Uživo

REKORDAN broj zaraženih, Krizni štab se oglasio i o NOVIM MERAMA!

Uprkos najvećem broju potvrđenih slučajeva korona virusa od početka pandemije u Srbiji, Krizni štab je kazao da postoje indikatori koji govore da ima blagog razloga za optimizam.

Vrlo loš dan za Srbiju!

U poslednja 24 časa imamo najveći broj novozaraženih od početka pandemije. Prisustvo COVID-19 infekcije potvrđeno je još kod 467 osoba, dok je život izgubilo još osam pacijenata (prosečna starost 69,7 godina). Na respiratorima je još 169 osoba.

Uprkos tome što je zabeležen najveći broj laboratorijskih slučajeva infekcije, Krizni štab je na konferenciji za medije saopštio da "postoje indikatori koji govore da ima mesta za blagi optimizam".

"Poslednjih dana se smanjuje broj osoba čija slika zahteva hospitalizaciju i smanjen je broj pregleda u ambulantama. U Beogradu je u poslednja 24 sata bilo manje od 2.000 pregleda, a do tada je prosek bio 2.700", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Beograd je i dalje žarište, drugi je Kragujevac, dok je treći Novi Sad", dodala je doktorka i rekla da su blizu još Šabac i Kraljevo, istakavši da je "subjektivan osećaj da je bolest sada teža".

Uz upozorenje da se i dalje poštuju mere koje stalno ističu iz Kriznog štaba (pranje ruku, socijalna distanca i obavezna maska), novinari su upitali i da li se zbog povećanog broja novozaraženih razmatra i nova strategija u borbi sa ovom bolešću.

"Znate šta...", kazala je Darija Kisić Tepavčević i napravila dubok uzdah, pa nastavila: "Ako postoji u vašoj porodici jedan član koji se ne pridržava mera, vi ne možete ni svoju porodicu da zaštitite. To moramo da posmatramo na nivou cele populacije. Strategija se svodi na mere koje stalno ponavljamo. Može da bude preporučena, obavezna, ali sve se svodi na isto i u suštini u čitavom svetu se sve strateške mere vrte oko ovih preventivnih".

"Ništa nije iznad naše želje da ostanemo zdravi", dodala je zamenica direktora Instituta Batut i dodala da se razmatra uvođenje karantina za osobe koje dolaze iz inostranstva.

Imunolog dr Srđa Janković objasnio je kako korona razara pluća, da li postoje trajne posledice i da li je bezbedno leto provesti na moru, Adi Ciganliji ili u banji.

Infektolog dr Mijomir Pelemiš pričao je o načinima da se zaštitimo od korone i tom prilikom IZGRDIO TV ekipu koja ga je intervjuisala!

Naučnici su došli do novih otkrića vezanih kada su u pitanju simptomi korona virusa, najavljene su nove mere od jeseni a lekari predviđaju kako će izgledati zima, kada se budu "sudarili" korona virus i sezonski grip.

Čitav tok konferencije za medije pratite klikom na karticu "razvoj događaja".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

15:43

Konferencija za medije je završena.

15:43

VELIKI BROJ MRTVIH U NOVOM PAZARU?

"Objavićemo podatke po gradovima, to će biti objavljeno. Ne možemo da gledamo samo apsolutne brojeve i tu imamo najveću stopu mortaliteta, ali i letaliteta.

15:42

KARANTIN?

"Da, razmatraćemo i to. Razmena ljudi iz različitih regiona predstavljaju rizik i diskutujemo o tome koji su najoptimalniji obrasci", rekla je Darija Kisić Tepavčević o osobama koje dolaze iz inostranstva.

15:40

Prerano stavljanje na respirator nije dobro

"Stvari moraju da se raščiste. Imamo teške bolesnike i to nije dobro klasifikovano... Šta to znači? Kad imamo recimo 100 na respiratoru, ali ima ih još recimo 30 koji primaju kiseonik preko sonde, neki još preko maske, oni se oporave, a ne stignu do respiratora. To pokazuje da se detaljno pazi i ne žuri se da se oni stave na respirator. Nekada prerano stavljanje nanese štetu", naveo je kliničar Pelemiš.

