Srbija

"Nastavnik tokom onlajn nastave veličao fašistu i kvislinga Nedića"

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) saoptila je večeras da protestuje zbog toga što je držeči čas učenicima osmog razreda, tokom onlajn nastave na platformi Radio-televizije Srbije, nastavnik Milojko Hadžić veličao fašistu i kvislinga generala Milana Nedića.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Milan Nedić je bio veleizdajnik srpskog naroda, sluga nacističkog okupatora, fašista, antisemita, zločinac i notorna kukavica koji je počinio samoubistvo kako se ne bi suočio sa sudom naroda zbog svojih nedela", navodi se u saopštenju.

NKPJ je istakla da svako spominjanje Nedića van tog konteksta, što je, kako navode, upravo nastavnik Hadžić činio, predstavlja falsifikovanje istorije i vređanje svih žrtava fašističke okupacije Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, kao i uvredu za sve "istinske antifašiste i patriote".

Možda će vas zanimati

Dodaje se da od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoje očekuju brzu reakciju, odnosno da Milojku Hadžiću bude onemogućeno da i dalje vodi nastavu, kao i da bude otpušten iz škole u kojoj radi.

"Evidentno je da istorijski revizionisti, poput Hadzića, žele da iskoriste epidemiju korona virusa kako bi na 'mala vrata' među omladinom širili svoju prljavu propagandu i istorijske neistine", naglašava se u saopštenju.

Obrazovne ustanove u Srbiji zatvorene su i nastava se realizuje preko televizije i interneta nakon uvođenja vanrednog stanja u državi zbog pandemije korona virusa u svetu.