Srbija

I SzS najavio inicijativu Ustavnom sudu, podrška Obradoviću

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predstavnici Saveza za Srbiju na čelu sa Draganom Đilasom došli su do zgrade parlamenta, nakon konferencije ispred sedišta RIK-a, da pruže podršku Bošku Obradoviću, koji četvrti dan štrajkuje na tom mestu. Oni su prethodno najavili podnošenje inicijative Ustavnom sudu.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Sa Đilasom su Borko Stefanović, Janko Veselinović, Marko Bastać, Branko Miljuš, Miroslav Aleksić, Nikola Jovanović...

Na konferenciji ispred RIK-a sa njima je bio i lider DS Zoran Lutovac, ali nije došao da podrži Obradovića.

 Predstavnici SzS se nalaze iza ograde, koja je postavljena pre nekoliko dana, kako bi onemogućila prilazak Skupštini, a na stepeništu ispred parlamenta, sa durge strane, su Boško Obradović i poslanik Dveri Dragan Vesović.

Oni su prethodno najavili da će Savez za Srbiju podneti Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, koje je pre nekoliko usvojila skupština, što je, smatraju u SzS, još jedan od razloga zbog kojeg bi trebalo bojkotovati izbore.

Jovanović je, kao predsedavajući SzS, rekao da su ta dva zakona promenjena u vreme trajanja izbornog procesa i da će se obratiti i Venecijanskoj komisiji.

On je rekao da su razlozi za bojkot i odsustvo minimalnih uslova za slobodne izbore, odsustvo slobode štampe, zloupotreba pandemije u političke svrhe od strane vlasti i nepostojanje minimalnih zdravstvenih uslova.

Dodao je i da se bojkot odnosi na sve nivoe vlasti.