Uživo

"Srbijo, izdrži još malo!"

U poslednja 24 časa u našoj zemlji preminulo još pet osoba zbog virusa. Ministar najavio šetnje penzionera - posle Uskrsa. Što se tiče ustanova, više neće biti apela.

Pre tačno mesec dana, u našoj zemlji proglašeno je vanredno stanje zbog pandemije virusa korona.

Kada se pod tim periodom podvuče crta, brojke kažu sledeće:

- do srede, 15. aprila, u Srbiji je od kovida 19 preminulo 99 osoba;
- u poslednjem danu umrlo je još pet pacijenata;
- ukupan broj zvanično inficiranih je 4.873;
- u poslednja 24 časa utvrđeno je još 408 pozitivnih na opasnu bolest;
- sa respiratora je "skinuto" pet osoba;

Te brojke javno je izneo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je na konferenciji za novinare u Palati Srbija ocenio sadašnji "presek" stanja.

"Trenutni rezultati nisu loši", izjavio je on.

"Ohrabruje to što je manje pacijenata na respiratoru, što je izuzetno bitno. Situacija je u dobroj kontroli u najvećem delu Srbije osim u Nišu i Požarevcu", rekao je ministar zdravlja Lončar.

On je rekao da su trenutno utvrđena 243 zaražena u domovima za smeštaj starih, kao i 32 zaposlena u tim ustanovama. Ove nedelje najveći problem je nastao zbog stanja u Gerontološkom centru u Nišu, u kojem nisu poštovane mere, pa je zaražen trocifren broj osoba, a protiv direktora je podnesena krivična prijava.

"Apsolutno svako za koga se utvrdi da je odgovoran za nešto što se desilo odgovaraće. Imali smo izbor da zatvorimo ustanovu, ali tada ne bi mogla da radi, mi smo se opredelili da pomognemo pacijentima sa postojećim kadrom. Podrazumeva se, i da dezinfikujemo te centre", rekao je Lončar.

"Do juče smo slali apele i preporuke, više nećemo. Sada više nećemo. U ustanovama će morati da se organizuju tako da smene u tim domovima traju 15 dana. To je jedino što može na najbolji način da zaštiti i osobe koje se nalaze u domu i one koji rade... To ćemo strogo kontrolisati, a svako ko nije ispoštovao mere biće procesuiran i odgovaraće", naglasio je ministar.

Lončar je najavio da je trenutna ideja kriznog tima da se posle Uskrsa najstarijima dozvoli da napuste kuće i potpunu izolaciju, jer će im biti omogućena šetnja do 300-400 metara u prebivalištima u vreme policijskog časa.

"Kako će to biti? Zamišljeno je da izađu ispred svojih domova, stanova, kuća, da mogu da prošetaju pola sata napolju i da to bude bez kontakta sa bilo kim. To bi se dešavalo u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, za vreme policijskog časa. Da smanjimo rizik na najmanju moguću meru", izjavio je ministar.

Uz Lončara, na konferenciji je govorio doktor Goran Stevanović. On je objasnio proceduru sprovođenja testova i naglasio da odluku o testiranju donosi lekar, a ne pacijent.

Za kraj, ministar je poslao ličnu poruku javnosti:

"Pozdravljam sve građane i želim da budu pozitivni, da izdrže još malo, da znaju da će sve ovo proći. Vratićemo se na staro, ne gubite nadu, duh. Navikli smo, nismo očekivali da nas nešto preskoči, ali moramo da izađemo iz ovoga jači i bolji. Imaćemo vremena da razmišljamo kako smo radili, šta ćemo raditi i kakvo nam je okruženje, kao i kakvi smo mi sami", rekao je Lončar.

Poslednjih dana, u centru pažnje ovdašnje javnosti je izuzetno teška situacija u Gerontološkom centru u Nišu, kao i pitanje prisustva građana predstojećim liturgijama tokom Uskrsa.

