Srbija

Apel srpskih profesora i akademika: Dosta svađe i tenzija u društvu

Izvor mondo.rs Izvor Kurir

Branko Kovačević, Vasilije Krestić i Matija Bećković smatraju da se mora zaustaviti dalja radikalizacija društva.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Konfrontacija koju sada imamo više je nego štetna i nikome ne donosi dobro", kažu profesori i akademici za "Kurir".

Napetost, tenzija, atmosfera konflikta, podele, potpuna polarizacija stavova i radikalizacija čitavog društva ništa nam dobro neće doneti.

Neophodno je smiriti političke strasti, vratiti konstruktivan dijalog u javni život, a artiljeriju koju čine svađe, uvrede, psovke i niski udarci trajno zakopati, ocenjuju sagovornici.

Istoričar i akademik SANU Vasilije Krestić kaže da je potrebno da se politika vodi na visokomoralan način, a da političari treba da zadovolje državne i nacionalne interese, a ne političke.

"Svi ljudi koji su politički neostrašćeni ne gledaju blagonaklono na podele, bez obzira na to da li su one prema opoziciji ili prema vladajućoj stranci. Konfrontacija koju imamo, i to usred pandemije, štetna je i samo pokazuje da smo nezrela nacija. Umesto da se nađe zajednički jezik, da se kritički gleda na stvari, bojim se da se ulazi u sitnice i da se po svaku cenu traži sukob", kaže Krestić.

Umesto sukoba, dodaje on, potrebno je da postoji racionalnost i politička mudrost:

"Tužno mi je što smo isuviše prizemni da imamo ta sitna podmetanja i niske pokušaje ubiranja plodova, s ciljem da se protivnik potuče, a da ne brinemo o posledicama".

Profesor Branko Kovačević, bivši rektor Univerziteta u Beogradu, poziva na smanjenje tenzija, naročito u trenutku kada nam je svima podjednako za vratom neprijatelj u vidu korona virusa.

"Stvari su otišle van svakog civilizacijskog nivoa. Ovo sa pandemijom je ozbiljna situacija, maltene kao treći svetski rat i, kada su u pitanju situacije koje imaju opšti i nacionalni interes, ne mogu stvari da se spuštaju na nizak teren dnevne politike. Nama nedostaje kultura dijaloga, umeće komunikacije i lepo ponašanje. Ne znam kako smo se zaglibili u toj napetoj situaciji, ali definitivno se daje loša poruka. Sve tenzije treba da se minimalizuju i da se rešavaju ključni problemi", kaže Kovačević.

Pesnik i akademik Matija Bećković u svom stilu je opisao atmosferu u društvu i tenzije koje rastu:

"Na američkim sanducima sa oružjem piše: 'Ne štedite municiju', a šalju je i jednoj i drugoj strani. Ima i jedna naša poslovica koja kaže: 'Bij se, bruko, kada imaš s kime“.