Uživo

I ovog vikenda smo u kućama, a posle toga - frizeri i teretane DA, sport NE

Uoči još jednog višednevnog policijskog časa preminulo je još pet zaraženih kovidom. Od ponedejlka dodatno ublažavanje mera.

U petak u 18 časova u Srbiji će započeti potpuna zabrana kretanja i trajaće do ponedeljka u pet časova ujutru. Prema ranijim najavama nadležnih to bi mogao da bude pretposlednji "zaključani" vikend građana Srbije, među kojima je do danas u 15 časova zabeleženo 7.483 pozitivnih slučajeva.

Nažalost, od četvrtka do petka u 15 preminulo je još pet pacijenata (dva muškog pola i tri ženskog), čime ukupan zbir smrtnih slučajeva od korone u našoj zemlji sada iznosi 144.

Te informacije javnosti su u petak saopštili epidemiolog Predrag Kon i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Doktor Milan Jovanović Batut", doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Kon je na redovnu konferenciju za novinare u Palati Srbija došao sa papirom sa najnovijom vešću iz vlade.

"Na današnjoj sednici vlade doneta je odluka o dodatnom popuštanju mera. Od ponedeljka 27. aprila dozvoljen je rad pijacama u zatvorenom, frizerskim, kozmetičkim centrima, fitnes centrima i teretanama. Podrazumeva se primena mera zaštite, a pojedini objekti, poput teretana, moraju da rade uz zakazivanje, a posle rada da dodatno obrate pažnju na dezinfekciju", rekao je Predrag Kon.

Takođe, on je najavio da će penzioneri imati pola sata više za šetnju.

"Penzioneri će danas i u nedelju od 18 časova do 1 ujutru moći da koriste pravo na šetnju. Oni će od sledeće nedelje imati sat za šetnju u periodu od 18 časova do 1", dodao je epidemiolog.

Kon je rekao da će vrtići morati da budu otvoreni iako struka nije za to, govorio je o vakcinaciji, a odgovorio je i na pitanje kada će u Srbiji ponovo početi da se održavaju sportska takmičenja i lige.

Ukratko, njegov odgovor je jasan - NE pre leta.

"Što se tiče sporta - neophodno je postupno vraćati sportiste u trening i postupno razmišljati o publici, jer moramo da imamo situaciju da je virus do te mere spušten ili praktično nezabeležen. To se može očekivati tek preko leta. Pre toga je malo verovatno da će se to dogoditi", rekao je Kon.

Kompletan tok konferencije za novinare sa najnovijim informacijama pročitajte klikom na "Razvoj događaja".

16:07

Konferencija je završena

16:07

Da li će vakcinacija biti obavezna za sve?

"Vakcinacija neće biti obavezna za sve, to je malo verovatno na osnovu podataka koje imamo. Procena će se doneti na osnovu situacije koje budemo imali. Ta vakcina će biti davana na osnovu procene imuniteta, istraživanja i niza drugih okolnosti. Pošto će ona biti dostupna za godinu dana, pre toga će možda biti nekima dostupna ali vrlo malo verovatno i nama. Možda eventualno pri kraju ove godine, ali sam jako skeptičan", rekao je Kon.

"Kako će se to koristiti? Sigurno će pre svega ići ka najosetljivijima, starijim i hroničnim bolesnicima. Što se tiče ostalih, zavisi od njihovih planiranih putovanja i najverovantije će i tu biti nekih obaveza, ne na našem nivou, nego međunarodnih obaveza. Mi kao zemlja imaćemo pravo da takođe tražimo da i oni koji dolaze kod nas budu vakcinisani i da imaju odgovarajuće testove".

"Sve su to mogućnosti koje su nam na raspolaganju. U okviru međunarodnog zdravstvenog pravilnika odredićemo ko će biti vakcinisan. Na osnovu prikupljenih podataka jasno ćemo videti ko su najugroženiji. Vakcinacija se preporučuje i onima u okolini najugroženiih, ali o tom - potom, još je to dosta daleko", rekao je Kon.

16:02

Posle Čaira, da li će biti zatvorena još neka privremena bolnica?

"Bili smo euforični i beskrajno srećni što smo bili u mogućnosti da je zaključamo. Nadamo se da neće biti potrebe za njenim otključavnajem. U Beogradskom sajmu nalazi se 216 pacijenata. U Čairu je bio 31 kad smo to odlučili. Svi su čekali rezultat testiranja i svi su bili prebačeni u privremeni, za to adaptirani objekat", rekla je Kisić Tepavčević.

"Kad se dogodi isto i u drugim objektima, to ćemo raditi".

15:56

O deci i virusu

"Deca jesu osetljiva zbog zdravstvenih infekcija kao i sve osobe koje nisu došle u kontakt sa virusom, ali po pravilu ili nemaju znakove bolesti ili po pravilu imaju blag oblik", rekla je Kisić Tepavčević.

15:54

O otvaranju vrtića

"Struka neće predložiti otvaranje vrtića, ali to je viša sila. Imate situaciju da život mora da počne sa jedne strane, a sa druge postoje porodice i mladi roditelji sa sasvim malom decom koju nemaju nikome da ostave i da daju na čuvanje u tom periodu. Pogotovo ne sada ako žive potpuno odvojeno od svojih roditelja".

"Tu smo situaciju imali i tokom pandemije 2009, 2010. Ti vrtići nisu potpuno otvoreni, već su potpuno otvoreni samo za te slučajeve", dodao je Kon.

