"Ne smemo mnogo da se mešamo"

"TEŠKA situacija u Crnoj Gori, ne znam zašto je vladika još u pritvoru"

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je situacija u Crnoj Gori užasno teška i da ne razume razloge zašto je vladika Jonaikije još uvek u pritvoru.

Izvor: YouTube/Ostrog TV studio/screenshot

"Za nas je ovo užasno teška situacija. S jedne strane ne smete da se mešate u unutrašnje stvari druge države i zato vodite računa o svakoj reči, a s druge strane upitanju je Srpska pravoslavna crkva i upitanju je jedan deo našeg naroda", objasnio je Vučić.

On je istako da ne shvata razloge zadržavanja vladike Jonaikija, i zato je zajedno sa patrijarhom Irinejem, zamolio i izarzio uverenje da će vlasti u CG to razumeti njihov stav.

"I kada su se ljudi tokom policijskog časa zbog najglupljih razloga skupljali, mi smo rekli bez policijske intervencije. I kada su se skupljali ispred Predsedništva protiv mene čak ih nisam moli da odu iako je bilo rizično.Mislim da je normalno i obično da policiju ne upotrebljavate protiv političkih protivnika, osim ako nešto nasilno rade", rekao je Vučić

On se ogradio od daljeg komentarisanja tenzija u Crnoj Gori.

"Mi nemamo izbora, u garnicama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i uz svoju crkvu", zaključio je Vučić.

U sinoćnjim neredima u Nikšiću više policajaca zadobilo je povrede kada su ih građani zasuli kamenicama i drugim predmetima. 

U Crnoj Gori se ne smiruju tenzije od kada je uhapšen episkop Joanikije u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.