Uživo

VAŽNA PORUKA: Ako sprovodimo mere, kontrolisaćemo virus!

Još jedan težak dan za Srbiju u borbi protiv korone. Pročitajte poruke stručnjaka sa konferencije u vladi.

U Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 11 zaraženih od virusa korona, što ukupni broj smrtnih ishoda povećava na 472.

To je informacija koju su u ime kriznog štaba u vladi danas saopštili pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i doktor Mijomir Pelemiš.

U poslednja 24 časa je testirano 7.950 osoba, pozitivno je 396, a na respiratoru se trenutno nalazi 187 pacijenata.

Prema današnjim najavama, od sledeće nedelje će testiranim građanima biti dostupna i mobilna aplikacija na kojoj će saznati svoje rezultate. Gojković je rekao da je prevaziđen zastoj u radu specijalnih laboratorija "Vatreno oko" i da je on nadoknađen značajnim brojem testova ovog vikenda.

Doktor Pelemiš poslao je važnu poruku.

"Sad kada sam pošao ovde bio sam zamišljen. Išao sam stepenicama, namerno ne idem liftom, i izlazi jedna devojčica iz stana, ima sedam godina, a mama i tata su joj namestili masku, a ona je pošla da baci đubre. To je učinilo da se osećam veoma prijatno. Čini mi se da veliki broj građana shvata ovaj problem ozbiljno i sada se maske nose ozbiljno. Ako se ovako nastavi, imamo šanse da kontrolišemo bolest ako se svi zajedno budemo trudili", rekao je doktor Pelemiš.

Kompletan tok konferencije možete pročitati u sekciji "Razvoj događaja".

Podsetimo, u kovid bolnici u Štark areni leči se više od 200 pacijenata, od kojih više od 90 odsto ima upalu pluća. U Nišu je jedna zaražena trudnica u dobrom stanju, dok su dve na respiratoru.

Ponovo od ponedeljka radi telefonska linija za psihosocijalnu pomoć.

Ako niste sigurni da li ste preležali koronu, ovo su simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da upozorava sve da postoji samo jedan način da se izborimo sa koronom.

Opsežna studija, najveća te vrste, utvrdila je da deca prenose korona virus, ponekad jednako kao i odrasli!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

15:25

Konferencija je završena

15:25

Da li su još potrebne rukavice?

"Nismo rekli da su rukavice obavezne, već da su korisne, pogotovo kada idete u šoping, u radnju, pa kada pipate 100 stvari. Ne možete da svaki čast pere ruke. Ali ako pipate stvari ne možete da operete ruke 10 puta pre nego što dođete kući. Svakako ih ne bi trebalo smetnuti sa uma, ali dezinfekcija i pranje ruku i nedodirivanje očiju i nosa prljavim rukama je ono što sprečava ulazak virusa u organizam", rekao je Pelemiš.

15:24

"Ovaj prizor me je obradovao"

"Sad kada sam pošao ovde bio sam zamišljen i idem stepnicama, namerno ne idem liftom. I izlazi jedna devojčica iz stana, sa sedam godina, mama i tata su joj namestili masku, a ona je pošla da baci đubre. To je učinilo da se osećam veoma prijatno. Čini mi se da veliki broj građana shvata ovaj problem ozbiljno i sada se maske nose ozbiljno. Ako se ovako nastavi, imamo šanse da kontrolišemo bolest ako se svi zajedno budemo trudili", rekao je doktor Pelemiš.

15:21

Da li i deca moraju da nose maske?

"Svi bi trebalo da nose maske. I deca, s tim da ove maske koje mi nosimo nisu prijatne. Za njih su najbolje one iz domaće radinosti", rekao je doktor Pelemiš.

15:20

O informacijama po gradovima

"Gradovi pojedinačno praktično svaki dan drže konferencije za štampu i objavljuju podatke koje dostavljaju njihovi sektori za javna zdravlja, pa smo tako predupredili mogućnost da se rezultati interpretiraju na različite načine", dodao je Gojković.

15:19

O radu "Vatrenog oka" i aplikaciji za građane

"U više navrata smo rekli da je bilo zastoja u radu pojedinih laboratorija. U ponedeljak je i premijerka pričala o tome i mislimo da smo sa današnjim danom uspeli da izađemo iz svih tih zaostataka. Sve je manje i manje tih repova. Od sutra ćemo uspeti da potpuno ispoštujemo, u svim laboratorijama, ono što nam je i cilj - da nalazi budu u najoptimalnijem roku", rekao je Gojković.

"To nije bilo u svim laboratorijama. Neke nisu imale problem, neke jesu nažalost, ali mislim da smo uspeli da sa današnjim danom prevaziđemo sve te zaostatke", dodao je.

"Vlada i kancelarija za IT elektronsku upravu od sutra će svi građani koji se testiraju putem aplikacije i notifikacije na aplikaciji moći da provere direktno i da ulogovanjem dobiju rezultat. To će krenuti sutra popodne", rekao je Gojković.

15:16

O testiranju u privatnim laboratorijama

"Radi se na testiranju u privatnim laboratorijama. Prati se stepen opremljenosti laboratorija koja imaju uslove za PCR testiranje, jer je taj materijal izrazito infektivan. To ne mogu da rade obične laboratorije. Postoje strogo određeni pravilnici vezani za prostoriju, obučenost kadra i moramo naravno misliti i o odlaganju medicinskog otpada, što je izrazito bitno i važno", rekao je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

"Uskoro će se jedan deo privatnih laboratorija priključiti, naravno na osnovu kategorizacije i pravilnika".

15:14

"Svi su podložni"

"I dalje ostaje ono što smo pričali od početka,bar ja. Da svi mogu da se zaraze - i deca i žene i muškarci, i zdravi i oni sa hroničnim bolestima. Niko nije otporan i ni kod koga ne može da se spreči ulazak ove bolesti", dodao je doktor Pelemiš.

15:13

Koja je uzrasna dob preminulih u novom talasu?

"Imali ste detaljne podatke na prethodnim konferencijama. Naravno da se procenat umrlih pomerio na mlađe životno doba. Pričano je već da nažalost umiru i mlađi, naglašavam u periodu koji je za nama", rekao je doktor Mijomir Pelemiš.

15:10

Ovo su najnovije brojke!

Danas do 15 časova registrovao 20.894 potvrđenih slučajeva.

Od juče je testirano 7.950 osoba, od kojih je 396 pozitivno. Na respiratoru se ukupno nalazi 187 pacijenata, a do današnjeg dana u Srbiji je ukupno testiran 550.091 građanin.

U poslednja 24 časa preminulo je 11 osoba.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 472.

Na današnji dan broj hospitalizovanih pacijenata iznosi 4.735.

Ukratko

  • U Srbiji je zabeleženo 20.498 slučajeva
  • Preminuo je 461 pacijent
  • Aktivnih slučajeva je 5.990
učitaj još +