Uživo

Krizni štab procenio: Stvarno zaraženih u Srbiji je 5 do 10 puta više

Stigle su nove informacije vezane za epidemiju kovida-19 u Srbiji.

Epidemija korona virusa, koja je u Srbiji prisutna već više od četiri meseca, i dalje ne jenjava.

U poslednja 24 sata u Srbiji je od korona virusa preminulo još 10 ljudi, a zabeležena su još 392 nova slučaja korone!

Ove informacije objavili su članovi Kriznog štaba na redovnoj konferenciji za medije. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i doktori Goran Stevanović i Darija Kisić Tepavčević, saopštili su da je u Srbiji bilo testirano 9.910 ljudi, a da su i dalje na respiratorima 184 pacijenta.

Ministar Lončar je istakao da štab neće ulaziti u dugoročne prognoze jer do sada niko nije mogao da ima tačnu dugoročnu prognozu o tome kako će izgledati i koliko dugo će trajati epidemija u Srbiji. U Srbiji je zbog korona virusa hospitalizovano 4716 ljudi, ali imali smo prilike i da čujemo kakve su procene o stvarnom broju zaraženih.

"Od samog početka pričamo da 80% svih inficiranih ili nema simptome ili ima blagu sliku. Ovaj broj koji je dao ministar je broj osoba koje su zahtevale hospitalizaciju. Stvarni broj po procenama je pet do 10 puta više, ali to su samo procene. Biće vremena za statistiku. Ali zbog ovoga je bitno da nosimo maske i ponašamo se u skladu sa merama. One moraju da se poštuju jer ne znamo imamo li infekciju u tom momentu ili ne. Ne da mi ne znamo tačan broj inficiranih, nego ne zna niko", rekla je dr Kisić.

Doktorka Kisić Tepavčević se osvrnula i na to hoće li biti "zaključavanja" gradova, pre svih Beograda, a ona nije odbacila tu mogućnost.

Tok konferencije za medije možete da pratite klikom na *RAZVOJ DOGAĐAJA*.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

15:54

Konferencija je završena

Celu vest potražite klikom na *UVODNI SADRŽAJ".

15:43

Da li su i komarci opasni?

Komarci su prenosioci različitih bolesti – da li postoji opasnost da prenose i korona virus?

"Što se tiče transmisije, i ovaj virus je primarno životinjiski, kao i mnogi drugi korona virusi, koji se prilagodio na čoveka. Komarac je prenosilac mnogih bolesti, ovde su prisutne neke bolesti, druge u nekim drugim regionima. Ali, za sada nema dokaza da komarac može da prenese ovaj korona virus", pojasnio je član Kriznog štaba dr Goran Stevanović.

15:42

Dr Kisić o radu od kuće

"Rad od kuće ima smisla kao prevencija. Međutim, zavisi i od same ustanove i od posla kojim se bave. To se individualno rešava i sprovodi u zavisnosti od organizacije. Većina tih ustanova je koliko može smanjila kapacitete, jer je vreme godišnjih odmora. To jeste nešto što bi trebalo da se podrži, tamo gde je to moguće. Preporučeno je da se smanji broj osoba koji obavlja osobe, ali da se obave svi poslovi koji treba da se obave. Medicinski radnici su recimo najumorniji, ali za njih ne postoji mogućnost da se odmore i da dobiju slobodan dan", kaže dr Kisić Tepavčević.

Ona je govorila i o mogućnosti "zaključavanja" Beograda kako bi se sprečilo širenje virusa.

15:40

Dr Stevanović o simptomima

"Kao i svi u svetu, redovno učimo i saznajemo o simptomima, postoje pitanja koja se postavljaju pacijentima. To je obavezno za razgovor sa pacijentom. Najčešća simptomatologija je povišena temperatura, gastrointestinalni problemi, gastritis, mučnina, povraćanje, glavobolja.Promene ukusa i mirisa se javljaju različito, zavisi od uzrasta, nešto se češće javlja kod pušača, nešto kod nepušača... Ne postoji jedno pitanje pomoću kojeg može da se utvrdi da neko kaže 'e to je korona'. Svakako, rade se testovi, pregledi i njima se utvrđuje da li je reč o koroni", pojasnio je doktor.

15:37

Dr Stevanović: Muškarci teže i češće oboljevaju

"Oko pet posto od ukupnog broja zahteva respiratornu potporu. Sada imamo prevagu mlađih uzrasnih grupa i njhi je više na respiratorima. Saznanje je da muškarci češće i sa težom slikom oboljevaju, mislim da je oko 60-40 oboljevanje u korist muškaraca. Da li je to zbog načina života ili hormonskog statusa, to ćemo znati kad se bude sve znalo o virusu za nekoliko godina."

15:32

Procena o stvarnom broju zaraženih - 5 do 10 puta više

Koliko zaista ima zaraženih u Srbiji?

"Medicina nije statistika ili matematika. Nemojte da ste nestrpljivi. Trenutno su nam prioritet pacijenti i njihovo lečenje, statistikom će se baviti oni koji treba da se bave. Stvarno stanje je realno - broj pacijenata koji se nalazi na lečenju. To je 4716 njih u bolnici, oni imaju kliničku sliku da zaslužuju da budu u bolnici", kaže Zlatibor Lončar.

