Srbija

ISTORIJSKI SASTANAK ILI ZAMKA: Danas se u Vašingtonu, pod patronatom Donalda Trampa, sastaju Vučić i Hoti

Autor Ivan Pavlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova nastavljaju briselski dijalog Beograda i Prištine na neobičnoj adresi - u Vašingtonu. SAD od ovog sastanka očekuju značajan pomak u odnosima.

Vučić će, kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, učestvovati u razgovorima o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, koje organizuje Bela kuća.

Specijalni savetnik američkog predsednika, Ričard Grenel, izjavio je da će u Vašingtonu "na stolu" razgovara Beograda i Prištine biti samo ekonomska pitanja, ali nije isključio mogućnost da se u nastavku u razgovorima otvore i druga.

Premijer samoproglašene Republike Kosovo, i sagovornik predsenika Vučića u Vašingtonu Avdulah Hoti, poručio je pre nekoliko dana da je "uzajamno priznavanje jedina tema na bilo kom sastanku koji je imao i koji će imati sa predstavnicima Srbije".

"Na bilo kom sastanku koji sam imao i koji ću imati sa predstavnicima Srbije, uzajamno priznavanje je jedina tema. Sve o čemu se razgovara sa njima je u funkciji postizanja sporazuma o medjusobnom priznavanju, bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta ili unitarnog karaktera Kosova", istakao je Hoti.

Nekoliko dana pred planirani put u Vašington srpski predsednik Aleksandar Vučić je rekao da nema nedoumice da će za za SAD jedina tema svuda i uvek biti međusobno priznanje, "ma šta pričali", i da što se tiče agende sastanka "očekuje iznenađenja".

"Kako stvari stoje očekuju nas dosta problema. Ma koliko bilo teško i u koliko god mi bila glava na panju, mi ćemo se boriti", rekao je Vučić.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.