Srbija

RUSI ZABRINUTI DA NE SKRENEMO U NATO: "Sporazum iz Vašingtona ima ozbiljne geopolitičke posledice"

Autor Georgi Mitev Šantek

Beograd i Priština su se formalno obavezali da ustanove ekonomske veze, ali to može da ima ozbiljne geopolitičke posledice po Rusiju i Srbiju, piše moskovski "Komersant".

Taj sporazum mogao bi da oslabi zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbedi priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD, piše danas moskovski list.

Dnevnik navodi da zvaničnog reagovanja Rusije na potpisivanje dokumenata u Beloj kući još nema, ali da se "delimično" pojavilo u spornoj objavi na Facebook stranici portparolke Ministarsva spoljnih poslova, Marije Zaharove.

Dnevnik navodi da je glavna politička novost u 15. tački dokumenta, gde se Kosovo složilo na godišnji moratorijum da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija u tom periodu neće ubeđivati druge države da ne priznaju Kosovo ili da opozovu priznanje.

Poslednja tačka gde se govori o odnosima Beograda i Prištine sda Izraelom je još više neočekivana, navodi list.

Komersat citira beogradskog analitičara Vlatka Sekulovića koji smatra da "izraelski element" u dokumentu koji su potpisali lideri Beograda i Prištine ne samo da povećava izborne šanse Trampa, već i ojačava sam sporazum.

Sekulović je za list kazao da su obe strane prihvatile obavezu da u oblasti bezbednosti koriste najnovije tehnologije SAD što će obezbediti priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

Šef beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je moskovskom dnevniku da se mogućnosti za saradnju Srbije sa NATO posle pregovora u Vašingtonu šire.

Komersant zaključuje da je Rusija po svemu sudeći još u junu upozoravala predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nekim pozicijama koje su ušle u završni tekst dokumenta.

(MONDO/Beta)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.