Dr Kisić Tepavčević nudi konkretniji broj.

"Od samog početka pričamo da 80% svih inficiranih ili nema simptome ili blagu sliku. Ovaj broj koji je dao ministar je broj osoba koje su zahtevale hospitalizaciju. Stvarni broj po procenama je pet do 10 puta više, ali to su samo procene. Biće vremena za statistiku. Ali zbog ovoga je bitno da nosimo maske i ponašamo se u skladu sa merama. One moraju da se poštuju jer ne znamo imamo li infekciju u tom momentu ili ne. Ne da mi ne znamo tačan broj inficiranih, nego ne zna niko."

15:26

Kisić Tepavčević: Lekari ne leče rezultate testa, nego ljude

"Kada su u pitanju testovi, zlatni standard za ovaj virus je PCR test. Serološki testovi su samo orijentaciona trijaža za one koji možda imaju virus, ali im se ne postavlja dijagnoza na osnovu tog testa. PCR test ne može da se radi odmah, on najmanje 3-5 dana mora da prođe od izloženosti da bi se on primenio. One rezultate koje mi saopštavamo, to su PCR testovi. Nikome se ne može postaviti dijagnoza bolesti na osnovu serološkog testiranja. Imamo i osobe koje imaju tipične simptome, ali dobiju negativne testove. Ni ovaj test nije savršen, ali svi oni bivaju primljeni u bolnicu i vodi se računa o njima. Lekari ne leče rezultate testa, već pacijente", kaže dr Kisić Tepavčević.

15:20

Zašto se ne objavljuje broj pacijenata koji su izlečeni?

"Obećavam da ćete od sutra imati taj broj. Taj broj se menja iz sata u sat pa zato nismo donosili do sada, ali nikakav problem imaćete taj broj sutra", kaže Lončar.

15:19

Da li će biti publike na fudbalskim utakmicama?

Fudbalska sezona u Srbiji počinje 1. avgusta, a evo šta kaže dr Kisić Tepavčević.

"Kao što sami vidite, epidemiološka situacija se menja vrlo brzo. Bilo kakve odluke ne možemo da donosimo par nedelja unapred, ali u svakom slučaju će zavisiti od epidemiološke situacije neposredno pre tih manifestacija. DOnećemo najoptimalniju odluku za sve."

15:18

Lončar: Nećemo ulaziti u dugoročne prognoze

"Nećemo ulaziti u dugoročne prognoze. Niko nije mogao da da nijednu tačnu dugoročnu prognozu. Moramo da se koncentrišemo da radimo onako kako treba. Jedino znamo da možemo da sprečimo virus merama prevencije. Imam poverenje u građane Srbije i oni shvate kad je najvažnije i budu jedinstveni i tako menjaju i sebe i druge. Mislim da su shvatili da je ovo jedini način da rešimo ovaj problem. Tek kad dođemo do zida, zastanemo, pogledamo i vidimo da moramo da promenimo neke stvari."

15:13

Kada ćemo videti efekte novih mera?

"Očekuje se da će to biti u narednom periodu kada budemo imali opadajući trend. Ali napominjem, danas je bilo skoro 400 novozaraženih, ali kada budu počeli da popadaju, to će i dalje biti veliki broj. Taj broj kojem svi težimo je da bude jednak nuli. Italijani su govorili da se radi o dobrim rezultatima kad su imali 41 smrtni slučaj, ali su to poredili sa hiljadama mrtvih na dnevnom nivou. Ukoliko se budemo ponašali odgovorno i savesno, naročito poslednjih dana, izvesno je da ćemo imati efekte vidljive u narednim danima", kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

15:13

Lončar o utvrđivanju od čega su pacijenti umirali

"Želim da konačno razjasnimo - postavlja se pitanje da li je neko umro od korone. Da bi se utvrdilo od koje je bolesti umro jedino merodavno je obdukcija. Prema tome, SZO je rekla da ne može da se radi obdukcija. Ko god bi mogao da kaže tačan uzrok bez obdukcije, sutra bi dobio Nobelovu nagradu. Sve ostalo je na nivou nagađanja", kaže Lončar.

15:09

Ovo su nove brojke

U Srbiji je u poslednja 24 časa od korona virusa preminulo još 10 ljudi, a zabeležena još 392 nova slučaja korone! Testirano je najviše ljudi do sada, 9.910.

Opširnije ovde.

15:07

Lončar: Još par dana ćemo imati povećanje broja

"U Beogradu i Novom Sadu imamo najveći problem, ali sad smo radili neke analize i sigurno ćemo još dan ili dva imati povećanje broja, zahvaljujući protestima koji su bili u ta dva grada. U Beogradu je juče pregledano 2987 osoba, samo na Infektivnoj 261 osoba. Ono što želim da vam kažem je da trenutno 549 zdravstvenih radnika je pozitivno, a 59 je hospitalizovano. Ovi podaci dovoljno govore sami za sebe", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

14:41

Dobrodošli u UŽIVO prenos

Pratićemo konferenciju za medije Kriznog štaba koja počinje u 15 časova.