15:38

"Imam pozdrav za sve koji potpisuju i molim ih da pomognu. Sve ćemo prihvatiti, svaku ideju, mi se borimo za zdravlje svih građana Srbije... Pozivam sve uvažene kolege, neću o politici, spremni smo za sve sugestije i prihvatićemo svaki predlog", rekao je Pelemiš.

"Pozdravljamo rečenicu Ujedinjeni protiv COVID-19, samo tako možemo da uspemo".

15:35

NOVE MERE?

"Znate šta... Ako postoji u vašoj porodici jedan član koji se ne pridržava mera, vi ne možete ni svoju porodicu da zaštitite. To moramo da posmatramo na nivou cele populacije. Strategija se svodi na mere koje stalno ponavljamo. Može da bude preporučena, obavezna, ali sve se svodi na isto i u suštini u čitavom svetu se sve strateške mere vrte oko ovih preventivnih", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Ništa nije iznad naše želje da ostanemo zdravi".

15:31

BLAŽA KLINIČKA SLIKA?

"Mi smo rekli da je smanjena učestalost hospitalizacije, ali su nam klinike pune i vi aludirate na blažu kliničku sliku, pogotovo među mladima koja se ne javi na testiranje. Oni se osećaju dobro i kreću se, šire infekcije, zato je i maska obavezna. Zato svi sebe treba da smatramo kao potencijalne nosioce infekcije", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Nije tačno da je bolest sada blaža, naprotiv, imamo teže bolesnike nego što smo imali. 30% pacijenata su teži nego što su bili", dodao je Pelemiš.

"Ovaj deo je pokazivao težu kliničku sliku iz više razloga. Nažalost, imamo osam preminulih, oni nisu u mlađoj starosnoj kategoriji, ali bilo je jasno zašto je to tako. Zato što se većina mladih mnogo kretala i družila u zatvorenom prostoru. Imali su šansu da razmene veću količinu virusa i niko nije zdrav, mogu i mladi da se razbole. Ja sam u većem riziku, ali to ne znači da mlađi ne može da ima težu pneumoniju, video sam to...".

"Video sam pacijente koji imaju 60+, ni od čega nisu bolovali, ali su imali pretešku sliku".

15:29

"Najvažnija je klinička slika i kakvo je stanje bolesnika i na osnovu toga se odlučuje da li idu kući ili ne, a ne da li je dobio test ili ne. Koliko ima kliničke karakteristike bolesti, i lekari su dosta naučili... Test se čeka, i ja bih voleo da odmah dobije test, ali to ništa neće naškoditi nijednom bolesniku", dodao je Pelemiš.

15:25

Kako je danas najviše obolelih ili je pristiglo najviše testova?

"Pričali smo o tome. To je složan postupak i jedan veliki tim učestvuje u nadzoru. Uzorkovanje se radi u svim kovid bolnicama i ambulantama, a neki imaju i više ambulanti, pa institutima... To je više od 200 ustanova. Svi oni dobijaju informacije o pozitivnosti testova koje su poslali u laboratorije i podaci se objavljuju kada su stigli rezultati", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Sve zavisi od brzine i ažurnosti osoba koje unose podatke. Kada ulazite u bazu treba da se unesu sve varijable koje se očekuju. Podatke objavljujemo u 15 časova iz svih punktova koji vrše uzorkovanje, a svi na dnevnom nivou objavljuju kakva je epidemiološka situacija. Niko ništa ne krije, često se razlikuju ti zbirovi u odnosu na to šta mi saopštavamo, a to je zbog satnice i dinamike unošenja podataka. Na svakom sajtu je sve objavljeno za pojedinačni dan i svi bismo želeli da imamo podatke koji sve objedinjuju, ali idemo tek ka tome".

"Bitno je da svaki zavod zna svoju kompletnu situaciju. Sve se donosi na nivou lokalnih kriznih štabova...".

15:23

I DECA SE ZARAŽAVAJU!

