Uživo

KRIZNI ŠTAB: Situacija je bolja, veliki broj zahteva za briseve, a ŠKOLA NE SME DA SE ODLOŽI

Situacija je sa epidemijom bolja, u gradovima u kojima je bila proglašena vanredna situacija za tim više nema potrebe a sada je važno da pažljivo sprovedemo povratak dece u škole i na fakultete, kažu u Krinom štabu.

Izvor: Printscrenn/RTSPlaneta

Pratite uz MONDO najnovije informacije o situaciji u vezi sa epidemijom korona virusa u Srbiji!

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 10.571 uzoraka, od čega je 158 pozitivnih. Nažalost, preminule su još tri osobe.

Na respiratorima se trenutno nalazi 57 pacijenata.

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji:

* Testiranje pre putovanja

Naši građani odnedavno mogu u Crnu Goru, pod uslovom da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili pozitivan serološki test. mnoge zbunjuje je da li se računa 72 sata od uzimanja uzoraka ili od dobijanja rezultata...

"Da, to mnoge zbunjuje. Na rezultatima testa piše i kada je uzet materijal i izdat rezultat, a šta se od toga traži, to zavisi od zemlje. Najčešće traže 48 iil 72 sata od uzetog materijala, ali ima i zemalja koje računaju od izdavanja rezultata", pojasnio je epidemiolog.

On je istakao i da se neće uvesti karantin za povratnike iz inostranstva.

* Ako krene novi pik, nema škole

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da ukoliko krene novi pik korona virusa, neće biti škole.

"Ako krene neki novi pik, deca ne bi išla u školu već bi sve onlajn bilo organizovano", rekao je on, dodajući da je zajednički stav Kriznog štaba da deca treba da krenu u školu.

Doneta su i nova pravila za škole - evo šta će se dešavati ako se neko od učenika zarazi koronom!

* Troslojne maske - šta je još važno

Povodom priče o tome kakve će maske morati da nose đaci, stručnjaci su istakli da i platnene maske, troslojne, štite jednako kao hirurške.

Ali evo šta je još važno - "Ako je deblji sloj onda se čovek znoji, teško diše, a maska se brže vlaži. Na drugoj strani, ako je tanji, onda nema prave zaštite. Dakle, treba odabrati odgovarajuću masku".

15:42

Završena je konferencija za štampu Kriznog štaba

15:38

Kultura sada PRIORITET

Dr kon smatra da bi od stvari koje su do sada bile "pod ključem" kultura trebalo da bude ona koja ima prioritet za rešavanje u uslovima korona pandemije jer je i ona veoma potrebna društvu.

15:36

ŠKOLA NE SME DA SE ODLOŽI

Dr Kon je oštro demantovao da je rekao da bi školska nsstava trebalo da sed odloži.

"Nikada to nisam rekao, naprotiv, ŠKOLA NE SME DA SE ODLOŽI, jer onda bi je stalno odlagali a vrlo je važno da ceca idu uškolu i obazuju se", kaže dr Kon.

15:34

DA LI SE SPREMA KARANTIN?

Što se tiče nekih medijskih spekulacija da se spreman mera uvođenja 14-dnevnog karantina za povratnike u zemlju sa putovanja u inostranstvo, dr Kon kaže da je jasno rečeno da naši građani koji su sada u inostranstvu  neće imati dodatne mere ali da se ne zna kako če biti za dve nedelje.

15:30

DAVANJE BRISEVA - NA HILJADE ZAHTEVA

Na pitanje procedure davanja i izdavanja briseva, radi putovanja, dr Kisić Tepavčević kaže da se uzivmanje brisa zakazuje, da tako nema redova, bar ne u Institutu Batut, i da se za svaki uzorak daje i dokument kada je uzet i kada je obrađen, kaže dr Kisić Tepavčević.

Isto je i u Gradskom zavodu, kaže Dr Kon, gde se dnevno dobije dve ili tri hiljade zahteva.

15:27

OPREZ U ŠKOLAMA - DISTANCA, PA MASKE

Maska ne predstavlja samo mehaničku prepreku za virus, već i sprečavanje dodirivanja nosa i usta kod dece, što je takođe način prenošenja infekcije. Sve maske dolaze u obzir, tako je svuda u svetu, samo da se koriste. Najekonomičnije su pamučne i platnene, koje mogu da se peru.

Ali, nisu samo maske tu da spreče širenje zaraze, osnovna ostaje fizička distanca, kaže dr Kisić Tepavčevioć

15:24

DOLAZAK STUDENATA - RIZIK

Dolazak studenata i povratak u škole je rizična sitzuacija koja je pred namai pratičemo situaciju pomno, kaže dr Kon

15:23

Dr KON: U Beogradu dobra situacija, biće i bolja

Nesumnjivoi je da je situacija u Beogradu mnogo bolja, Prijavljuje se manji broj građana, i manji je broj pozitivnih, Imamo i opštine u kojima nemamo nitoi jednog sunjivog na kovid i jasno se vidi da ide dallje ka smirivanju, kaže dr Predrag Кon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

On je dodao da ne čudi što je danas nešto veći broj novozaraženih u odnosu na prethodna dva dana, jer se subotom i nedeljom uočava manji broj ljudi koji se prijavljuju na pregled, koji dobiju dijagnozu sumnje na kovid i idu da se testiraju.

15:21

Dr Darija Kisić: SITUACIJA STABILNIJA

U gradovima u kojima smo imali vanrednu situaciju došlo je do staibilizaije i stekli su se uslovi da se one ukinu. Na današnji dan u Kruševcu i Šapcu nije potvrđen nijedan novi slučaj bolesti. U tom periodu je u Beogradu i Nišu procenat pozitivnosti jedan odsto, u Kragujevcu dva a u Novom Sadu i Kraljevu tri odsto dok su manja iskakanja zabeležena na području Odžaka, kaže dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

14:59

Konferencija za javnost Kriznog štaba

Očekuje se početak konferencije Kriznog štaba

14:45

Na respiratorima se trenutno nalazi 57 pacijenata.

14:45

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 10.571 uzoraka, od čega je 158 pozitivnih. Nažalost, preminule su još tri osobe.

Ukratko

  • Za 24 sata testirano je 10.571 uzoraka
  • Pozitivno je 158 osoba
  • Na respiratorima je 57 pacijenata
učitaj još +