Srbija

Vučić: Radujem se dijalogu s Prištinom, verujem u Miroslava Lajčaka

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se raduje početku dijaloga Beograda i Prištine, kao i da veruje u ulogu Miroslava Lajčaka.

Savet EU imenovao je ranije Miroslava Lajčaka za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

“Verujem u Lajčaka… On predstavlja sve zemlje EU i naša je obaveza da to poštujemo. A šta ja lično mislim o Lajčaku - mislim da je reč o inteligentnom i sposobnom čoveku... ”, rekao je Vučić na konferenciji za štampu nakon sastanka s predstavnicima EU.

On je istakao da se raduje početku dijaloga Beograda i Prištine, i zahvaljuje EU na pomoći i podršci.

Vučić je zahvalan i svim zemljama EU su bile protiv "otimanja prenosnog sistema" Srbije na Kosovu i "njegove predaje Albaniji".

On je rekao da je zahvalan i Mađarskoj jer se uzdržala od glasanja i ponovio da Beograd po tom pitanju ima različit stav od većine zemalja EU.

"O ZSO nema ni govora u javnosti mnogih zemalja EU, a Unija je bila supotpisnik sporazuma iz 2013.", kazao je Vučić.

Vučić se danas sastao sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji.

Sastanku su  prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri zdravlja Zlatibor Lončar, finansija Siniša Mali kao i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.