Uživo

Struka rekla NE POLICIJSKOM ČASU, mole vas da poštujete OVE MERE!

"Svi moramo da se ponašamo kao nosioci infekcije", poručila je dr Darija Kisić Tepavčević i kazala da se Krizni štab za borbu protiv korona virusa u ovom trenutku ne zalaže za mere ograničenja slobode kretanja.

Krizni štab za borbu protiv korona virusa saopštio je ovog utorka ponovo crni bilans - čak 13 osoba je preminulo od posledica infekcije COVID-19, dok su zaražene još 344 osobe!

Katastrofalno je i to što je došlo do povećanja broja pacijenata na respiratoru, sada ih je čak 170, najviše od početka epidemije u Srbiji, dok je posebno zabrinjavajuće i što se menja starosna struktura obolelih sa težom kliničkom slikom, odnosno to je sve više mlađa populacija.

"Bolesnici imaju sve težu kliničku sliku, sada su mnogo mlađi, to je prosek između 30 i 50 godina starosti, pa je i najveći broj pacijenata na intenzivnoj nezi tih godina. I dalje stoji da su starije osobe i one sa pridruženim bolestima sa gorom prognozom, ali zadnjih mesec i po dana imamo manje starijih obolelih, a želim da verujem da je to jer poštuju mere prevencije", kazao je načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović.

"Najviše je zaražena ona generacija koja se kreće, njih je najviše svuda - na lečenju u Areni, intenzivnoj nezi, kućnom lečenju...".

Izvor: MONDO/screenshot

Darija Kisić Tepavčević je dodala da "najviše obolevaju oni koji su najviše izloženi" i "populacija koja se najmanje štiti", kazavši da su to uglavnom oni koji su mislili da im virus ne može ništa. Zbog novog skoka na krivulji, sve više se zbog toga pričalo i o pooštravanju aktuelnih mera.

Iako je bilo najavljeno da će možda na teritoriji cele Srbije biti obavezno nošenje maski uz zabranu okupljanja, to za sada nije još potvrđeno, ali je jasno da neće biti "policijskog časa".

"Nemamo mi tu ništa novo da ponudimo, zapravo čitava nauka nema šta da ponudi novo. Dakle, fizička distanca, nošenje maski i pranje ruku!", naglasila je doktorka Darija Kisić Tepavčević koje tri mere su najvažnije u ovom trenutku.

"Što se tiče policijskog časa i nekih mera ograničenja slobode kretanja - nismo ih razmatrali sada. Rekli smo kada i zašto smo to bili uveli na početku pandemije".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da su "popunjenosti kapaciteta bolničkih postelja u Beogradu na maksimumu", da počinje da radi i Institut za reumatologiju sa oko 100 mesta za pacijente, dok je još jednom zamolio sve građane da izbegavaju masovna okupljanja.

"Imali smo blagi pad obolelih, ali su nam rekli da će ovakva okupljanja doći na naplatu (pokazuje fotografije protesta u Srbiji prim. aut.). Molim građane Srbije da uzmemo stvar u svoje ruke i da ne radimo ovakve stvari, da ne radimo takve stvari, da izađemo iz ove situacije... Najljubaznije vas molim da ne idu u masu", poručio je Lončar.

Čitav tok konferencije za medije pratite klikom na karticu "razvoj događaja".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Izvor: Ilustracija MONDO/ Podaci Institut Batut

15:24

Konferencija za medije Kriznog štaba je završena.

15:21

O OKUPLJANJIMA!

"Fotografija iz Bujanovca… Imali smo blagi pad obolelih, ali su nam rekli da će ovakva okupljanja doći na naplatu (pokazuje fotografije protesta u Srbiji prim. aut.). Molim građane Srbije da uzmemo stvar u svoje ruke i da ne radimo ovakve stvari, da ne radimo takve stvari, da izađemo iz ove situacije... Najljubaznije vas molim da ne idu u masu", dodao je ministar zdravlja.

15:20

O POLICIJSKOM ČASU

"Lična odgovornost na svima nama je da sprečimo da se inficiramo. Svi moramo da se ponašamo kao nosioci infekcije. Ne možemo očekivati da nam neko drugi donese mere koje daju efekte jer sve zavisi od nas. Ako svako od nas ne preuzme svoju ulogu, a što se tiče policijskog časa i nekih mera ograničenja slobode kretanja - nismo ih razmatrali sada. Rekli smo kada i zašto smo to bili uveli na početku pandemije kada je to imalo za cilj da zaštiti stare", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

15:18

"Mi smo krajnje ozbiljni i na nepotvrđene informacije o korona virusu nećemo da odgovaramo", kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

15:17

HLOROKIN U TERAPIJI

"Hlorokin je jedan od lekova koji je u nacionalnom protokolu i predviđene su indikacije, kontraindikacije i šta sve mora da se prati kad se daje. Za sve lekove postoji kad sme, šta sme i ne sme, pa se tako prilagođava terapija. Ima pacijenata koji su dobili hlorokin, ali neću govoriti detaljno o tome. Da li ima pacijenata koji su preminuli i dobili su hlorokin? Normalno, nijedan pacijent nije preminuo a da nije dobio ono najbolje što je moglo da mu se da!", dodao je Stevanović.

