Srbija

EU DONELA ODLUKU: Šengenska rampa ostaje spuštena za putnike iz Srbije

Autor Ksenija Jelesijević

EU ne otvara granice

Evropska unija neće, za sada, otvarati vrata za putnike iz pravca Srbije, saznaju "Novosti" u Briselu.

Ambasadori zemalja članica su se u sredu pre podne sastali da odluče da li će biti revizije dosadašnje liste i brzo doneli zaljkučak.

"Sastanak je kratko trajao. Nikakvih promena nema. Lista ostaje kao što je i bila", rekao je  izvor iz sedišta evropske diplomatije i dodao da neće ni biti bilo kakvih zvaničnih saopštenja tim povodom.

Kada su uvodili meru, iz EU su poručili da će donositi odluke svake dve nedelje, 15. i 1. u mesecu, ali je to navodno neobavezujući ritam i može da dođe do promena u kalendaru, što je sada slučaj, naročito posle godišnjih odmora koji su za deo evorpske administracije još u toku.

Novu odluku bi sada trebalo očekivati sredinom septembra.

"Ukoliko dođe do značajnijih promena, lista može da bude revidirana i ranije", rečeno je u Evropskom savetu.

Početkom ove nedelje eskperti EU su razmatrali moguće promene na listi zemalja čijim je građanima dozvoljen nesmetan ulazak tokom pandemije.

Razmatrali su i slučaj Srbije, gde virus sada mnogo manje cirkuliše. Ali, ambasadori su u sredu odlučili da još nije vreme za dizanje rampe.

Naša zemlja se nalazila na prvom spisku koji je utvrđen za ulaske od 1. jula, ali je kasnije izbrisana s liste zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Stanje se u međuvremenu značajno porpavilo. Trenutno je na snazi lista od 30. jula koja je izuzetno ažurirana 8. avgusta, kada je s liste izbačen Maroko.

Pre toga su sa nje skinuti Srbija, Crna Gora i Alžir. Na njoj se danas nalazi 11 zemalja, od kojih sam jedna iz Evrope – Gruzija. Tu su još Ruanda, Tunis, Kina, Južna Koreja, Japan, Tajland, Kanada, Urugvaj, Australija i Novi Zeland.

Za Kinu istovremeno važi princip reciprociteta.

U Briselu se za podizanje rampe povode pricipom da broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude isti ili manji u odnosu na prosek EU od 15. juna, kada je iznosio svega 16 zaraženih.

U mnogim zemljama EU situacija je sada daleko alarmantnija, pa u Parizu, tako, ima 130 inficiranih na 100.000 stanovnika, a u Marselju čak 180.

(Mondo/Večernje novosti)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.