Uživo

VAŽNO JE: Epidemija uzleće u Srbiji - imamo samo jedan izlaz!

Stručnjaci iz državnog kriznog tima poslali značajne poruke u danu u kojem je od virusa korona preminulo još sedam osoba.

U poslednja 24 časa, u Srbiji je preminulo još sedam osoba od virusa korona, pa je ukupni broj smrtnih slučajeva od kovida sada 51.

Takođe, u istom periodu utvrđeno je obolelo još 284 osoba, što ukupan broj zaraženih opasnim virusom u našoj zemlji podiže na 1.908.

Te brojke izneli su u nedelju na redovnoj konferenciji za novinare epidemiolog doktor Predrag Kon i doktorka Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut".

Osim tih informacija, oni su uputili i važan apel svima:

"Jasno se vidi peta nedelja. Nalazimo se u uzletu epidemije i u ubrzanom prenošenju, što jesmo očekivali, ali što nam vrlo jasno daje do znanja da je neophodno da se što čvršće pridržavamo svega što smo do sada doneli i što smo se obavezali da ćemo činiti, a to je da smanjujemo kontakte što je moguće više. Drugog izlaza iz ove situacije nemamo", rekao je profesor Kon.



On je naglasio da je "krajnje vreme" da obustavimo kontakte i uz to naglasio da ćemo za pet do sedam dana najranije videti efekte ovog vikenda, kada je policijski čas važio od subote u 13 časova do ponedeljka u pet ujutru.

"Daleko bi bolje bilo kada bismo se svi ponašali kao da je već 24 sata zabrane. Samo bi se išlo do prodavnice, od posla i na posao i u tom slučaju možda ne bi morala da se dogodi takva mera. To je suština", dodao je Kon.

On je apelovao na javne ličnosti da na društvenim mrežama NE preporučuju nepoštovanje mera. "Tako čine mnogo veću štetu nego što možemo da pretpostavimo", rekao je on.

Stručnjaci iz kriznog tima govorili su i o većem testiranju, kao i o predstojećem opštem testiranju tokom leta na prisustvo antitela.

Takođe, Kon je rekao da će aktuelna pandemija dugotrajno promeniti zdravstvene i higijenske navike mnogih.

"Vreme je da izguramo ovih nekoliko nedelja - dve sigurno, a posle ćemo videti. Nemoguće je sada reći koliko će ovo trajati. Sigurno da drastične mere neće trajati previše dugo. Čim malo popusti, popustiće i mere. Ali racionalno. I drugo, promenićemo se posle ovoga, taj strah od kovida ostaće i dalje i popustiće vremenom, kako bude popustio i virus. Videćemo kako će se ponašati preko leta, kako će se ponašati na južnoj hemisferi. To sve moramo da gledamo", dodao je poznati epidemiolog.

Kompletan tok konferencije za novinare pratite u "razvoj događaja".

15:51

Da se UVEK ponašamo kao da je 24 sata zabrane!

"Sad imamo 24-časovni prekid kretanja i komunikacije, a za 5-7 dana možemo da vidimo da li to daje efekat ili ne. To je kratak period da bi se nešto moglo videti. Previše je ozbiljna mera potpunog prekida kretanja da bi tako lako mogla da se donese. Ona je teoretski najpouzdanija za prekid prenošenja, ali da bi došao vrlo jasan predlog od struke, prvo svi članovi stručnog tima treba oko toga da se usaglase. Sa druge strane, treba da budemo potpuno sigurni da će ta odluka, kao što sam ja lično uveren, dovesti do naglog prekida transmisije i da će imati pozitivne rezultate. Na kraju, treba proceniti kolika će biti šteta od toga. To su stvari koje treba uzimati u obzir", rekao je Kon.

"Daleko bi bolje bilo kada bismo se svi ponašali kao da je već 24 sata zabrane. Samo bi se išlo do prodavnice, od posla i na posao i u tom slučaju možda ne bi morala da se dogodi takva mera. To je suština. I još nešto, kroz društvene mreže se pojavljuju vrlo jasne naznake protiv bilo kakvih mera. Pogotovo od poznatih ličnosti. Šteta koja tako nastaje je mnogo velika i daleko veća nego što možemo da pretpostavimo".

