vašom Ekselencijom, unapredimo razmenu, produbimo saradnju i postignemo još bolje rezultate u vojnoj saradnji, kako bismo doprineli unapređenju odnosa dve zemlje i održavanju mira u regionu i svetu“, ističe u pismu Jousja.