Uživo

Rano je reći da virus posustaje: Ko se izlečio, neka pomogne!

U Srbiji je preminulo još sedam osoba od virusa korona. Vlada je pozvala sve koji su izlečeni da doniraju plazmu. Važno je!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Srbija je pred najdužom zabranom kretanja - od petka u 17 časova do utorka u 5, ali i pred važnom fazom borbe protiv virusa korona.

Vlada i Institut za transfuziju krvi pozvali su u petak sve koji su izlečeni od kovida 19 da se jave i da doniraju krvnu plazmu, jer ona može da pomogne onima koji se trenutno leče od opasne infekcije.

"Plazma je deo krvi u kojoj se nalaze antitela, a ta antitela su pomoć imunom sistemu osobe koja se bori protiv bolesti. Davanjem plazme oboleloj bolesti pomažu se njegove imuno snage i tako se pomaže onima koji su oboleli", objasnila je direktorka Instituta za transfuziju krvi.

Do petka u 15, u Srbiji je zaraženo 5.690 osoba, a preminulo je 110

Posle njenog, važnog obraćanja, epidemiolog Predrag Kon rekao je da je u Srbiji od virusa korona preminulo još sedam osoba, a da je trenutna situacija takva da je prerano nagoveštavaji kraj epidemije.

On je veoma jasno rekao da se to neće dogoditi skoro.

"Imamo vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Skidanje vanrednog stanja je jedna stvar, a podizanje vanrednog stanja ne znači odjavu epidemije. To će se proglasiti kada više ne bude uslova za kovid 19. Kada? To će se desiti kada se bude desilo", rekao je Kon.

Epidemiolog je rekao da je prerano reći da virus posustaje.

"... Međutim, trenutno stanje može da nas ohrabri. Sa druge strane, trenutna popunjenost kovid bolnica i punjenje njihovih kapaciteta posledica su povećanog testiranja, kao i većeg broja onih ljudi koji hoće da se pregledaju", dodao je član kriznog štaba vlade.

Konferencija za novinare završena je oko 15.45, na malo više od sat vremena pre početka dosad najduže zabrane kretanja u našoj zemlji.

Pročitajte kompletku konfenciju za novinare klikom na "Razvoj događaja".

15:40

O zaraženoj majci i novorođenoj bebi iz Kosovske Mitrovice

"Obe imaju blagu kliničku sliku, u Beogradu su iz preventivnih razloga. S obzirom na blagu kliničku sliku ne očekujem posledice ni po bebu ni po majku", rekla je Milošević.

15:39

Da li se oseća slabljenje virusa kod novoobolelih?

"Još ne vidim razliku. Još je sveže. Kada radite gde ja radim, dolaze nam bolesnici i tu nema razlike. Možda bi to mogao da odgovori neko ko radi u centru za trijažu, ali tu ne dolaze bolesnici sa težom kliničkom slikom. Svakako da vremenom očekujemo manje kliničkih slučajeva", rekla je Ivana Milošević.

"Po popunjenošću otvorenih bolenica, kapaciteti se sve više pune i na osnovu toga procenjujemo da se sve više otkrivaju blagi slučajevi, asimptomatski. Prerano je reći da virus posustaje, ali to može da nas ohrabri. Sa druge strane, to je tako zbog povećanog testiranja i zbog većeg broja onih koji hoće da se pregledaju", dodao je Kon.

15:33

Da li će zaraženi i na jesen biti na udaru?

"Osobe koje su sada preležale virus trebalo bi da budu zaštićene na jesen", rekla je Ivana Milošević.

15:33

O školi tek kad ozbiljno smirimo situaciju

"U samom startu smo razmišljali o kolektivnom imunitetom, zato smo pustili da škole u početku još rade, ali bio je jak, snažan otpor roditelja i stanovništva uopšte i tada smo doneli odluku da će morati da dugo izostaju, da se to produži do kraja, praktično do gašenja potencijala virusa", rekao je Kon.

"Tek onda će se razmatrati da se škole nastave. U Ministarstvu prosvete se ozbiljno pripremaju za kraj školske godine, kako će ga sprovesti. Realno je da ćemo tek sredinom maja početi o tome da raspravljamo, kad budemo ozbiljno smirili situaciju u zemlji"

15:31

Kada će biti popuštane mere?

"Imamo vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Skidanje vanrednog stanja je jedna stvar, a podizanje vanrednog stanja ne znači odjavu epidemije. To će se proglasiti kada više ne bude uslova za kovid 19. To će se desiti kada se bude desilo", rekao je Kon.

"Do leta imamo plan da sprovedemo ispitivanje imuniteta populacije. Do tada će stići novi podaci o virusu iz čitavog svega i biće mnogo više poznato kakvi su njegovi potencijali i šta se može očekivati. Smatramo da je prerano to testiranje početi odmah, treba sačekati kraj epidemije da bismo imali realnu sliku imuniteta".

"Mere će trajati, ne ovakve kakve su sada, ali o tome će se ozbiljno promišljati vezano za ono što će se obavezno primenjivati ili preporučivati. To će se polako popuštati kako vreme odmiče"

15:28

Kon o poređenju sa drugim zemljama

"Proširujemo testiranja i tražimo one sa najblažim simptomima. Nismo u mogućnosti da pratimo koje metode koriste koje zemlje. Ne treba praviti poređenja jer nemaju smisla. Drugi podaci se koriste i drugi su rezultati", rekao je Predrag Kon.

"Jedino može da se upoređuje broj umrlih na 100.000 stanovnika. To je mortalitet. Sve drugo je neuporedivo, jer se neprekidno meri"

15:27

Kada je poslata naredba za upotrebu vizira zdravstvenim radnicima?