"To je upamćeno još od pandemijskog gripa kad smo imali vakcinaciju. Svako ko minira takvu aktivnost jednostavno radi protiv narodnog zdravlja i možda je to moj lični stav, ali teško da može da se kaže da to nije tako ako posmatrate zemlje gde je smrtnost preko 10 odsto - tu mislim na Italiju i znate dobro da to nije nemoguće da se desi u našoj zemlji. Pričati da je sve to bespotrebno i umišljeno... Jednostavno, to više ne mogu da prihvatim".

"Vreme je da izguramo ovih nekoliko nedelja - dve sigurno, a posle ćemo videti. Nemoguće je sada reći koliko će ovo trajati. Sigurno da drastične mere neće trajati previše dugo. Čim malo popusti, popustiće i mere. Ali racionalno.  I drugo, promenićemo se posle ovoga, taj strah od kovida ostaće i dalje i popustiće vremenom, kako bude popustio i virus. Videćemo kako će se ponašati preko leta, kako će se ponašati na južnoj hemisferi. To sve moramo da gledamo", dodao je Kon.

15:42

Kon o preminulima

15:39

"Primarna zdravstvena zaštita preuzima glavnu ulogu"

"Primarna zdravstvena zaštita dobija svoju ulogu. Epidemiolozi iz prednje uloge moraju da se pomere iza njih i da primarno zdravstvo preuzme glavnu ulogu".

"Nema više podele pacijenata na one koji su posebno osetljivi i na one koji nisu. Nažalost, uz to su i među svim slučajevima konstatovani smrtni slučajevi. Tu će nam biti borba. I ponavljam - smanjivanje kontakata.

Poslušajte profesora Kona.




15:31

Kon: Došlo je krajnje vreme...

"Krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da prestanemo da omogućavamo virusu da se slobodno prenosi. Krajnje je vreme. Ovo su još posledice onoga od ranije. Sad uočavamo porast onoga od pre pet do sedam dana. Ako budemo videli da počne da pada... Ovaj vikend je zatvoreno sve, a on će se videti za pet do sedam dana. Ako tako bude, onda ćemo znati da mere daju rezultate. Mada ne treba zaboraviti da ima mnogo importovanih, na koje nismo mogli da utičemo".

"Na dnevni red je došlo distanciranje"

15:29

"Mnogi asimptomatski nose infekciju"

"Masovnim testiranjima se otkrivaju novi izvori infekcije i stavljaju izolaciju. Sad je novi trenutak. Ništa nismo zakasnili ni ako sada krenemo sa tim. Zakasnićemo ako dopustimo da se u petoj i šestoj razvije do maksimuma".

"Testirali se ili ne - sve zavisi od naših kontakata"; dodao je Kon.

"Nekontrolisani kontakti mogu da se dese u zatvorenom prostoru gde idete u kupovinu ili u grupama gde ne znate do kraja da li je neko zaražen ili nije. Kada su kontrolisani kontakti onda je to daleko ređe. Ima jako puno asimptomatskih koji nose infekciju. To ne može sada da se radi, u samom događaju, već se to radi nakon što se završi. Onda se ispituje situacija".

15:27

Opšti testovi na leto

"U opštoj populaciji radićemo test kad prođe epidemija. Tokom leta ćemo ispitivati prisustvo antitela. Tu se uzima reprezentativni uzorak na različitim teritorijima Srbije i ispituje se prisustvo ili neprisustvo antitela. Oni koji ih imaju dobili su imunitet, bez obzira na to da li su simptomatski ili asimptomatski", rekao je Predrag Kon.

"Ta istina nam služi za budućnost. To je isplanirano"

15:24

Ko se prioritetno testira?

"Pacijenti, zdravstveni radnici, osobe koje imaju preko 38 stepeni, oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženima bez zaštite u periodu od 14 dana pre toga. To se odnosi i na zdravstvenog radnika, kao i za osobu iz domaćinstva, iz neposredne blizine", dodao je Kon.

"U trećoj grupi prioriteta su oni koji doputuju međunarodnim saobraćajem", objasnio je epidemiolog.

15:21

"Testiramo nakon indikacija"

"Pojam masovno testiranje nije bio najsrećnije upotrebljen. Sada testiramo samo nakon indikacija. U drugim zemljama testiramo samo na osnovu toga gde ušao prouzrokovač", objasnila je Kisić Tepavčević.

