Srbija

KRIZNI ŠTAB ODLUČIO: Nove mere stupaju na snagu u petak! (VIDEO)

Autor Tamara Sekulović

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa razmatrao je danas da li da se uvede 10-dnevna obavezna samoizolacija građana koji se vraćaju sa odmora iz Crne Gore i Hrvatske i doneo sledeće odluke.

"Mi beležimo silazni trend, ali pojedine situacije pokazuju da se situacija menja, gde imamo viši procenat pozitivnosti u odnosu na prethodne nedelje. Tako je i u svetu, ne samo kod nas, tu su i zemlje i u okruženju. Crna Gora je na 3.mestu i naš veliki broj je trenutno tamo. Samim tim povećava se rizik zaražavanja. Apelujemo na sve građane koji su u ovim zemljama, od petka u 18h imaćemo drugačiji režim - tada uvodimo nadzor za sve putnike koji se vraćaju u našu zemlju, da bi smanjili rizik zaraze", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

 Kako je juče saopštilo Ministarstvo zdravlja Srbije, Blagi porast novozaraženih korona virusom u zemlji posledica je povratka građana sa odmora iz tih zemalja.

Ministarstvo je još jednom apelovalo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju.

Svi građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, pre svega iz zemalja u kojima je došlo do "eksplozije" korona virusa poput Crne Gore i Hrvatske, biće obavezni da se jave epidemiologu ili svom izabranom lekaru u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

Kako je odlučeno na Kriznom štabu, lekari će dalje, zavisno od zdravstvenog stanja građana, preporučiti da li je neophodan obavezan nadzor ili ne.

Ova odluka stupiće na snagu u petak 18. septembra u 18 časova.

Pogledajte!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.