Srbija

Vučić i Borisov posetili bugarsku "Svetu goru" (VIDEO)

Autor Ivan Pavlović Izvor Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov posetili su danas Veliko Trnovo u Bugarskoj.

Izvor: Kurir/ Dado Đilas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov posetili su danas Veliko Trnovo u Bugarskoj.

"Kao u studentskim danima. Hvala Bojku Borisovu na divnom danu!", objavio je predsednik Vučić na instragram profilu "budućnostsrbijeav", uz fotografije, na kojima se vide Vučića i Borisov kako razgledaju grad kod čuvene tvrđave "Carevac".

"Veoma sam ponosan i iskreno srećan što mi je Bojko Borisov omogućio da posetim Veliko Trnovo, ovo sveto mesto, i kada vidim kako naša bugarska braća čuvaju sećanje na Svetog Savu, to je za nas ne samo dokaz prijateljstva i bratske ljubavi, već i posvećenosti unapređenju odnosa", rekao je Vučić novinarima u Velikom Trnovu.

Predsednik Srbije je istakao da je Sveti Sava najvažniji čovek u našoj istoriji, jer je 1219. osnovao autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Pažnju koju je dobio od bugarskog naroda, od 13. veka do danas govori o neraskidivim vezama Srba i Bugara", rekao je Vučić.

Možda će vas zanimati

Inače, Veliko Trnovo, nekadašnja bugarska prestonica, mesto je u kojem se upokojio Sveti Sava 1236. godine kada se vraćao sa hodočašća iz Svete zemlje.

Taj grad se nekada zvao samo Trnovo, a nazvan je Veliko Trnovo zbog svoje slavne istorija, pošto je bio neosvojiva tvrđava kada je u 12. veku prkosio vizantijskom carstvu.

Trnovo je bilo prestonica bugarskog cara Asena Drugog.

 Veliko Trnovo u Bugarskoj zovu još i bugarska Sveta gora, jer krije više od 100 pravoslavnih crkava.

POGLEDAJTE SNIMKE