"Indikacije smo proširili da bi se otkrile i osobe koje ne ispoljavaju simptome i znakove infekcije, ali za koje se sumnja da su u stanju inkubacije ili čak asimptomatski nosioci", dodala je.

15:19

O stanju u bolnicama u Ćupriji i Valjevu

"U opštoj bolnici u Valjevu je osam zaposlenih pozitivno i 188 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Tamo je zaposlen 141 zaposlen i moguće je organizovati posao posle preraspodele", rekla je Kisić Tepavčević.

"40 zdravstvenih radnika pozitivno u Ćupriji, sedam hospitalizovano, a ukupno ima 880 zaposlenih i u odnosu na te kapacitete vidimo da je preraspodelom moguće organizovati nesmetani rad".

15:16

Na Bežaniji zaražen pacijent hematologije

"Na Bežanijskoj kosi je na hematologiji od šest testiranih nađen jedan pozitivni. On je izdvojen i nastavio je tamo da se leči od akutne leukemije", rekao je doktor Kon.


15:15

"Spremni smo i za više testova"

"Spremni smo da testiramo 1.000 ljudi na dnevnom nivou, već možemo i više da testiramo. Sve osobe koje su u poslednja 24 sata imale indikacije su testirane", dodala je Kisić Tepavčević.

15:13

"Informacije se ne kriju, niti je to moguće"

"Dobro je što se u medijima priča o ovom virusu, ali je jako bitno da informacije budu validne i tačne. Jedino ne bih da ostanu zrnca sumnje u pitanjima o pojedinačnim ustanovama. Nekada informacije saznam i u tom momentu od vas jer odlično radite svoj posao, a mi u nultom vremenu saznamo, raspoređeni smo na drugim poslovima, pa na Institutu saznamo. Važno je naglasiti da se informacije ne kriju i da ne mogu da se sakriju. Inficirane osobe ne mogu da se sakriju, niti ima potrebe za tim", rekla je Darija Kisić.

15:12

Potvrđeno - još obolelih u vladi

"Više puta smo isticali da ova bolest ne poznaje granice. Obolevaju svi koji su bili izloženi. Ne bih navodila, niti bi trebalo zbog zaštite podataka, da iznosimo podatke za svakog pojedinca. U određenim ministarstvima imamo pozitivne osobe na virus i sve su u stabilnom zdravstvenom stanju, ali svaki pozitivni pojedinac nam je podjednako važan. Da budemo svesni da imaju trenutno najveći stepen nege i zdravstvenog nadzora", rekla je doktorka Darija Kisić.

15:10

"Jasno se vidi peta nedelja..."

"Jasno se vidi peta nedelja. Nalazimo se u uzletu epidemije i u ubrzanom prenošenju, koje jesmo očekivali, ali koje nama vrlo jasno daje do znanja da je neophodno da se što čvršće pridržavamo svega što smo do sada doneli i što smo se obavezali da ćemo činiti, a to je da smanjujemo kontakte što je moguće više. Drugog izlaza iz ove situacije nemamo", rekao je Kon.

"Nadalje ćemo se testirati. Od danas u Beogradu primarna zdravstvena zaštita preuzima težište jer će većina koja ima laku infekciju da se testira u 'kovid ambulantama'. Na taj način ćemo da otkrivamo lakše obolele, prenosioce i da ih što pre izolujemo. To je težišni zadatak, uz osnovno - da ostanemo kod kuće i da onemogućimo virusu da preživi"

15:07

Ovo su najnovije brojke - još sedmoro umrlih!

"Na dan 5 april do 15 časova registrovano je 1.908 potvrđenih slučajeva, 284 pozitivno, hospitalizovano 1.082 pacijenta, 88 se nalazi na sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata", rekao je Predrag Kon.

"Do 15 časova testirano 7.360 osoba. Od prethodnog dana imamo novih sedam smrtnih slučajeva i ukupno 51 smrtnih ishoda (39 muškog pola, 12 ženskog). Pet osoba muškog pola, dve osobe ženskog. Svi su imali pridružene druge bolesti", rekao je doktor Predrag Kon.

"Procenat smrtnosti 2,67 u odnosu na ukupan broj".

Ukratko

  • Do nedelje u 15 časova, od kovida-19 preminulo je 44 građana Srbije
  • Do danas je broj zaraženih 1.624
  • Potpuno su izlečene 54 osobe
učitaj još +