Uživo

DR KISIĆ: Ovo je prelomni trenutak!

"Sada se očekuje da ova krivulja krene silaznim tokom", rekla je zamenica direktora "Batuta" na konferenciji za novinare kriznog štaba.

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još devet osoba inficiranih virusom korona, testirano je 9.560, a pozitivni nalaz je dobijen kod 411 osoba.

Posmatrano u široj slici, situacija je stabilna i članovi kriznog štaba veruju da će krivulja početi da pada.

"Poslednjih dana, a i nedelja imamo stabilne brojeve. Takođe, izuzetno je veliki broj testiranih osoba i izvesno vreme govorimo o tom platou. I juče smo spomenuli da imamo povoljne parametre koji su optimistični i koji nam pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom i da je značajno manji broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante", rekla je ona.

Kisić Tepavčević je oštro odbacila političke navode o "virusu u maskama" i ponovo naglasila da bi trebalo nositi maske.

"Nadam se da ne postoji nijedan građanin i nijedna osoba koja bi se svesno kretala i svesno širila infekciju", rekla je ona i dodala:

"Koliko god nam smeta maska i nije prijatno da dišemo pod maskama, trebalo bi da se pridržavamo i da ih nosimo. Apsolutno svi u zatvorenom prostoru moramo da nosimo maske, jer tako čuvamo i sebe i svoju okolinu".

Takođe, objasnila je da je naučno dokazano da neke osobe mogu biti dva puta zaražene.

"Nakon preležane bolesti, kod prouzrokavača se stvara imunitet. Nivo antitela se može meriti i kao i širom sveta imamo slučajeve osoba koje su imale koronu i koje su ponovo inficirane", rekla je Kisić Tepavčević.

Kompletan tok konferencije za novinare pročitajte klikom na "Razvoj događaja".

15:44

Dr. Kisić o kolektivnom imunitetu

"Do pronalaska vakcine imunitet se stiče ili prirodnim dolaskom u kontakt sa prouzrokavačem ili vakcinacijom. Svesno izlaganje virusu ne može da bude strategija ni lična ni kolektivna. Ne znamo kako će virus da se ponaša u našem organizmu, bez obzira koliko imamo godina i koliko mislimo da smo zdravi", rekla je ona.

15:41

"Bilo je slučajeva da se opet zaraze koronom"

"Nakon preležane bolesti, kod prouzrokavača se stvara imunitet. Nivo antitela se može meriti i kao i širom sveta imamo slučajeve osoba koje su imale koronu i koje su ponovo inficirane", rekla je Kisić Tepavčević.

"U kontaktu sa doktorom Goranom Stevanovićem imamo podatke za 10 pacijenata koji su ponovo bili zaraženi", rekla je ona.

15:35

(Još) nema odluke o karantinu

"Uvek postoji diskusija o razmatranju karantina za osobe koje dolaze međunarodnim saobraćajem, to predstavlja veliku pretnju u vreme pandemije i o tome uvek razmatramo, ali nije doneta nikakva odluka. Napominjem da je to uvek jedno od značajnih pitanja o kojima diskutujemo", rekla je Kisić Tepavčević.

15:34

Kada je najbolje dati plazmu pacijentu

"Najbolji rezultati su ako pacijent primi plazmu u prve dve nedelje", rekao je doktor Svorcan iz KBC Zvezdara.

15:32

"Možda su mnogi od nas asimptomatski nosioci"

"Posledice asimptomatskih nosioca su još dosta nepoznanice, ali po pravilo je to vezano sa manjom infektivnom dozom, slabijom kliničkom slikom i istraživanja su pokazala da je kod njih manja verovatnoća komplikacija posle preležane bolesti. Ali o nesimptomatskim nosilaca znamo najmanje. Mnogi od nas su možda to. Nisam pričala ni sa jednom osobom koja se nije ponadala da je preležala virus", rekla je Kisić Tepavčević.

"Asimptomatski su jako bitni jer mogu nesvesno da šire infekciju, a svima nama grade kolektivni imunitet, pa to ima i svoje prednosti"

15:28

Nema čudotvornog leka za koronu!