"Dopis o korišćenju opreme poslat je početkom marta, tu je rečeno da mogu da se koriste ili zaštitne naočare ili vizir. Vizir je u međuvremenu postao dostupniji, pa se zato verovatno više koristi", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

"To je sastavni deo opreme od početka", dodao je on.

15:26

Kada se popune kovid bolnice u Beogradu, koja je sledeća ustanova?

"Već smo počeli da primamo bolesnike u Institut za ortopediju Banjica. Tamo i dalje ima dovoljno kapaciteta za prijem novih bolesnika", rekla je Ivana Milošević.

15:24

Zdravstveni radnici imaju obezbeđenu zaštitnu opremu

"Dosta dobro se držimo što se tiče zdravstvenih radnika. Što se mene tiče, kao zdravstveni radnik najbolje se osećam kada sam potpuno opremljena. Sa njom smo naučeni da sa čuvamo", rekla je Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti.

15:20

O obolelim zdravstvenim radnicima

Ukupno je 6.576 testiranih zdravstvenih radnika. Pozitivnih je 616. Još se čeka rezultat 959 testiranih.

15:17

Još sedmoro preminulih

Ukupan broj obolelih je 5.690, a preminulih 110. Hospitalizovano je 3.765 ljudi, od kojih je 122 na respiratorima.

Do danas 15 časova 32.566 testiranih u Srbiji. U poslednja 24 časa preminulo još sedam osoba. 

14:51

Šta je krvna plazma, ko je daje i kako pomaže zaraženima!

"Plazma je deo krvi u kojoj se nalaze antitela, a ta antitela su pomoć imunom sistemu osobe koja se bori protiv bolesti. Davanjem plazme oboleloj bolesti pomažu se njegove imuno snage i tako se pomaže onima koji su oboleli", objasnila je direktorka Instituta za transfuziju krvi.

"Davaoci - od 18 do 60 godina, koje imaju više od 60 kilograma i koje su prebrodile ovu bolest. One su već dva puta negativno testirane na bolest, a nakon 21 dana od drugog negativnog nalaza oni se javljaju Institutu za transfuziju krvi, opet se testiraju i ako je taj nalaz opet negativan - onda se pristupa kliničkom i laboratorijskom pregledu osobe koja mora da zadovolji sve kriterijume".

"Institut radi ovu metodu godinama, ali se nikad plazma nikad nije uzimala u pandemiji od osoba koje su prebolele određenu bolest. Ovo je prvi put. Osobe koje su davaoci su potpuno bezbedne i to je važno. Sam proces davanja iznosi od 40 do 60 minuta i naravno da zavisi od protoka same krvi i od nekih naših parametara".

"Važno je da se svakoj osobi promeni set kojim se uzima".

"Pozivam sve koji žele da daju plazmu i da im se unapred zahvalim. Presrećni smo što imamo ovih dana već dosta njih koji su se prijavili. Čekamo 21 dan od momenata da ispunimo sve uslove i kriterijume"

14:47

Plazma se već koristi

"Za sada se to radi u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu, tu je 11. aprila primljen prvi potencijalni davaoc. Drugi centar je spreman u KC Vojvodine. Postoji veliki broj zainteresovanih i nadam se da će na tome i ostati"

"Priprema se i potencijalna banka plazme, što bi bilo značajno za eventualnu pojavu epidemije na jesen", objašnjeno je.

"Od prošle nedelje se prikuplja plazma. Prvi davaoc je potpuno bezbedno prošao, dao je plazmu i ona je sada deo terapije koju će primenjivati lekari koji neposredne leče obolele".

14:45

Skoro svi potencijalni davaoci hoće da pomognu

"Otpočeo je postupak primene krvne plazme kod pacijenata. Uspeli smo da za jako kratko vreme obezbedimo svu potrebnu opremu, da obnovimo deo opreme potreban za projekat, a paralelno se radilo na usaglašavanju protokola"

"Svi potencijalni davaoci su preživeli dovoljno stresno stanje i bilo je potrebno da ih pravilno informišemo", objasnila je doktorka.

14:42

"Testiramo još jedan način lečenja".

"Terapija krvnom plazmom se primenjuje u određenom broju zemalja. Ona je u pripremi u Francuskoj i SAD, a mi se spremamo da je sprovodimo. O ovome će biti reči narednih dana. Radimo na testiranju još jedne inovativne terapije - terapija sa velikim dozama intraverznih imunoglobalina. U tome nam pomaže dijaspora iz SAD", rekla je Brnabić.

14:41

Ko je izlečen - neka se javi

"Apelujem na sve izlečene da se jave Institutu za transfuziju krvi", rekla je Brnabić.

14:39

534 izlečenih - oni mogu da pomognu!

"Apelujemo na sve izlečene od virusa da se jave, da daju krv i da pomognu da neko drugi pobedi ovu bolest", rekla je Brnabić.

"Imamo sve veći broj zdravih, izlečenih osoba, danas je taj broj 534 zvanično izlečenih".

14:38

Brnabić: Pokrećemo kampanju lečenja plazmom

"Ogromno mi je zadovoljstvo da pokrećemo veliku nacionalnu kampanju lečenje krvnom plazmom izlečenih ljudi. Ovako se spremamo za ono što dolazi posle epidemije", rekla je Ana Brnabić.

"U sedmoj nedelji naziremo svetlo na kraju tunela. Ako svi zajedno izdržimo još malo mislim da će Srbija uskoro moći da proglasi pobedu"

Ukratko

  • U Srbiji počinje lečenje krvnom plazmom izlečenih od virusa
  • Ko je ozdravio - neka se javi Institutu za transfuziju krvi
  • Do petka u 15, u Srbiji je zaraženo 5.690 osoba, a preminulo je 110
učitaj još +