Nakon skoka broja zaraženih!

KRIZNI ŠTAB ZABRINUT: Porastao broj zaraženih, a ovim gradovima preti posebna opasnost!

Autori Nataša Petrović Aleksandar Nastevski

Nakon novog skoka broja zaraženih korona virusom u Srbiji, Krizni štab obraća se javnosti.

Izvor: Adria media group

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 92 zaraženih među 9.507 testiranih uzoraka, a nažalost, preminula je jedna osoba.

Na respiratorima se trenutno nalaze 33 pacijenata, a na bolničkom lečenju su 393 pacijenta. 

Do 11. septembra u 15 časova registrovano je ukupno 32.228 slučajeva korona virusa, a broj preminulih je 730.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 1.018.908 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon je istakao: 

"Treba naglasiti da nema opuštanja jer raste procenat onih koji su u Beogradu trenutno aktivno oboleli, trenutno ih je 36%. Imali smo blagi skok, ukupno zaraženih je 36 odsto u Beogradu od svih u Srbiji. Zabrinjava Kragujevac, Zaječar, Preševo, tu se povećao broj, a 8,5% je bila pozitivnost pre nekoliko dana. Krizni štab je posebno kontaktiran u Kragujevcu, da bude u stanju povećane pažnje tokom vikenda. Ono što je bitno je da ova činjenica da imamo stabilnu situaciju, može dnevno da nas uznemiri i pokaže da može da se poveća. Sve zavisi od nas, svih nas zajedno, škole su počele da rade, samo u osnovnim školama ima preko pla miliona dece, to jeste epidemiološki rizik, ali tu je prilično striktna kontrola. Činjenica je da se vidi i uočava da počinje sa tim manjim brojevima koji se pojavljuju da počinje manje da se koristi zaštita. Dolazi do planiranja nekih okupljanja o kojima moramo ozbiljno da razmišljamo, kako bismo sprečili da virus opstane i da se prenosi". 

NAJVAŽNIJE VESTI DANA O KORONI

* Imunitet traje vrlo kratko

Istraživanje sprovedeno u Kini nad pacijentima obolelim od korone dalo je zabrinjavajuće rezultate kada su u pitanju imunitet na koronu i vakcina protiv korone!

Analizirani su podaci 19 blažih, i sedam težih slučajeva korone. Znaci imuniteta nestajali su munjevitom brzinom, navode stručnjaci, u odnosu na to koliko se do sada mislilo da traju!

Čim bi se pacijenti oporavili, nivo antitela počeo bi drastično da opada, i njihovo trajanje nije bilo duže od nekoliko nedelja.

* U Crnoj Gori bukti korona, 75.000 srpskih turista letuje u toj zemlji

Moguće je uvođenje karantina za povratnike, odluka u ponedeljak.

U Crnoj Gori je čak 75.000 naših turista, a tamo je svaka treća testirana osoba pozitivna na koronu poslednjih dana, tako da zvaničnici Srbije svakodnevno razmatraju epidemiološku situaciju radi eventualnog uvođenja karantina za povratnike iz inostranstva. O tome bi trebalo da bude reči i na sednici kriznog štaba zakazanoj za ponedeljak.

* Virus gripa će usporiti širenje korone

"Budućnost je teško predvideti, ali moja lična očekivanja su da će dominirati drugi virusi iz respiratorne grupe i da će pojava gripa usporiti koronu, da ne dođe do nekog velikog trećeg talasa", smatra epidemiolog dr Radovan Čekanac, član Štaba za vanredne situacije u Kraljevu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.