Uživo

Lekari kažu da ovo SVI moraju da čuju: Korona je u jeku, smanjimo kontakte!

Članovi kriznog tima potvrdili da će biti uveden policijski čas od petka do ponedeljka.

Potvrđeno je - Srbija će u borbi protiv virusa korona uvesti oštriju meru - potpunu zabranu kretanja od petka u 17 do ponedeljka u pet časova ujutru.

Na taj način, vlada i krizni štab potpuno će sprečiti kretanje građana uoči i tokom vikenda. O toj meri u utorak je na gostovanju Radio-televiziji Srbije govorio predsednik Aleksandar Vučić, a to su u sredu najavili i Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević.

"Danas su nas na kriznom štabu pitali da li smo zadovoljni odlukom zabrane kretanja od petka do ponedeljka, mi smo to podržali i verujem da će to biti usvojeno", rekao je doktor Kon.

U Srbiji su u poslednja 24 časa preminule još četiri osobe (sve muškarci), čime se broj žrtava kovida-19 u našoj zemlji popeo na 65. Takođe, u poslednjem danu testirano je još 1.135 osoba, od čega je pozitivno bilo 219, pa trenutno u Srbiji zvanično ima 2.666 obolelih od kovida.

Na respiratoru je ukupno 112 pacijenata.

"Na platou smo i u maksimumu smo. Taj maksimum će trajati još nekih 8-10 dana. Da uđemo u šestu nedelju, da je prođemo i onda se može očekivati opadanje tog broja", dodao je Kon.

S obzirom na to da se bliži Uskrs, stručnjaci su govorili i o eventualno novim merama, ali one još nisu na dnevnom redu, što ne znači da neće biti u skoroj budućnosti.

Poruka stručnjaka za sada je jasna - Srbija se dobro bori protiv virusa, ali oprez mora biti veći nego do sada.

"Ako kažem da sam izraziti optimista - svi ćemo da popustimo. A ako to uradimo, može da padne sve što smo uradili. To  posebno važi za gerontološke centre i za domove za negu starih. Tu ne sme da uđe virus. Ne sme! Ako tu uđe, onda je zaista opasno po život tih ljudi", rekao je Kon, pa dodao:

"Isto važi i za sve starije i za hronične bolesnike".

Prema njegovim rečima, i dalje "blješti svetlo na kraju tunela", ali ne treba smatrati da je bilo šta gotovo.

"Jedva čekam da ugledam to svetlo. Čekam tu šestu nedelju, iznenadio bi me porast, ali nije nemoguće. Vidite kako se desi više od 60 obolelih zdravstvenih radnika u samo jednom cugu. Moglo bi bilo gde gde je velika osetljivost da uđe i da se naglo sve promeni. Prema tome, to prirodno propadanje virusa treba sopstvenim ponašanjem da obezbedimo, da virus slabi sve više, a posle ćemo da nađemo načine da podignemo kolektivni imunitet".

Pročitajte tekstualni prenos konferencije klikom na "razvoj događaja".

15:48

Kon o potpunom prekidu kontakata

"Svestan sam da je teško sprovesti potpunu zabranu kontakata, ali ako pričamo o tome i jasno kažem da je to stručni zahtev, pokušavam onda ljudima da podsvesno stvorim to da razmišljaju o tome", izjavio je Kon.

"Da li Vučićeva poseta to krši? Procenite sami da li je to političko pitanje pitanje za mene", dodao je on.

15:42

O situaciji u Juri

"Kod radnika Jure je kod sedam osoba pronađeno prisustvo infekcije, a 300 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Prihvaćene su mere da se smanji kapacitet i da tokom dana ne bude više od 330 radnika raspoređeno na radnim mestima, sve u cilju smanjenja rizika", rekla je Darija Kisić.

15:40

Kon: Blješti svetlo na kraju tunela, ali rano je!

"Ako kažem da sam izraziti optimista - svi ćemo da popustimo. A ako to uradimo može da padne sve što smo uradili. To je posebno za gerontološke centre i za domove za negu starih. Tu ne sme da uđe. Ne sme! Ako tu uđe, onda je zaista opasno po život tih ljudi".

"Isto važi i za sve starije i za hronične bolesnike".

"A blješti svetlo na kraju tunela. Jedva čekam da ga vidim. Čekam tu šestu nedelju, iznenadio bi me porast, ali nije nemoguće. Vidite kako se desi više od 60 zdravstvenih radnika u jednom cugu. Moglo bi bilo gde gde je velika osetljivost da uđe i da se naglo sve promeni. Prema tome, to prirodno propadanje treba sopstvenim ponašanjem da obezbedimo da virus slabi sve više, a posle ćemo da nađemo načine da podignemo kolektivni imunitet".

15:38

Kon još jednom o praznicima: Ako bude neophodno...

"Što se tiče samog Uskrsa, verujte da je ova situacija sada na najvišem mogućem stupnju i nije posebno razmišljano nešto vezano za same praznike. Ako bude neophodno da se i u toku praznika sprovodi zabrana kretanja i kontakata".

"Kad bi mogla da se sprovede zabrana kontakta - bilo bi najbolje, a to bi podrazumevalo da se slavi na određen način, što verujem da će svako naći način da to upriliči u svom domu kako treba. Isto važi i za jevrejske praznike, neće biti večeri sa velikim okupljanjem, jer se prvenstveno čuva život".

15:36

Da li će biti izuzetaka od policijskog časa tokom vikenda?

"Policijski čas podrazumeva zabranu od petka u 17 do ponedeljka u 5 ujutru. Što se tiče kućnih ljubimaca, to ostaje isto. Što se tiče starijih od 65 i penzionera, petkom će moći da idu od 4 do 7 ujutru u kupovinu", rekao je Kon.