"Svi oboljevaju od ovog virusa. Na današnji dan imamo 12 dece i šest majki, u Nišu imamo šestoro dece i u Šapcu još troje. I svi su dobri", naveo je Pelemiš.

15:23

O IMUNITETU

"Kada je urađeno prvo pilot istraživanje, saopšteno je da je 7%, u toku je nova studija, a čim bude nova informacija - obavestićemo vas", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Taj podatak će se sigurno menjati, ali veoma smo daleko od praga kolektivnog imuniteta i ne možemo an to da računamo i da se oslanjamo. U ovoj fazi to ne može da bude usporeno jer se virus prokužio, nego sprečavamo širenje!", dodao je Srđa Janković.

15:21

ŠTA NAPADA KORONA?

"Stalno se piše o kliničkoj slici... Svaki dan nova senzacija. Virus napada ovaj organ, pa onaj... To je karakteristično za mnoge viruse, ne samo za ovaj, videli smo da je napao pluća, pa bubrege, pa testise. To je sa masom virusa! Neki nisu ni videli male boginje, pa neki to nisu mogli ni da prepoznaju...", rekao je Mijomir Pelemiš.

"Nagledao sam se dece koja su umrla od toga, a ovaj virus pokazuje afinitet za više organa. Pa se nalazi u usnoj duplji, pa majku mu!?".

15:18

Povećana smrtnost?

"Stopa mortaliteta, odnosno letalitet, praktično se održava na istom nivou sa manjim fluktuacijama. Sada imamo situaciju da zbog intenzivnijeg prenošenja virusa imamo više laboratorijski potvrđenih slučajeva. Takođe, imamo situaciju da se hospitalizuju osobe zbog težine kliničke slike, pa su to oni sa srednje-teškom ili teškom pneumonijom. Pre toga su svi bili hospitalizovani", navela je Darija Kisić Tepavčević.

"Subjektivno se stiče utisak da je sada teža bolest. Tako je na nivou čitave Evrope i sveta, tako da što se tiče stopa mortaliteta i letaliteta, on se održava u istim granicama".

"Sve više je saznanja o virusu, ovaj virus pokazuje afinitet prema različitim organima, ne samo respiratornim kako je to bilo, pa se sada razmatra čitav niz konsekvenci. Bez obzira na veliki broj nepoznanica - znamo kako da sprečimo da se inficiramo".

"Možda deluje banalno, iako se osećate zdravi, morate da perete ruke, držite distancu, nosite masku... Nije na odmet da ponovimo!".

15:15

Pacijenti iz BG u drugim gradovima?

"Bilo je pre nekoliko dana problema sa smeštajem bolesnika u Beogradu, ali sada je situacija stabilizovana i nemamo takvih problema da premeštamo bolesnike i upućujemo u unutrašnjost, sada je to obrnuto ako je to neophodno", rekao je Mijomir Pelemiš.

15:13

BEOGRAD - ŽARIŠTE!

"U toku današnjeg dana je zabeležen najveći broj laboratorijskih slučajeva infekcije. Drugi pokazatelji nam govore da imamo mesta za blagi optimizam. Poslednjih dana se smanjuje broj osoba čija slika zahteva hospitalizaciju i smanjen je broj pregleda u ambulantama. U Beogradu je u poslednja 24 sata bilo manje od 2.000 pregleda, a do tada je prosek bio 2.700", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Beograd je i dalje žarište, drugi je Kragujevac, dok je treći Novi Sad", dodala je doktorka i rekla da su blizu još Šabac i Kraljevo.

15:11

Ukupno je 690 zaraženih medicinskih radnika.

14:49

OPET LOŠI PODACI!

Od korona virusa je u Srbiji u poslednjih 24 časa preminulo 8 ljudi (prosečan uzrast preminulih je 69,7 godina), dok je još 467 zaraženo. Na respiratoru je 169 pacijenata.

Ukratko

  • Do danas u 15 potvrđeno je 467 slučajeva korona virusa.
  • Nažalost, preminulo je još osam osoba.
učitaj još +