Uživo

Srbija POPUŠTA mere: Koliko brzo? Samo od nas zavisi!

Pratite uz MONDO konferenciju za novinare članova kriznog štaba vlade.

Vlada Srbije u ponedeljak je i delom pokazala da smo ušli u završnu fazu borbe protiv virusa korona.

Počev od utorka, stariji od 65 godina moći će na ulicu u toku policijskog časa (koji će početi u 18 časova), a na posao će se vratiti zaposleni u nizu privrednih delatnosti. Ipak, ne svi.

Te mere donesene su na sednici vlade u Palati Srbija, posle čega su pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, direktor Opšte bolnice u Pančevu Slobodan Ovuka i Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine.

Oni su izneli podatak da je u poslednja 24 časa preminulo još troje pacijenata, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od kovida u Srbiji dostigao cifru 125. Ovo su najvažnije cifre:

- Do 15 časova registrovano je 6.630 potvrđenih slučajeva u Srbiji;

- Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.111 osoba, od kojih je 312 pozitivno.

- Hospitalizovana su 3.703 pacijenta. Na respiratoru je 108 pacijenata.

- Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 41.812 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Izlečeno je 870 građana.

Predsednik Aleksandar Vučić govorio je prošlog vikenda o budućem popuštanju mera, a najnovije informacije o stanju epidemije u zemlji pročitajte klikom na "razvoj događaja".

15:57

konferencija za novinare je završena

15:50

U kojoj fazi ublažavanja mera će biti dopušten javni i međugradski prevoz?

"Kao što su mere donošene postepeno, tako će biti i ublažavane postepeno, u zavisnosti od procene kriznog štaba, stručnih službi i epidemioloških podataka", rekao je Gojković.

"Sad sve zavisi od nas", još jednom je ponovio pokrajinski sekretar.

"Korona virus je nekima uzeo deo života, a nekima je uzeo život. Zato budimo obazrivi, tolerantni, strpljivi, to je jedini put kojim ćemo se sa što manje posledica izvući iz krize".

15:47

Koliko se izlečenih prijavilo da daju krvnu plazmu?

"U KC Vojvodine danas prvi put od početka imamo više otpuštenih pacijenata nego što se nalazi na bolničkom lečenju. Ukupno je 99 izlečenih pacijenata. Oni koji su izlečeni posle određenog vremena stvaraju antitela i mogu da budu donori plazme", rekla je profesorka Turkulov.

"Mora da protekne oko tri nedelje od izlečenja, uz podrazumevani uslov da je pacijent dobro i da nema neku drugu bolest. Sa druge strane, moraju da postoje kriterijumi kod primaoca. Nije svako kandidat da primi plazmu. To su pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom", dodala je ona.

"Imali smo prvog izlečenog pacijenta, on je u periodu u kojem može da bude donor plazme i sad vršimo anketiranje tih prvih izlečenih", takođe je rekla Turkulov.

15:44

"Niko nije u bolnici zbog nečijeg hira"

"Svi pacijenti koji ostaju u bolnici ostaju jer ima medicinske indikacije i zato što je boravak u zdravstvenih ustanovama neophodan. Moguće je da tri, četiri, pa čak i peti test bude negativan ili pozitivan i zato je važno da se pridržavamo uputstva lekara", rekao je Gojković.

"Test kojim se utvrđuje prisustvo virusa nije 100 odsto tačan nigde u svetu, lako može doći do greške i to je opšte poznata stvar i zato se vrši više testiranja. Bitno je i važno reći da osim PCR testa kliničarima važna klinička slika, odnosno kakvo je stanje pacijenta", dodao je on.

"Niko ko je u bolnici nije tu zbog nečijeg hira, nepažnje, bilo kakvih insinuacija... Svima nam je cilj da se oboleli što pre vrate svojim kućama"

15:37

O sledećem vikendu

"Videćemo kako će se kretati situacija, koliko ćemo poštovati mere, koliko će biti obolelih i u skladu sa tim donećemo mere za sledeći vikend, a i za kompletan naredni period. Dakle, samo od nas zavisi", rekao je Gojković.

15:37

O hlorokinu: "Proizvedene ozbiljne količine"

"Nismo imali nestašicu hlorokina i pre početka proizvodnje, a u KC Vojvodine i u apotekama imali smo sve vreme", rekla je profesorka.

"Galenika ga proizvodi i ozbiljne količine leka su proizvedene. Građani moraju da shvate da se taj lek ne daje preventivno"

15:35

"Ako se brojevi budu povećavali..."

"Imamo pad broja obolelih više od tri dana i to je jedan od razloga kada se mere ublažavaju. Nadalje je još bitno i važno reći da imamo trenutno veći broj otpusta iz bolnica nego prijema i to je evidento već skoro pet dana. Trenutno je to jedan od razloga zbog koga želimo da na neki način relaksiramo mere, ali opet napominjem, to ništa ne znači. Ako se brojevi budu povećavali bićemo primorani da se vratimo na ono što smo imali do danas", rekao je Gojković.

