Uživo

Gojković i Jovanović poručili: Država će brinuti o vakcinama i imunizaciji!

Najnovije informacije o epidemiji korona virusa u Srbiji.

Izvor: Screenshot/PrvaTV

U prethodna 24 časa situacija u Srbiji se pogoršala! Preminulo je desetoro ljudi, zaraženo je još 409, a testirano je čak 10.634! Trenutno se na respiratoru nalazi 167 pacijenata.

Na konferenciji za medije su se pred novinarima našli doktori Zoran Gojković i Verica Jovanović, a oni su pored pročitanih brojki odgovarali i na novinarska pitanja. 

Prethodnih nekoliko dana su na konferencijama bili prisutni premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji su iskoristili priliku da demantuju neke od novinskih naslova.

Danas je situacija na konferenciji za štampu bila daleko mirnija, pošto se uglavnom razgovaralo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i eventualnim vakcinama, čija bi nabavka mogla da počne već do kraja godine.

Tako je direktorka Instituta Batut Verica Jovanović nekoliko puta istakla da će država biti zadužena za nabavku i finansiranje vakcina, u cilju što bolje imunizacije stanovništva, dok je doktor Zoran Gojković istakao da su vakcine, uz antibiotike, najveći iskorak medicine.

Suočeni sa novianrskim pitanjima gojković i Jovanović su govorili o ulasku stranih državljana u Srbiju, pacijentima koji čekaju redove u bolnici, a nemaju korona virus, kao i ceni testiranja za one koji žele da otputuju iz Srbije.

Kompletan tok konferencije za medije možete pročitati na kartici ''Razvoj događaja''.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

15:59

Kraj konferencije!

Današnja konferencija, na kojoj su govorili doktor Zoran Gojković i doktorka Verica Jovanović je završena!

15:54

Ulazak stranih državljana u Srbiju

Pored Turske i Albanije, Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja nema rigorozne propise za ulazak stranaca u zemlju.

''Stav naše zemlje o putnicima u međunarodnom saobraćaju je u skladu sa ostalima. Tokom marta, aprila i maja, uslovi za ulazak u zemlju su se menjali. Naši građani nisu nikada imali limite. Većina zemalja traži negativan test, dok ostale zemlje zabranjuju ulazak ljudi iz našeg regiona. Mi ne postavljamo uslove, ali vodimo računa i pratimo ulazak svih stranih državljana'', istakla je direktorka Batuta.

15:49

''Leče se ljudi, leče ih lekari, nema veze test''

Rekao je Zoran Gojković i još jednom pozvao na jedinstvo, kako među lekarima, tako i među pacijentima.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je istakao da su antibiotici i vakcine najveći pomaci u zdravstvu i da se u skladu sa tim moramo ponašati. 

''Molim zdravstvene radnike, medije, progresivnu javnost... da što više pričamo i da do svesti naših građana dođe koliko je vakcinacija bitna. Treba da pričamo koliko je vakcinacija bitna, kako oni koji su za njih ne bi trpeli pritiske. Potrebno je objasniti šta nam sve donose vakcine.''

15:44

Vakcine za 2,5 evra?

Vrlo važno pitanje sa današnje konferencije za štampu ticalo se cene vakcina. Da li će vakcine stvarno koštati dva i po evra i ko će to plaćati?

''Imala sam priliku da se upoznam sa podacima o ceni, posebno ako to bude dostupno u našoj zemlji. Mislim da je još rano za priču o tome. Bićemo na prvom mestu zemalja koje žele da nabave vakcinu i sprovedu obaveznu imunizaciju. Ne očekujem da se vakcina protiv korona virusa naplaćuje! Biće to deo procesa imunizacije za koji će se pobrinuti država'', rekla je Verica Jovanović.

15:40

Podaci o epidemiji

''Baza zaraženih od korona virusa sadrži određene podatke, jer je i zamišljeno da bude kompleksna, o osobama koje su testirane na korona virus. Ne mogu se svi ti parametri istovremeno uključivati u COVID bazu, pa je bilo nekih neusaglašavanja. Sigurno će nam biti neophodno da pravimo nove preseke u bazi. Institut za javno zdravlje će odgovoriti na zahteve, ali ne mogu da kažem u kom vremenskom roku. Podaci zaraženih po gradovima će biti dostupni, isto kao i podaci o zaraženih po opštinama'', saopštila je direktorka Batuta, Verica Jovanović.

15:33

Ko god želi da pomogne...

Zoran Gojković je pozvao u pomoć sve one koji žele da pomognu.

''Ne bih da budem patetičan, ali je neophodno da budemo jedinstveni'', poručio je on na konferenciji za medije.

15:31

Ko nema COVID-19, mora da čeka za bolnicu!

Zašto? Razlog je veoma jasan, da ti pacijenti ne bi dolazili u kontakt sa onima koji su pozitivni na korona virus. Kako je rekao Zoran Gojković, najbitnije je da se pacijentu ne naškodi.

15:26

Koliko ima virusa i kakve će biti vakcine?

''Nemamo podatke da li se radi o različitim sojevima virusa. To je nemoguće identifikovati. Postoji jedan soj koji je registrovan u decembru, a manifestacije tog virusa su drugačije u različitim državama. Tamo gde je to bilo burnije, posledice su bile gore. Radi se na pravljenju različitih vakcina, a u njihovoj izradi se koristi i virus, koji će biti njihov deo. Brojne institucije rade na tome i plasiraće nam ih kada istraživanja budu gotova.'', ističe Verica Jovanović.

15:22

I deca plaćaju!

''Šest hiljada dinara je testiranje, a tu spada i testiranje na lični zahtev zbog testiranja. To važi za sve uzraste, pa tako i za decu. Sve populacione grupe su u istom rangu. Besplatna PCR testiranja se vrše nad onima koji imaju simptomi, a tu spadaju i svaki kontrolni testovi koje lekari predlože'', rekla je Verica Jovanović, direktorka Batuta.

15:16

Situacija na Balkanu ZABRINJAVAJUĆA?

Na pitanje novinarke Politike da uporedi situaciju na Balkanu sa zemljama Zapadne Evrope, Zoran Gojković je odgovorio:

''O konkretnim uspesima i neuspesima ćemo govoriti kada se epidemija završi. Teško je porediti zemlje koje se nalaze u različitim fazama epidemije. Sve zemlje Balkana  su se uspešno borile protiv prvog talasa. Srbija je u toj fazi prednjačila, sa najmanjom stopom mortaliteta. Mi smo prvi izašli iz kruga, a druge zemlje su teže podnosile tu fazu epidemije.''

On je dodao da će i zemlje na zapadu Evrope osetiti posledice popuštanja restriktivnih mera, kao što je to bio slučaj sa Srbijom.

15:10

Vesti sa juga

Pogoršana epidemiološka situacija u mestima Blace, Trgovište, Prokuplje, Kuršumlija i Brus izazvala je nove vanredne situacije.

14:58

LOŠE VESTI

Podaci iz prethodna 24 časa uopšte nisu dobri.

Srbija ima novih 10 smrtnih slučajeva u borbi protiv korona virusa.

Testirano je čak 10.634 čoveka, a 409 testova su pokazali pozitivan rezultat. Na respiratoru se nalazi čak 167 pacijenata.

Ukratko

  • 10 preminulih
  • 409 zaraženih
  • 10.834 testiranih
učitaj još +