"Ne možemo da pravimo izuzetak na Uskrs", rekao je predsednik Aleksandar Vučić danas popodne.

Pogledajte njegovo obraćanje, a kompletan tok konferencije za novinare pročitajte klikom na "Razvoj događaja".

15:52

Pojašenje: Deca sa autizmom i svi sa smetnjama - uvek mogu da izađu

Pojašnjenje iz vlade:

"Uredba po kojoj se deci sa autizmoom odobrava izlazak u bilo koje vreme tokom zabrane kretanja biće proširena na sve osobe sa smetnjama u razvoju. Neće se odnositi samo na decu, već i na starije osobe sa smetnjama u razvoju. Neće postojati vremensko ograničenje kretanja, jedino je ograničenje da se mogu kretati do 200 metara od mesta stanovanja, u pratnji samo jednog pratioca i uz poštovanje svih drugih mera predostrožnosti".

15:49

Lončarova poruka: Pobedićemo

"Pozdravljam sve građane i želim da budu pozitivni, da izdrže još malo, da znaju da će sve ovo proći. Vratićemo se na staro, ne gubite nadu, duh. Navikli smo, nismo očekivali da nas nešto preskoči, ali moramo da izađemo iz ovoga jači i bolji. Imaćemo vremena da razmišljamo kako smo radili, šta ćemo raditi i kakvo nam je okruženje, kao i kakvi smo mi sami".

"Ostanimo pozitivni, samo tako možemo da pobedimo. Hvala svima na strpljenju i razumevanju".

15:47

Kako RFZO nabavlja maske, pošto nema javnih nabavki?

"Nabavlja na najbolji i najbrži način da bismo zaštitili medicinske radnike, sve sa maskama i rukavicama, da ne bismo imali posledice ako nemamo to. Nabavljamo na način koji spasava zdravlje ljudi, ljudske živote i sve ćemo uraditi da svima koji postavljaju to pitanje nabavkom te opreme pomognemo, spasimo da se ne razbole, da nemaju komplikaciju, da ne daj Bože izgube život. Neka ostanu zdravi i živi, pa neka nam sutra sude da li smo pomogli njima i ostalima. Nastavićemo da nabavljamo onako kako mislimo da je najbolje i najbrže", rekao je Lončar.


15:44

Lončar: Bilo bi mnogo bolje da cela Evropa ima iste mere

"Ova stvar sa koronom nije stvar samo Srbije, već cele Evrope. Mislili smo da je neophodno da se udruži cela Evropa. Virus ne gleda granice, pasoše, viruse. Mislim da bi bilo mnogo bolje da sednemo svi zajedno i da smo doneli zajedničke mere za Evropu, tada bismo izbegli neke stvari, a i mnogo brže bismo rešili problem".

"Nadam se da će neko iz ovog primera, ko se bude bavio zdravstvom u Evropi, ovo imati na umu i da će biti spremniji za neke situacije koje će se javiti"

"Sad smo prepušteni sami sebi u donošenju mera. Najbitnije nam je zdravlje građana, pratimo šta se dešava u drugim zemljama, u okolini. Ponavljam, ovo ne zavisi samo od nas. Čujemo sve koji nam daju savete i odlučujemo na osnovu saveta stručnjaka".

15:42

Zašto u Šapcu nema privremene bolnice?

"Osnovni razlog je da moramo da imamo infektologa, a trenutno ga nemamo na raspolaganju. Molim sve da ne pretvaraju stručna pitanja na druga polja, posebno ne na političko", rekao je Lončar.

15:41

Doktor Stevanović o testiranju

"Komplikacije kod ove bolesti su najčešće od 10 do 14 dana od početka simptoma. Zbog toga sve osobe za koje se utvrdi da su potvrđene se sprovodi prvo testiranje posle 14 dana. Sledeće je posle 24 ili 48 sati. Ako je prvi test pozitivan, u narednih 5 dana ponoviće se test".

