Srbija

Poruka francuskog ambasadora: Srbi, prijatelji naši!

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni povodom 14. jula, nacionalnog praznika te zemlje, uputio poruku Srbiji i njenim građanima.

U pisanoj izjavi, francuski ambasador je naveo daje Francuska posvećena "održivoj stabilnosti Zapadnog Balkana" i ocenio da ekonomski odnosi Srbije i njegove zemlje imaju ogroman potencijl.

"Naši prijateljski odnosi počivaju pre svega na ljudima. Oni su podstaknuti mobilnošću studenata, istraživača i preko lingvističke razmene. Francuski još nije 'poslovni jezik' Balkana, ali ostaje jezik koji se bira srcem. Srećan sam što danas u Srbiji 110.000 ljudi i dalje uči jezik Molijera. Ove godine, nova generacija srpskih studenata stipendista priprema se da dođe u Francusku kako bi nastavila svoje univerzitetsko obrazovanje. Njihovim zahtevima za vizu biće data prednost tako da mogu spokojno da započnu svoju školsku godinu. Takođe zahvaljujem odličnom timu Francuske škole u ​​Beogradu koji je pod teškim okolnostima uspeo da obezbedi onlajn nastavu za svojih 500 i više francuskih, srpskih i međunarodnih učenika", napisao je ambasador i dodao:

"Oni počivaju i na otkrivanju nasleđa i poznavanju drugog, i na dolasku 35.500 francuskih turista koji su se tokom 2019. uputili u Srbiju da otkriju njene lepote. To je veoma značajan porast u odnosu na prethodnu godinu. Nadam se da će ove posete biti još brojnije kada se ova užasna pandemija okonča".

Istakao je da se raduje jačanju ekonomske saradnje Srbije i Francuske, pomenuvši nekoliko velikih projekata u koje su uključene francuske kompanije, a posebno metro u Beogradu.

"Francusko-srpski ekonomski odnosi imaju veliki potencijal, uspešno se razvijaju i srećan sam što je trgovinska razmena između naše dve zemlje premašila milijardu evra. Francuska poslovna zajednica u Srbiji svake godine sve više raste, tako da danas u zemlji posluje oko 120 francuskih kompanija. Ta su francuska preduzeća uključena u veoma važne projekte, kao što su upravljanje i razvoj međunarodnog aerodroma u Beogradu (Vensi) ili izgradnja inovativnog centra za preradu otpada na obodu Beograda (Suez). Zatim, Francuska je veoma angažovana na projektu izgradnje metroa u Beogradu. To je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o donaciji vlade Francuske srpskoj vladi u iznosu od 8,3 miliona evra, omogućivši izradu studije izvodljivosti prve faze projekta", naveo je francuski ambasador.

Iznoseći podatak da Srbija i Francuska imaju diplomatske odnose već 180 godina, Žan-Luj Falkoni je podsetio na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, kao i nedavnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu.

"Tu prvu posetu jednog francuskog predsednika posle gotovo 18 godina obeležila je zajednička želja za oživljavanjem francusko-srpskih političkih odnosa. Tom prilikom je potpisano dvadesetak sporazuma o saradnji u svim oblastima i usledilo je više bilateralnih poseta ministara i parlamentaraca, uključujući i posetu ministarke vojske Florans Parli, u decembru 2019. godine. Godinu dana nakon posete predsednika Makrona Srbiji, tačnije 9. jula, predsednik Aleksandar Vučić je boravio u poseti Parizu i predsedniku Republike Francuske. Tom prilikom, bilo je reči o svim aspektima naših bilateralnih odnosa kao i o perspektivi pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Pozdravljam odluku Srbije da izabere novu metodologiju procesa pristupanja koja je usvojena proletos. Takođe je bilo reči i o odgovorima na krizu izazvanu Kovidom-19 i posebno o neophodnosti da se održi balans između zdravstvenih mera i poštovanja osnovnih prava i sloboda", naveo je francuski ambasador.

Falkoni je poručio da je "Francuska posvećena održivoj stabilnosti Zapadnog Balkana" i da je to "smisao samita Beograda i Prištine koji je održan 10. jula u Parizu, putem video konferencije".

Poručio je i da će ovogodišnji praznik Francuska obeležiti tako što će odati počast svima koji su učestvovali u borbi protiv Covid-19 i bez kojih bi posledice pandemije bile još ozbiljnije.

"Tu ubrajamo i zaposlene u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kojima su građani odavali zasluženo priznanje spontanim aplauzom, tokom više sedmica, svake večeri u 20h", dodao je francuski ambasador.