Uživo

Doktorka Darija: Ne znamo kada će biti VAKCINE, ali nadamo se, kao i ceo svet, da će to biti PRE KRAJA GODINE!

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: RTS

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo još sedam osoba, a registrovano je 287 novozaraženih.

Na respiratorima se trenutno nalazi 143 pacijenata.

Naučnici su saopštili da je završen deo istrage o poreklu korona virusa koji hara svetom, a nemački mediji okrivljuju Balkan za širenje virusa.

U Srbiji je registrovano novo žarište korona virusa, a pročitajte i šta je epidemiolog dr Vesna Mioljević rekla o mutaciji virusa.

Cene testova na korona virus u privatnim laboratorijama su i do četiri puta skuplje nego u državnim.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je poručio da ima mesta za sve zaražene u bolnicama i da je malo smanjen pritisak na zdravstvo.

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je o uticaju visokih temperatura na virus i poručio "još uvek postoji šansa da virus nestane".

Saznajte kako pravilno da održavate maske da se ne biste zarazili, ali i šta stručnjak kaže - ko se više plaši korone, muškarci ili žene?

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

15:41

15:23

"Mi se svi nadamo da je pre kraja godine moguće da bude vakcine, ne samo kao Srbija, već ceo svet se nada, jer bi nas to kao populaciju značajno ojačalo u borbi protiv virusa. Nade se polažu u bar dve do tri farmaceutske kuće, ali ne možemo govoriti još o nečemu što je izvesno", istakla je Darija Kisić.

15:22

"Ono što treba svima da nam bude jasno da sve vakcine koje su u upotrebi u našoj zemlji i koje će da budu, sve su prošle bezbednosne procedure i kontrole i koriste se i u drugim zemljama, pre svega zemljama EU. Nijedna vakcina neće i ne može da bude primenjena kod nas ukoliko nema sve sertifikate, ukoliko nije prošla sve kontrole u našoj Agenciji za medicinska sredstva i mora da bude maksimalno bezbedna i visoko efikasna".

15:21

"Pitanje imunizacije je jako značajno, isključivo javno-zdravstveno pitanje. Kada, kako i u kom momentu i da li će da se uvede neka vakcina u našu zemlju, kao obavezna ili preporučena, ima jasan protokol koji je baziran na stručnim elementima, nikakav drugi parametar i kriterijum ne može da dođe u obzir. Kada je u pitanju vakcina protiv kovida-19, iako je u ovom momentu veliki broj zemalja u trci za pravljenje vakcine, jer nam je svima jasno kolike su potrebe za njom, u ovom momentu još nijedna vakcina nije napravljena, niti je u fazi da bi mogla da se primi u nekom bližem vremenskom periodu", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije Kriznog štaba.

15:18

Sve osobe koje imaju kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju iz ustanova biće hospitalizovane. U Požarevcu u ustanovi za zdravstvenu zaštitu su zaražene 94 osobe, a među njima su i zdravstveni radnici. "Korona virus je vrlo nepredvidiv i može u dovesti za kratko vreme do pogoršanje, zato je potrebno da u tim ustanovama bude dovoljan broj zdravstvenih radnika", rekla je Kisić.

15:14
Kada je reč o starosti pacijenata na respiratorima, ona je rekla da te podatke nema, ali da se poslednjih nedelja beleži pomeranje uzrasne grupe ka starijim, a pokazuje se ono na šta su lekari apelovali - ukoliko stariji obole, po pravilu je veća verovatnoća za komplikacije i mehaničku ventalicuju.

"Stariji su najranjiviji segment našeg društva, i moramo da učinimo sve da ih sačuvamo, istakla je doktorka koja je rekla da sada ima zaraženih i među našim najstarijima", dodala je.

15:13

U ustanovama socijalne zaštite takođe je registrovan određen broj obolelih.

15:12

"Mere ostaju na snazi. One daju efekat", istakla je doktorka Darija.

15:10

Danas se u Subotici se beleži povećanje broja obolelih.

15:09

"Osim smanjenja laboratorijskih potvrđenih slučajeva sada jasno vidimo u svim delovima naše zemlje tendenciju smanjenja obolelih", rekla je doktorka Kisić.

15:08

Od početka epidemije u našoj zemlji je testirano ukupno 703.246 uzoraka, a trenutno je hospitalizovano 3.430 pacijenata.

Ukupan broj registrovanih slučajeva je 26.738, a ukupan broj umrlih je 605, dok je procenat smrtnosti 2,26%

15:08

U poslednja 24 sata preminulo je sedam osoba, rekla je Darija Kisić čime je ukupan broj preminulih 605.

Na respiratorima se trenutno nalazi 143 pacijenata.

14:57

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo još sedam osoba, a registrovano je 287 novozaraženih.

14:56

Na respiratorima se trenutno nalazi 143 pacijenata.

14:56
U Srbiji je registrovano novo žarište korona virusa, a pročitajte i šta je epidemiolog dr Vesna Mioljević rekla o mutaciji virusa.

Ukratko

  • Preminulo je još 7 osoba
  • Registrovano je 287 novozaraženih
  • Na respiratorima su 143 pacijenta
učitaj još +