VIDEO

PRIHVATIO SAM SVOJU KRIVICU! EVROPLJANIMA HVALA ZA 9 MILIJARDI EVRA ZA BALKAN: Vučić nakon sastanka sa komesarom EU!

Autor Aleksandar Nastevski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa komesarom za proširanje EU Oliverom Varhejiem

Oliver Varhej, koji boravi u radnoj poseti Beogradu,predstavio je predsedniku Vučiću u zgradi Predsedništva Srbije izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Sastanku su prisustvovali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

"Mi smo u današnjim razgovorima najkonkretnije govorili o budućnosti Srbije i investicionom paketu i veoma sam zahvalam Verheiju i EU na podršci Srbiji i regionu", rekao je Vučić nakon sastanka na konferenciji za novinare i dodao: 

"Zahvalan sam evropskim poreskim obveznicima koji će uložiti novac u naš region. Dobićemo oko 8 milijardi evra u grantu i oko 20 milijardi preko različitih projekata kao što je izgradnja komplementne internet mreže u svim ruralnim delovima zemlje".

Samo taj projekat košta, kako kaže Vučić, oko 73 miliona evra.

Na sastanku su, kako kaže predsednik Srbije. otvoreno govorili i o njegovim propustima

"I na to sam uvek spreman i u svakom trenutku da odgovaram svom narodu", izjavio je predsednik Srbije i nastavio: 

"Ima dosta kritika na moj račun, da sam koristio funkciju predsednika Srbije i time doprinosio svojoj stranci za izbore". 

"Ja sam prihvatio svoju krivicu i rekao sam da sam odgovoran", rekao je Vučić.

Evropski komesar Oliver Varheji je rekao da je vreme da se prekine praksa da ne putuju zbog korona virusa i da mu je drago što je večeras u Beogradu.

"Mi ispunjavamo ono što smo obećali, u februaru sam obećao da želimo da promenimo način na koji imamo odnose sa Zapadnim Balkanom. I to je možda i najvažnije za građane celog Zapadnog Balkana", rekao je evropski komesar i dodao: 

"Mislim na onaj deo koji će pomoći celom regionu i Srbiji da izađu iz ove pandemije ekonomski, ali i kao celokupno društvo. Nije uopšte lako i videli smo da predstavlja veliki izazov. Srbija je bila fokusirana u naporima da se izbori sa pandemijom, a večeras sam ovde da vam prenesem dobre vesti".

Evropski komesar je istakao da EU pokreće ekonomski investiocioni plan od 9 milijardi evra u grantovima, odnosno, bespovratnoj pomoći.

"Tokom leta smo intenzivno radili na tome da pronađemo projekte koji će momentalno pomoći ekonomskom rastu i zapošljavanju ljudi. Mislimo da samo kao celina ovaj region može da raste, jer ima potencijal i investicima može da donese i ljudski kapital, pa su nam potrebne veze među svim prestonicama", naveo je Varheji.

Varheji se prethodno sastao sa premijerkom Anom Brnabić, ali i predstavnicima civilnog društva okupljenim u Nacionalnom konventu o EU, kao i sa predstavnicima dela opozicije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa Varheijem istakla da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, a da će nastavak reformi biti prioritet buduće Vlade Srbije.

Varheji je u posetu Srbiji došao iz Prištine, a zatim putuje u Sarajevo.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.