"Konačni sporazum"

Tači veruje u Trampovu administraciju: Okončanje dijaloga pa demarkacija

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači uveren je da će dijalog Beograda i Prištine pod okriljem SAD dovesti do priznanja kosovske nezavisnosti, a potom i do, kako kaže, demarkacije granice i članstva u Evropskoj uniji.

Tači, prenosi prištinski portal Ljami, veruje administraciji američkog predsednika Donalda Trampa."Dijalog koji će voditi (Ričard) Grenel i administracija predsednika Trampa završiće se konačnim sporazumom sa Srbijom koji će rezultirati međusobnim priznanjem, a potom će uslediti demarkacija granice sa Srbijom", rekao je Tači.

Okončanje dijaloga, prema Tačiju, vodi članstvu, kako navodi, "dve države" u Evropskoj uniji.

No, ne dele svi Tačijev entuzijazam.

Koalicija albanskih organizacija u SAD izrazila je u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu zabrinutost zbog američkog pristupa dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Albanske organizacije navode da su ozbiljno zabrinute zbog američke percepcije odnosa Beograda i Prištine i politike SAD na Balkanu.

"Sloboda balkanskih država i njihova stabilnost bile su prirotetna pitanja za SAD i Amerika je, zajedno sa evropskim partnerima, investirala u to prethodnih 20 godina. Sve što je postignuto moglo bi biti obustavljeno zarad kratkoročnih diplomatskih ciljeva Kosova, Srbije a možda i SAD", navodi se u pismu predsedniku Trampu, objavio je portali.info, a preneo Kosovo onlajn.

U pismu Trampu, albanske organizacije u Americi su predložile preporuke u vezi sa normalizacijom odnosa, uz ocenu da bi svaka promena granica mogla ponovo da otvori zamrznuti sukob i destabilizuje region.

"Ne bismo smeli da žurimo. Nijedan sporazum ne bi trebalo da uključuje razmenu teritorija ili stvaranje teritorija sa posebnim statusom. Ekonomska kompenzacija treba da bude deo svakog mirovnog sporazuma", neke su od preporuka navedene u pismu.

Trampu se u pismu predočava da ne bi trebalo da bude amnestije za ljude koji su počinili zločine, traži se povećano prisustvo SAD i NATO u regionu, kao i slobodna trgovina i sloboda kretanja.

U pismu se navodi da ne bi trebalo ometati vodosnabdevanje za Kosovo i traži da finansijsko poslovanje svih verskih institucija na Kosovu bude transparentno, a da "Srbija i Kosovo od SAD dobiju plan za dugoročna ulaganja".

"Kosovo i Srbija moraju da se integrišu u Evropsku uniju kada ispune sve uslove. Srbija mora da zaustavi sve pokušaje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i obustave kampanju za sprečavanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Svaki mirovni sporazum postignut izmedu Kosova i Srbije koji dobije punu saglasnost Beograda i Prištine moraju da garantuju Savet bezbednosti, SAD, Evropska unija i NATO", navedeno je u pismu.

U pismu, koje je objavio Portali.info, koalicija albanskih organizacija zahvalila je SAD na ulozi koju ima na Kosovu i Balkanu.