15:15

O HLOROKINU

"Razmislite zašto ste baš postavili to pitanje. Zašto? Unećemo kod ljudi dosta tema za razmišljanje, a ne znate da ste to postavili jer je deo farmaceutske industrije hteo. Mi na svake dve nedelje imamo spektakularne najave, medijske, da taj i taj lek leči. Onda akcije tog leka skaču, to traje nekoliko nedelja, pa dobijete informaciju da to nije taj lek. Pokušajte da ne uđete u tu igru. Tu se obrću milijardi evra...", kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

15:14

Medicinski radnici?

"Mi izlazimo transparentno sa svim podacima. Kad ste u kontaktu s pacijentima, morate da imate jedan deo obolelih. Mi ih testiramo i sve pratimo, kao i saopštavamo tačne podatke. Naš zdravstveni sistem nije ostao bez zdravstvenih radnika jer je izražena solidarnost i kada neko ispadne jer je korona pozitivan, ulazi neko drugi i pomaže. Ne pita zašto baš on, zašto baš sada... Mogu da vam kažem da nemamo taj problem!", naveo je Zlatibor Lončar.

15:12

MERE?

"Nemamo mi tu ništa novo, čitava naučna nema šta da ponudi novo. Dakle, fizička distanca, nošenje maski i pranje ruku. To nećemo primenjivati samo dok se ne pronađe lek, nego da nam to spašava život. Naučili smo dosta od starijih koji su svojim primerom pokazali kako se može štiti od ove infekcije", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

15:10

"Bolesnici imaju težu kliničku sliku, sada su mnogo mlađi, to je prosek između 30 i 50 godina starosti, pa je i najveći broj na intenzivnoj nezi tih godina. I dalje stoji da su starije osobe i one sa pridruženim bolestima sa gorom prognozom, ali zadnjih mesec i po dana imamo manje starijih obolelih, a želim da verujem da je to jer poštuju mere prevencije. Najviše je zaražena ona generacija koja se kreće, njih je najviše svuda - na lečenju u Areni, intenzivnoj nezi, kućnom lečenju", objasnio je Goran Stevanović o starosnoj strukturi.

"Obolevaju oni koji su najviše izloženi. To je populacija koja se najmanje štiti, a koja je mislila da im virus ne može ništa", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

15:08

"Izvinjavam se svima, naš prioritet su pacijenti koji imaju simptome, a mora da se donese odluka o otpočinjanju terapije. Nama je trenutno najbitnije zdravlje, poštujemo one koji hoće iz znatiželje ili drugog razloga da se testiraju, ali ovo je prioritet", naveo je Lončar.

15:07

STAROSNA STRUKTURA

"Mlađi su nego u prvom piku i sve je više obolelih koje smatramo mladima, dakle od 20 do 40 godina... Bitno je da njihovo lečenje traje duže, klinička slika je teža, a što se tiče testiranja mogu da vam kažem da je BiH juče testirala 520 osoba, to bi bilo kao da smo mi 1.100. A vidite koliko mi testiramo i radimo zaista maksimalno", objasnio je Lončar.

15:06

"Što se tiče popunjenosti kapaciteta u Beogradu su na maksimumu. Sve kovid bolnice su 90% popunjene i ono što ćemo uradi jeste da počinje da radi Institut za reumatologiju sa dodatnim kapacitetima sa oko sto postelja. Videćemo koliko pacijenata može da se otpusti u toku dana, a ono što već neko vreme radimo jeste da ih upućujemo u Smederevo, Požarevac, Smederevsku Palanku i okolna mesta", rekao je Lončar.

15:04

"Podaci sami za sebe govore koliko je ozbiljna situacija", naveo je Lončar.

15:03

O ZDRAVSTVENIM RADNICIMA

U toku prethodnog dana bilo je 3.235 pregleda u ambulantama u Beogradu, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

70 zdravestvenih radnika je pozitivno na korona virus, a 500 je u izolaciji zbog pozitivnosti.

14:56

OPET LOŠI PODACI!

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.659 osoba, njih 344 bilo je pozitivno, a nažalost preminulo je 13 osoba. Na respiratorima se sada nalazi 170 pacijenata, a za poslednja 24 časa hospitalizovane su 203 osobe.

14:25

NOVE MERE?

Osim obaveznog nošenja maski na teritoriji cele Srbije, struka će razgovarati i o potencijalnoj zabrani okupljanja u naredne dve nedelje na celoj teritoriji Srbije, ne samo u Beogradu.

"Sada nam nisu potrebna velika slavlja, rođendani, proslave, da ne pričam o protestima. Svako okupljanje donosi ogroman rizik. Kao što sam rekla, ili sutra popodne ili prekosutra ujutru sazvaću krizni štab pa ćemo pričati o tim merama", rekla je Ana Brnabić.

14:11

Uživo na Mondu!

Konferencija za medije u Vladi Srbije počinje u 15 časova. Očekuje se da će se na njoj obratiti članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut.

Ukratko

  • U toku dana potvđeno je prisustvo COVID-19 infekcije kod 344 građana Srbije.
  • Nažalost, preminulo je još 13 osoba, ukupno 418 od početka pandemije.
  • Čak 170 pacijenata je na respiratoru.
učitaj još +