Srbija

Brnabić: PREPONOSNA sam, Srbija se bori a bogate zemlje nemaju ni maske

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ana Brnabić o uslovima u Srbiji i "mnogo bogatijim zemljama" tokom borbe sa korona virusom.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je od korona virusa obolelo skoro 2.000 ljudi, umrlo ih je 55, a premijerka Srbije rekla je da je ponosna na način na koji se Srbija bori sa pandemijom.

Upitana kako se oseća gledajući snimke sa Infektivne klinike, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je "preponosna".

"Osećam se preponosno kao predsednica Vlade jedne male, dosta siromašne zemlje, mi se borimo i imali smo dobrih nekoliko godina, ali opet, toliko toga bi trebalo nadoknaditi. U petoj smo nedelji ove strašne epidemije, a ovako izgleda naša bolnica u kojoj je verovatno najgore stanje, tu su najteži pacijenti, tu je najveći udar. I u mnogo bogatijim zemljama, sa razvijenijim zdravstvenim sistemima, u petoj nedelji, ljudi su po podu, isključuju ih sa respiratora, puštaju ih da umru po hodnicima, da bi priključili nekog drugog na respirator. E, tako izgleda peta ili šesta nedelja u Španiji. Ovo jeste ratno stanje," rekla je ona na TV Pink.

"U Španiji su svuda po podovima pacijenti, medicinski radnici nemaju zaštitnu opremu, od kesa za smeće prave zaštitne mantile. U Njujorku, centru sveta, nema maski. Ovo je Srbija, koja se bori i daje sve od sebe, država koja ume da reaguje brzo, sluša struku, državni vrh je ozbiljan i posvećen, i tako to izgleda. U tom smislu, mi tu borbu dobijamo, ali da li ćemo se izboriti, zavisi od pojedinaca. Ovaj rat dobijamo samo svi zajedno," rekla je ona.

U istoj emisiji na Pinku, Nestorović je kazao da se "boji sledećeg vikenda", a prof. dr Predrag Kon da više ne uspevamo da kontrolišemo korona virus, i da je to potrebno reći "jasno i glasno".

VAŽNO!

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 284 nova slučaja korona virusa, kao i sedam novih smrtnih slučajeva.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.