"Kod pacijenata koji su prethodno zbog teškog oblika bolnici bili lečeni, ostatak lečenja koji se sprovodi u privremenim bolnicama vreme za ponavljanje negativnog testa može biti u razmaku od nekoliko dana", dodao je Stevanović.

"Praktično je negativan test nama pokazatelj da pacijent nije zarazan, ali osnovni cilj nam je da budemo sigurni da neće biti komplikacija, a to je za najveći broj 14 dana od početka simptoma"

15:38

"Lekar odlučuje o testu, ne pacijent"

"Tamo, kao i u svim bolnicama, postoje lekarske ekipe koje su najmerodavnije da kažu kada će se neko testirati. To nije na pacijentu da odluči, već postoje tačno određeni faktori koji se gledaju. Mogu da kažem da trenutno radimo više od 2.000 testova i trenutno nema nikakvih problema da se svi ti ljudi testiraju", rekao je Lončar.

"Na ucene i štrajkove ne možemo da reagujemo kao u drugim situacijama. Držaćemo se pravila".

15:34

"Do juče smo apelovali, više nećemo"

"Do juče smo slali apele i preporuke, više nećemo. Sada više nećemo. Oni će morati da se organizuju da smene u tim domovima traju 15 dana. To je jedino što može na najbolji način da zaštiti i osobe koje se nalaze u domu i one koji rade", rekao je Lončar.

"To ćemo strogo kontrolisali. Cilj nam je da zaštitimo živote svih koji se nalaze u tim objektima", dodao je ministar.

"Svako ko nije ispoštovao mere biće procesuiran i odgovaraće. Nemojte da imate sumnju oko toga".

15:33

Lončar o Požarevcu, Ćupriji, Nišu...

"U Požarevcu ima 19 pozitivnih. Pripremamo se kao da će ih biti više i u Požarevcu i u Ćupriji i u još nekim mestima. Shodno tome ćemo se i ponašati. Bilo bi lepo da ne bude, ali apelovao bih na sve ljude iz ovih mesta i okoline na poseban oprez. Povećana je koncentracija virusa kod njih, veća je verovatnoća da mogu da ga dobiju", rekao je Lončar.

"Što se tiče Niša, tim kriznog štaba je tamo i preduzima sve mere da bi se situacija stavila pod kontrolu. To jedino možemo uz pomoć svih građana".

15:31

Lončar o vakcini, Stevanović o leku

"Bilo bi lepo da se pojavi vakcina, rešila bi nam sve probleme, ali mislim da nije realno da se pojavi pre sledeće godine ako znamo šta je sve potrebno da se uradi da bi ta vakcina bila ispitana i upotrebljena. Kad god da dođe, dobro će doći", rekao je Lončar.

"Ne postoji nijedan preparat koji je pouzdan i siguran u lečenju ove bolesti. Svi se trude da leče bolest, ali za sada je jedina sigurna mera - sprečavanje širenja", dodao je Stevanović.

15:29

O terapiji krvnom plazmom

Terapija plazmom je nešto što je kod nas početku, jer još nemamo dovoljan broj donora. U svetu se koristi za strogo određene slučajeve, koji imaju jako nizak nivo antitela. Treba pričati o indikacijama, ona se nigde ne daje svima, nije široko dostupna u svetu, već moraju da se ispune podudarnosti krvnih grupa...", rekao je Stevanović.

15:28

"Oni sa simptomima - neka se jave"

"Sve osobe koje imaju respiratorne infekcije i povišenu temperaturu da se jave u lokalne ambulante, gde će biti pregledane, a tek posle toga će biti određeno da li je potrebna dopunska dijagnostika. Postoje jasni kriterijumi i ne testira se svaka osoba", rekao je doktor Goran Stevanović.

"Dok se ne potvrdi dijagnoza, pacijenti ne dobijaju terapiju i ne leče se", dodao je on.