"Oni će morati da se otvore iako struka nije za to", objasnio je on.

15:51

"Ništa ne krijemo!"

"Dnevno komuniciramo sa vama sve informacije u vezi sa obolevanjem i umiranje. U broj redovnih i dnevnih izveštaja uključili smo i broj zdravstvenih radnika koji je oboleo. Znate da ni za druge kategorije i profesije nismo iznosili pojedinačne informacije. Ništa ne krijemo. Umrle osobe ne krijemo, niti to može da se uradi. Za svaku javno izgovorenu reč treba da postoji odgovornost", rekla je Kisić Tepavčević.

15:39

Prvi put pozitivnost ispod 6 odsto

"To je jako važno naglasiti", rekla je doktorka Kisić.

15:38

Kada će biti sportskih događaja? "Neće pre leta"

"Imaćemo postupno vraćanje mera. Zabrana javnog okupljanja će svakako ostajati i trajaće zavisno od situacije. Prema tome, koliki je broj - saopštavaćemo. Još važi policijski čas i sve mere zabrane javnog okupljanja kao i dosad. Postupno odobravanje verovatno će se odnositi na zatvoreni prostor. To će struka saopštavati i iz toga će se izvlačiti zaključci".

"Što se tiče sporta - neophodno je postupno vraćati sportiste u trening i postupno razmišljati o publici, jer moramo da imamo situaciju kada je virus do te mere spušten ili praktično nezabeležen. To se može očekivati tek preko leta. Pre toga je malo verovatno da će se to dogoditi", rekao je Kon.

15:33

Koliko je zdravstvenih radnika obolelo?

"622 zdravstvenih radnika je do juče obolelo. To je nešto ispod osam odsto u ukupnoj strukturi obolevanja. U drugim zemljama je to 10 do 15 odsto, pa je kod nas nešto niže", rekla je Kisić Tepavčević.

"Biće to broj kojim se nećemo stideti. Biće više desetina puta niži nego u Evropi", dodao je Kon.

15:31

Koliko danas ima respiratora u Srbiji?

"Broj osoba koje se trenutno nalaze na mehaničkoj ventilaciji je 95. Na osnovu broja slobodnih raspoloživih respiratora u ustanovama gde se leče, ima ih nešto preko 400 respiratora, ali to nisu svi. Neki su i za druge pacijente, a imamo i značajan broj respiratora koji još nije u ovim ustanovama jer vidite da nam još nije potreban veći broj, a nadam se da neće ni biti", rekla je Darija Kisić.

15:27

VAŽNO: Kon o popuštanju mera!

"Na današnjoj sednici vlade doneta je odluka o dodatnom popuštanju mera. Od ponedeljka 27. april dozvoljen je rad pijacama u zatvorenom, frizerskim, kozmetičkim centrima, fitnes centrima i teretanama. Pojedini objekti, poput teretana, moraju da posle rada dodatno obrate pažnju na dezinfekciju", rekao je Predrag Kon.

"Zabrana kretanja danas od 18 do ponedeljka u 5. Penzioneri će danas i u nedelju od 18 do 1 ujutru moći da koriste pravo na šetnju".

"Penzioneri će od sledeće nedelje imati jedan sat od 18 do 01. Počeće i međugradski saobraćaj"

15:25

Da li je korona ušla u dom za stare u Kruševcu?

"Ta ustanova je jedna od onih koje su među 31 u kojima je zabeleženo prenošenje virusa. Da li se to moglo sprečiti? Apsolutno da, moralo je da se spreči. Kako se unela infekcija? To nikad ne može potpuno da se razjasni. U najvećem broju slučajeva je u pitanju to da su se dozvoljavale posete članovima najbliže porodice", rekla je Darija Kisić.

"Isto se ponavljalo, virus se pokrene iz najbolje namere i uz pomisao da ne bi to moglo da se dogodi ako se zadržimo samo par minuta kod starijih. Nažalost, opet učimo na iskustvu", dodala je doktorka.

15:20

Koliko je pacijenata iz domova za stare prebačeno u KC Niš?

"U prvom momentu je u Gerijatrijskom centru u Nišu ukupno potvrđeno kod 165 osoba, u jednom momentu je dakle broj smeštenih (u KC Niš) bio 200. Svi su tamo transportovani da bi bili na pravom mestu ako bi se dogodila neka komplikacija", rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora "Batuta".

"Nažalost, događali su se i smrtni ishodi. Praktično svi pacijenti imali su pridružena stanja"

15:18

Kon o pretnjama sa društvenih mreža

"To traje već decenijama i nije ništa novo. To je sastavni deo posla. Ništa ne bih komentarisao", rekao je epidemiolog.

15:14

Još PETORO mrtvih - ovo su najnovije brojke

U poslednja 24 časa testirana su 3.563 pacijenta, a 207 je bilo pozitivnih. 3.164 pacijenta su hospitalizovana, a na respiratoru je 95 pacijenata.

U Srbiji do danas testirano 54.887 osoba, a u poslednja 24 časa preminulo je još pet osoba. Dve osobe muškog i tri ženskog pola.

Ukupno je od početka epidemije preminulo 144 osoba. Procenat smrtnosti 1,92, a ukupno je izlečeno 1.094 građana.

Ukratko

  • Broj ukupno zaraženih u Srbiji je 7.276 a preminulih 139
  • Srbija je ponudila respiratore i neophodnu opremu članicama EU
  • Poznati pulmolog Branislav Nestorović rekao je da se virus u Srbiji "gasi"
učitaj još +