POGLEDAJTE

Vučić u Briselu dočekao evropskog komesara na "SRPSKI NAČIN"! FOTO, VIDEO

Autor Aleksandar Nastevski

U Misiji Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je evropskog komesara za proširenje Olviera Varhejija na tradicionalno srpski način!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Aleksandar Vučić dočekao je evropskog komesara za susedstvo i proširenje Varhejija uz srpsku proju i pogaču.

Sliku sa ovog sastanka Vučić je objavio na svom Instagram profilu budućnostsrbijeav.

"Doček uz srpsku proju i pogaču, u misiji Srbije u Briselu, za evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. 

Predsednik Srbije je stigao danas popodne u Brisel, gde se, kako saznaje Tanjug, nešto posle 15.00 sati, prvo sastao sa komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Nakon sastanka sa Varhejijem, predsednik Srbiije učestvuje na prvom fizičkom sastanku u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić se sa komesarom Varhejijem sastao odmah po dolasku sa aerodroma u prostorijama Misije Srbije u Briselu.

Teme njihovog razgovora su, prema informacijama Tanjuga, evrontegracioni put Srbije, uključujući i novu metodologiju procesa pristupanja koju je Srbija upravo prihvatila, kao i ekonomsko - investicioni paket za Zapadni Balkan, koji Komisija treba da predstavi na jesen.

Predsednik Srbije se nakon sastanka sa komesarom za proširenje sastao i sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom.

U pitanju je bilateralni sastanak predstavnika Srbije i EU u okviru nove runde razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tritalteralni sastanak predsednika Srbije Aleksandar Vučića, premijera Kosova Avdulaha Hotija i EU posrednika u dijalogu počeo je nešto pre 18 časova i planirano je da se završi do 20 časova.

Razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine vode se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Očekuje se da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora večeras obratiti medijima u Briselu.

Šarl Mišel: Pozdravljam nastavak dijaloga!

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Priština čija se prva "fizička" runda održava danas u Briselu.

"Pozdravljam nastavak dijaloga Beograda i Prištine i posvećenost obe strane ovom važnom procesu. U potpunosti podržavam napore šefa diplomatije EU Žozepa Borela koji organzuje dijalog danas u Briselu", napisao je Mišel na svom Twitter nalogu.

Borel: Od Beograda i Prištine očekujem duh kompromisa i pragmatizma

Šef diplomatije EU i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Žozep Borel kaže da od Beogrda i Prištine očekuje da obnovljenom dijalogu u Briselu pristupe u duhu kompromisa i pragmatizma sa EU budućnošću za zemlju i građane na umu.

"Predsednik Srbije i premijer Kosova su danas sa nama u Briselu na prvom fizičkoim sastanku. Sastajući se drugi put za nedelju dva lidera pokazuju svoju posvećenost dijalogu kome posreduje EU", poručio je Borel.

Pred početak današnjh razgovora Beograda i Prištine u Briselu Žozep Borel naglašava da je zadovoljan činjenicom da se nakon četiri dana od video konfrencije održava i prvi fizički satanak lidera Beograda i Prištine nakon "vrlo duge pauze" u dijalogu o normalizaciji odnosa.

"Očekujem danas konstruktivne razgovore o prvim elementima naših razgovogra koji će doprineti sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", poručio je Borel.

Šef diplomatije EU naglašava i svoje zadovoljstvo činjenicom da je EU ponovo preuzela komilo procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Rusija: Rešenje za Kosovo uz saglasnost UN i u interesu Srbije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju pronalaženja rešenja za pitanje Kosova i ponovila da se Rusija zalaže za rešenje u skladu sa interesima Srbije, Rezolucijom SB UN 1244 i međunarodnim pravom.

"Mi podržavamo napore predsednika Vučića koji su usmereni na mirnu normalizaciju situacije, u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekla je Zaharova.

Ona je na redovnom brifingu za novinare, upravo u danu kada se u Briselu posle 20 meseci nastavlja dijalog Beograda i Prištine, podsetila da EU kao posrednik u dijalogu treba svoj posao da obavlja savesno i da obezbedi primenu postojećih dogovora a u prvom redu formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Sputnjik.

"Na žalost, konstatujemo da prištinske vlasti već sedam godina sabotiraju svoje obaveze kada je reč o formiranju ZSO. Upravo iz tog ugla gledamo na obnavljanje dijaloga između dve strane, prvo u formatu video-konferencije 12. jula a potom i direktan sastanak u Briselu koji se održava danas", rekla je Zaharova.

Zaharova je naglasila da promene pozicije Rusije po pitanju Kosova nema.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.