15:27

"BIće rešenja i za majke i bebe"

"O šetnji beba i majki ćemo naći najbolje moguće rešenje, koje neće ugroziti nikoga. Što se tiče bolovanja - stav je da se sva bolovanja od pre vanrednog stanja nastave. Nećemo praviti razliku. Omogućićemo da svako ko je bio tada na bolovanju nastavi dalje", rekao je Lončar.

15:25

O izlasku starijih, penzionera?

"Prvo hoću da im zahvalim. To su ljudi koji su se pridržavali svih pravila. Hoću da kažem da svi razumemo da i strpljenje ima granicu i zato posebno mislimo na njih i tražimo najbolji način da im pomognemo, da i oni budu jedno vreme napolju, ali da to bude bezbedno i sigurno".

"Kako će to biti? Zamišljeno je da izađu ispred svojih domova, stanova, kuća, da mogu da prošetaju pola sata napolju i da to bude bez kontakta sa bilo kim. To bi se dešavalo u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, za vreme policijskog časa", rekao je Lončar.

"To je naša radna verzija, još ćemo razgovarati o tome. To bi se dešavalo odmah posle Uskrsa".

15:23

Da li će odgovarati načelnici u Ćupriji i Dedinju?

"Apsolutno svako za koga se utvrdi da je odgovoran za nešto što se desilo odgovaraće. Imali smo izbor da zatvorimo ustanovu, ali tada ne bi mogla da radi, mi smo se opredelili da pomognemo pacijentima sa postojećim kadrom. Podrazumeva se, i da dezinfikujemo te centre", rekao je Lončar.

15:17

Ministar Lončar: Trenutni rezultati nisu loši

"Trenutni rezultati nisu loši. Ohrabruje to što je manje pacijenata na respiratoru, što je izuzetno bitno. Situacija je u dobroj kontroli u najvećem delu Srbije osim u Nišu i Požarevcu", rekao je ministar zdravlja Lončar.

"Beograd je na nivou na kojem je bio, ali ovo ne treba da nas opusti ni zavara, jer jednostavno jedino od nas zavisi kako će dalje izgledati brojke i statistika. Sve ove stvari mogu da idu i na bolje i na gore, zavisno od toga da li poštujemo mere koje struka preporučuje"

15:15

Torlak potvrdio 165 izlečenih, 360 zdravstvenih radnika u bolnici

U Torlaku potvrđeno 165 pacijenata koji su izlečeni - da imaju dva negativna testa.

"Ukupno do sada je 25 pacijenata koji više nisu na respiratoru", rekao je Lončar.

Broj zaraženih zdravstvenih radnika je 557. Trenutno se 360 zdravstvenih radnika nalazi na bolničkom lečenju.

15:14

O stanju u domovima za smeštaj starih

Na današnji dan potvrđeno je prisustvo kod 243 korisnika i 32 zaposlena.

15:11

Još pet preminulih

U Srbiji je testirano 2.880 osoba, od kojih je 408 pozitivno. Hospitalizovano 3.245. Na respiratoru se nalazi 128 pacijenata.

U poslednja 24 časa pet osoba je zbog poboljšanja skinuto sa respiratora

U poslednja 24 časa preminulo 5 osoba, 2 muškog i 3 ženskog pola. Prosek je 69 godina.

Ukupan broj preminulih je 99.

15:04

Novi crni rekord Švedske - 170 mrtvih!

Najteži dan u skandinavskoj zemlji. Juče je preminulo 114 osoba od korone, a danas 170.

Pročitajte više o stanju u Švedskoj.

14:42

Ovako stoje stvari u Beogradu

Pogledajte detaljni prikaz zaraženih po opštinama u glavnom gradu Srbije.

Izvor: data.gov.rs/@vujoilic

Ukratko

  • U Srbiji su zvanično inficirane 4.873 osobe
  • Preminulo je 99 pacijenata
  • Trenutno su najugroženiji gradovi Niš, Požarevac uz podrazumevani Beograd
učitaj još +