Uživo

Bio policijski čas tokom vikenda ili ne - moramo da se strpimo još malo

Doktori iz kriznog štaba vlade uputili još jedan apel građanima.

U poslednja 24 časa od virusa korona u Srbiji je preminulo još šest osoba (tri muškog i tri ženskog pola), čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u zemlji dostigao cifru 162.

Te brojke javnosti je saopštila doktorka Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Doktor Milan Jovanović "Batut".

Tokom dosad najkraće redovne konferenije za novinare, koja je trajala oko 20 minuta, ona je rekla da je neophodno da budemo strpljivi, bez obzira na to da li će predstojećeg vikenda biti zabranjeno kretanje ili ne.

"Ne mogu da vam kažem definitivnu odluku o vikendu, a i ako se ona promeni, apelujemo na sve da se strpimo, da pronađemo snagu i da izdržimo još malo. Sigurno je da izlazimo i da je početak kraja", izjavila je ona.

U prisustvu doktora Gorana Stevanovića, načelnika Klinike za tropske i infektivne bolesti, Kisić je potvrdila da je virus "ušao" u dom starih u Negotinu, odakle je tokom noći u Klinički centar Niš prebačeno 47 korisnika i zaposlenih.

"Njih 37 je transportovano u kovid bolnicu u Sokobanji, sedam je ostalo u Nišu, a tri u privremenu bolnicu u Niškoj banji".

Negotin je tako definitivno postao novo žarište, kao i Svilajnac i još nekoliko manjih, a na pitanje kakva je situacija sa zaraženima u Gerontološkom centru Niš, ona je rekla da je preminulo više od 30 korisnika te ustanove.

"To je podatak koji nam govori koliko je visoka stopa smrtnosti u ovoj populaciji. Većina njih u početku nije imala nikakve simptome ili je imala blage oblike bolesti", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je virus ušao u te centre iako ih je čuvala vojska?

"Verujte da ni ja to ne znam da objasnim", dodala je ona.

Kompletan tok konferencije za novinare pročitajte klikom na "Razvoj događaja".

15:38

Konferencija za novinare je završena

15:35

O ulasku virusa u zaštićene ustanove?

Kako je virus ušao u gerontološke centre iako ih čuva vojska?

"Ne znam ni ja to da vam objasnim", rekla je Kisić Tepavčević.

15:32

Kisić o terminima za penzionere

"Ima smisla pitati zašto je penzionerima dozvoljeno da vikendom idu od 18 časova. To ćemo pitati na kriznom štabu, ali sledi period u kojem će penzioneri imati više vremena da se postepeno vraćaju životnim aktivnostima"

"Možemo da postavimo i na kriznom štabu pitanje o terminu za kupovinu penzionera"

15:30

Kisić o predstojećem vikendu: Strpimo se, u svakom slučaju

"Svi imamo nedoumice, i lične. Sve nas mami lepo vreme da izađemo. Deca su izludela u kućama i teško im je objasniti zašto ne mogu da izađu. To govorim sa stručnog aspekta, zašto bi bilo dobro da se još određeno vreme strpimo".

"Kada jednom bude ukinut policijski čas i kad nam bude sve dostupno, i tada treba da se ponašamo tako da smanjimo sopstveni rizik. Moramo biti svesni da virus cirkuliše. Ne mogu da vam kažem definitivnu odluku o vikendu, a i ako se promeni, apelujemo na sve da se strpimo, da pronađemo snagu da izdržimo još malo. Sigurno je da izlazimo i da je početak kraja" 

15:25

Novo žarište - Svilajnac

"Otkrivena su nova žarišta, ne radi se o većem intenzitetu, epidemija jenjava u skoro svim delovima zemlje. Najveća žarišta su u mestima gde otkrije širenje u institucijama za smeštaj starijih", rekla je Kisić Tepavčević.

15:25

Transportovano 47 iz Negotina: "To je moglo da se spreči"

"U Negotinu je tokom noći u KC Niš transportovano 47 korisnika i zaposlenih. Njih 37 je transportovano u kovid bolnicu u Sokobanji, sedam je ostalo u Nišu, a tri u privremenu bolnicu u Niškoj banji"

"Do inficiranja je došlo nakon uvođenja mera i zabrane poseta. Još jednom ponavljamo da je to apsolutno moglo i trebalo da se spreči".

Kako je došlo do zaraze u Negotinu?

"S obzirom na to da su to korisnici koji ne napuštaju ustanovu moguća su dva scenarija. Ili da je bila poseta koja je očigledno nedozvoljena ili se radi o osobi koja je zaposlena. Obično se istraživanjem utvrdi niz potencijalnih ponašanja koji su mogli da budu faktor rizika"

15:23

Više od 30 preminulih korisnika Gerijatrijskog centra Niš

"Ukupan broj umrlih iz Gerijatrijskog centra u Nišu, tačan broj je veći od 30. To je podatak koji nam govori koliko je visoka stopa smrtnosti u ovoj populaciji. Većina njih u početku nije imala nikakve simptome ili je imala blage oblike bolesti", rekla je Kisić Tepavčević.

15:20

O predstojećem vikendu: Nije nam prijatno, ali strpimo se još malo

"Nije popularno ono što ću sada reći, dosta smo bili zatvoreni u kućama, poželeli smo se druženja, izlazaka, ide lepo vreme... Nikome od nas nije prijatno niti prihvata to lako. Bez obzira na odluku državnog vrha o predstojećem vikendu, poruka je da se strpimo još malo i da još malo izdržimo da se ponašamo kao prethodnih dana. Izvesno je da vidimo kraj epidemijskog toka", rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

15:18

Još preminulih korisnika gerijatrijskog centra

Četiri korisnika gerijatrijske ustanove u Nišu preminule su u poslednja 24 časa.

15:17

Ovo su brojke o ustanovama za starije

Zaključno sa današnjim danom su u ustanovama za starije potvrđena 564 pozitivna korisnika i 149 zaposlenih. Do sada je virus detektovan u 30 ustanova.

Ukupan broj izlečenih korisnika iznosi 75, a broj izlečenih zaposlenih je 24.

15:14

Ovo su najnovije brojke

U poslednja 24 časa testirana je 3.641 osoba, a 233 su pozitivne na virus.

Na respiratoru je ukupno 85 pacijenata, a ukupno je hospitalizovan 2.701 pacijent.

Do danas je ukupno testirano 67.917 osoba. U poslednja 24 časa preminulo je još šest osoba, po tri muškog i ženskog pola.

Ukupan broj preminulih je 162.

Ukupan broj izlečenih je 1.209.

Ukratko

  • U Srbiji je do ponedeljka u 15 inficirano 8.275 osoba
  • Umrla su 162 pacijenta
  • Oporavljenih je 1.209
učitaj još +