"Što se tiče nacionalnog testiranja, krenuli smo sa brzim testovima i u narednom periodu radićemo veći broj testiranja, da bismo stekli realniju sliku i procenu kakvo je trenutno stanje u našoj populaciji"

15:32

Novinari se vraćaju na konferencije vlade

"Cela stvar u vezi sa ovakvim konferencijama organizovana je radi zaštite novinara. Mnogo novinara je bilo pozitivno na virus i samo to je bio razlog, dakle bezbednost svih koji su bili u sali", rekao je Gojković.

"Od sutra će svi mediji moći da prisustvuju svim događajima na otvorenom. Naravno, uz obavezno socijalno distanciranje i neophodnu zaštitu. Što se tiče zatvorenog prostora, kao što je ovaj, izaći ćemo u susret svima, ali ćemo morati na neki način da ograničimo broj novinara, novinarskih ekipa koje se nalaze u ovoj sali, pa je plan da radi zaštite svih jednog dana konferencija za novinare bude u prisustvu novinara, televizija, novinskih agencija, a sutra da konferencija bude u prisustvu štampanih medija i internet portala. Na taj način mislimo da ćemo smanjiti gužvu. Sutra su pozvani novinari koji rade na TV-u, a u sredu štampani mediji i internet portali", dodao je on.

15:28

Kako virus dospeva u vodu?

"Radi se o novom agensu i još ne znamo koliko može da perzistira u agensima, pa i u vodenom medijumu", rekla je Vesna Turkulov.

15:27

Kada će se zaposleni vratiti na posao?

"Umnogome će zavisiti od toga kako ćemo se ponašati sledeće dve nedelje. Odlučili smo, prateći situaciju, da se sutra krene sa olakšavanjem mera, ali moraju svi da budu svesni da ako bude bilo kakvog odstupanja od te procene i da ako budemo iskazali bilo kakvo nepoštovanje i ušli u problem vezan za mere koje se preduzimaju, opet ćemo morati da donesemo ponovo neke drastičnije odluke", dodao je Gojković.

15:25

Još ne počinju da rade vrtići

"Osim starijih sugrađana, kojima smo se posvetili sa merama, brinemo i o najmlađima. Krizni štab redovno analizira sliku i situaciju, od toga će zavisiti dalji postupci. Za sada je još prerana mera da rade vrtići. Još će i školska deca i deca u vrtićima ostati kod kuće i neće početi da rade ni vrtići ni škole", rekao je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

15:22

159 u kovid bolnici u Pančevu, dvoje na respiratoru

"U prethodnih par dana imamo više otpuštenih pacijenata nego prijem novih. To je novi objekat, otvoren posle renoviranja, imamo maksimalan broj priključnih mesta za respiratore. Danas smo dobili još pet respiratora koji ostaju trajno u našoj bolnici", rekao je Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice u Pančevu.

"U kovid bolnici nemamo zaraženih zdravstvenih radnika", naglasio je on.

"Porodicama onih koji nisu iz Pančeva uveravam da sve tretiramo kao da su Pančevci", dodao je Ovuka.

15:20

Oni i dalje neće moći da rade

Ostaće zabranjen rad u tržinim centrima, kao i u frizerskim salonima, salonima za negu lepote, teretana...

15:19

Oni će moći da rade od utorka

Od utorka dozvoljen rad automehaničarima, vulkanizerima, obućarima, krojača, hemijskim čistonama, školama za obuku vozača kao i poslodacima iz oblasti prodaje na malo - knjižare, građevinski materijal i slično.

Zelene pijace na otvorenom i zatvorenom od sutra su ponovo otvorene uz obavezne mere zaštite.

Vlada je pozvala građevinare (niskogradnju i visokogradnju) da od sutra nastave da rade.

Svi poslodavci su obavezni da radnicima obezbede zaštitna sredstva - maske, rukavice i rastvore. Mora se poštovati distanca. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera.

15:17

Usvojene mere vlade primenjuju se od sutra

Građani stariji od 65 godina mogu da utorkom, petkom i nedeljom napuštaju domove i mogu da po pola sata napuštaju domove najviše 600 metara od mesta stanovanja. To će koristiti u periodu od 18 časova do 1 čas ujutru. Tačnije, u vreme policijskog časa.

U ponedeljak opšta zabrana kretanja počinje u 18.

15:16

Ovo su najnovije brojke!

Do 15 časova registrovano je 6.630 potvrđenih slučajeva u Srbiji.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.111 osoba, od kojih je 312 pozitivno. Hospitalizovana su 3.703 pacijenta. Na respiratoru je 108 pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 41.812 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminule su tri osobe. Dve osobe muškog i jedna osoba ženskog pola. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 120. Izlečeno je 870 građana.

15:03

Vlada popustila mere

Pročitajte šta se otvara i kada će stariji moći da idu u šetnju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ukratko

  • U Srbiji je do nedelje u 15 zabeleženo 6.318 pozitivnih
  • Od kovida 19 preminule su 122 osobe
  • Broj oporavljenih je 753
učitaj još +