15:33

Da li će biti novih zabrana pred Uskrs?

"Zabrane pred Uskrs? Nismo razmišljali o tome. Pre smo razmišljali o zabrani kretanja, a ako bi se to dogodilo, tražilo bi takvu meru. To je i dalje u opticaju, ali ne neposrednom opticaju. Ne do kraja vikenda", rekao je Kon.

15:31

O brzini dobijanja rezultata

"Nemamo odgovarajuće kapacitete onih koji su spremni da ubacuju podatke, jer je problem što to traži određeno medicinsko obrazovanje, ne mogu to da rade tehničari ili neko ko to nije inače radio, jer postoji niz sitnih stvari koje mogu posle da komplikuju život. Na primer, permutacija matičnog broja može posle da izazove vreme i vreme otkrivanja te greške", rekao je Kon.

"Imamo ozbiljnih problema logističke vrste, sporije nego što smo očekivali, ali takvi kakvi smo - takvi smo".

15:28

Da li su pune bolnice u Beogradu i Nišu?

"Danas je na kriznom štabu rešeno da će u Nišu vojna bolnica biti praktično za građanstvo, a nova zgrada kliničkog centra potpuno će biti kovid bolnica. Infektolozi iz vojne bolnice u Nišu preći će u tu novu kovid bolnicu. To je potrebno jer se Niš relativno brzo puni", rekao je Kon.

"U Beogradu još ima kapaciteta, razmišlja se o oslobađanju prostora, prebacivanju u sajam i biće dodatnih kapaciteta za smeštaj pozitivnih, a lakih slučajeva. I to prebacivanje je nešto što je sada aktuelno", dodao je on.

"Za Banjicu nemam informaciju da li će potpuno da se tretira. Imao sam informaciju za Bežanijsku kosu gde se pojave pacijenti bez pozitivnih nalaza na kovid, a sa jasnim kliničkim, vrlo sumnjivim znacima. Bilo je govora o tome da im se mora obezbediti zaštitna oprema".

15:25

"Sada da zapnemo najviše"

"Moramo da kontinuirano nastavljamo da sprovodimo imunizaciju, jer bismo uskoro imali epidemiju drugih bolesni koje se mogu sprečiti vakcinama, a koje su isto toliko opasne", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Kada je pitanju dilema za budućnost, za relaksiranje mera, moramo biti jasni da su svi naši zajednički napori za to da odlažemo kontakte i da se postepeno navikavamo na virus. Najstarije smo sačuvali, oni se jesu pridržavali, gradimo kolektivni imunitet, ali ta generacija je potpuno osetljiva. Sve te grupe koje su bile u samoizolaciji - moramo ih postepeno vratiti u postepene životne tokove u uslovima u kojim jača kolektivni imunitet, a virus slabi", nastavila je ona.

"Podaci jesu obećavajući, ali to nije tako blizu. Sad bi trebalo da zapnemo najviše, da pokažemo koliko smo složni, odgovorni i jaki. Vidi se kraj epidemije"

15:23

Zabrana će biti usvojena

"Želimo da se prenošenje virusa u njegovom maksimumu potpuno spreči. Ja se pitam za potpunu zabranu kontakta. Moja ideja je mnogo ozbiljnija nego zabrana kretanja, ali zabrana kretanja omogućuje da se to desi".

"Danas su nas na kriznom štabu pitali da li smo zadovoljni odlukom zabrane kretanja od petka do ponedeljka, mi smo to podržali i verujem da će to biti usvojeno i da ćemo do kraja nedelje znati još podataka"

15:21

Kon o novim merama

"U periodu kada se nalazimo u maksimumu, to je trenutno bar u Srbiji, nema ni govora o razmišljanjima o ukidanju mera. To možemo da maštamo, ali to je za budućnost. Možemo da predviđamo i da se bavimo time radi toga da bi ljudi prihvatili činjenicu da neće večno trajati".

"Na tom platou smo i u maksimumu smo. Taj maksimum će trajati još nekih 8-10 dana. Da uđemo u šestu nedelju, da je prođemo i onda se može očekivati opadanje tog broja".

"Kako te mere predlažemo i kako se donose? Najvažnije je bilo na samom početku, kad smo došli sa predlogom za proglašenje epidemije od posebnog značaja, tada smo odmah dobili i više od toga. Uvedeno je vanredno stanje. Da nije urađeno to tada, bili bismo danas u mnogo velikim problemima. Preraspodela kadra bez proglašenja vanrednog stanja ne bi bila moguća".

"Sve mere se na kraju svode na smanjenje kontakata, pogotovo bliskih kontakata. Od juče sam počeo da govorim da do prolaska šeste nedelje moramo imati apsolutnu zabranu kontakta. Svaki građanin to treba da čuje. Ovo što se planira od petka je potpuno u skladu sa tim, s tim da je to zabrana kretanja koja uslovljava i zabranu kontakata. Da li će to biti nastavljeno - ne mogu da kažem, to zavisi od brojeva narednih dana, kada će se videti rezultati onoga što je rađeno prethodnog vikenda".

15:15

Još 4 smrtna slučaja

"Pozitivno je još 219 osoba od 1.135 testiranih , a na respiratoru je 112 pacijenata. U poslednja 24 časa imamo još nove četiri osobe koje su preminule kao posledice infekcije. Svi preminuli su muškarci. Ukupno je hospitalizovano 1.726 ljudi".

"Od 65 preminulih osoba - 48 su bili muškarci, 17 žene", rekla je profesorka Kisić.

Ukratko

  • U Srbiji je do juče zabeleženo 2.447 slučajeva
  • Od posledica virusa korona preminula je 61 osoba do utorka
  • Potpuno se oporavilo 118 osoba
učitaj još +