"Što se tiče uzročnog leka protiv virusa, on nažalost ne postoji nijednog virusa. Mnogo nam je lakša borba sa bakterijama od kada su poznati antibiotici. Sprovodi se veliki broj testova, nadamo se da ćemo u tom smislu dobiti ohrabrujuće rezultate, ali ne postoji neki čudotvorni lek koji bi direktno delovao na virus, to čekamo decenijama i vekovima, ali se nadamo da će se u skorije vreme otkriti nešto što će uspotiti identifikaciju virusa"

15:24

"Moramo da nosimo maske!"

"Sada se sve više angažujemo da imamo još više pomoć od strane sanitarne inspekcije i komunalne policije, ali nadam se da ne postoji nijedan građanin i nijedna osoba koja bi se svesno kretala i svesno širila infekciju", rekla je Kisić Tepavčević.

"Koliko god nam smeta maska i nije prijatno da dišemo pod maskama, trebalo bi da se pridržavamo i da nosimo maske. Apsolutno svi u zatvorenom prostoru moramo da nosimo maske, jer tako čuvamo i sebe i svoju okolinu".

15:22

Kisić Tepavčević o Zukorlićevoj izjavi

"Zašto postavljate takva pitanja? Ne znam da li je iko uopšte ozbiljno shvatio tu izjavu? Ovde smo da delimo informacije zasnovane na dokazima, mislim da ne gubimo vreme na izjave koje su interesantne medijima, ali kojima ovde zaista nije mesto. Ubeđena sam da svaki građanin naše zemlje zna kako i na koji način može da se zaštiti. Na kraju krajeva, to je dužnost svih nas"

"Mora da postoji odgovornost za svaku javno izrečenu reč i u današnjem savremenom svetu medija i komunikacionih tehnologija", dodala je ona.

15:19

Naučno dokazano: Maske štite od virusa

"Istraživanje na sirijskom zlatnom hrčku sa maskama je dokazano da se infekcija može smanjiti upotrebom hirurških maski. Najviše se prenos može zaustaviti ako maske nose inficirane osobe. Takođe, otkriveno je da inficirani koji su nosili maske imaju manji tip virusa i blaži oblik od onih koji nisu nosili maske", prenela je članica novog tima Ministarstva koji prati naučna istraživanja.

15:14

Ministarstvo formiralo nadležni tim

"Formirana je radna grupa ispred Ministarstva prosvete koja na svakodnevnom nivou prati rezultate naučnih istraživanja širog sveta, to analizira i redovno nam dostavlja da bismo bili redovno upoznati sa svim najnovijim informacijama"

15:13

Važna poruka doktorke Darije

"Poslednjih dana, a i nedelja imamo stabilne brojeve. Takođe, izuzetno je veliki broj testiranih osoba i izvesno vreme govorimo o tom platou.I juče smo spomenuli da imamo povoljne parametre koji su optimistični i koji nam pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom i da je značajno manji broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante".

"Sad se nalazimo u prelomnom trenutku, kada se očekuje da ova krivulja krene silaznim tokom", rekla je Kisić Tepavčević.

"U toku poslednja 24 časa u Nišu je testirano 117 osoba i jedan je bio pozitivan"

15:09

Ovo su najnovije brojke!

Od poslednjeg izveštaja testirano je 9.560 osoba, od kojih je 411 bilo pozitivno. Trenutno na respiratoru je ukupno 171 pacijent, rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

U poslednja 24 časa preminulo je još devet osoba od posledica infekcije. Tri osobe su ženskog pola, a šest muškog. Prosečan uzrast preminulih je 67,6 godina kod žena, a kod muškog pola 68 godina.

Ukupan broj preminulih je 543, a ukupan broj hospitalizovanih 4.571.

Ukratko

  • U Srbiji je evidentirano 23.730 slučajeva
  • Aktivnih slučajeva je 9.149
  • Potpuno se oporavilo 14.047 osoba
učitaj još +