Srbija

NOVE MERE STUPILE NA SNAGU: Sve više zaraženih, situacija se pogoršava

Autor Aleksandar Nastevski

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa danas su stupile na snagu

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović, YouTube/Screenshot/MEDSimplified

Tako je na osnovu Uredbe Vlade Srbije naloženo skraćeno radno vreme do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Za ustanove kulture, pozorišta i bioskope, važi režim rada do 18 časova, što znači da poslednja projekcija/predstava mora da se završi do tog vremena.

Ove mere trajaće narednih deset dana, na toliko su oročene, a nakon toga nadležni će vidieti da li će biti potrebe za još rigoroznijim merama ili, ako postojeće bude dale rezultat, njihovim ukidanjem.

Do 18.00 kafići, restorani, a evo do kada će raditi marketi? 

Merom o skraćenju radnog vremena izuzete su apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade 24 časa.

Novim merama predviđeno je da prodavnice prehrambene robe i kiosci mogu da rade do 21 čas, a kafići i restorani radiće do 18 časova.

To je saopštio Gradski štab Beograda, uz napomenu "da je naloženo svim nadležnim službama pojačana kontrola sprovođenja donetih mera u narednom periodu".

Kako bi ljudi mogli normalno da se snabdeju odlučili smo da prodavnice prehrambene robe, poput raznih radnji i supermarketa, ali i mnogobrojne trafike i kiosci, mogu da rade do 21 čas, rekli su ranije gradski zvaničnici.

Šta je sa frizerskim salonima?

Sve radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili frizera, ali i mnogobrojnih zanatlija, moći će da rade kao i po prethodnoj odluci do 21.00, rekao je Darko Glavaš. 

Otvoreni će ostati čak i supermarketi u tržnim centrima.

Radno vreme za banke, pošte i teretane

Posle 18 sati (maksimalno do 21.00) moći će da rade i, na primer, pošte i banke. Izuzetak su, naravno, one smeštene u tržnim centrima.

Skraćenje radnog vremena se ne odnosi na teretane, mada u trenutnim epidemiološkim uslovima vežbanje u zatvorenom prostoru može biti poprilično rizično.

Kada se radi o sportskim maniferstacijama, evo kako će one biti organizovane.

"Još po ranijoj odluci, sve sportske priredbe vrhunskog karaktera moraju da se završe do 23 časa. Na drugoj strani, filmske projekcije u bioskopima i pozorišne predstave moraju da budu gotove do 18.00", rekao je Darko Glavaš za "Blic".

Ko će da radi i posle 21.00?

Shodno ranijoj odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, i posle 21.00 moći će da rade apoteke, ali i benzinske pumpe (isključivo za prodaju goriva), kao i ugostiteljski objekti koji vrše dostavu hrane.

Dakle, i nakon 21 sata bićete u prilici da naručite hranu iz nekog od mnogobrojnih beogradskih restorana.

Prevoz

Ranije je saopšteno da će biti pojačan javni gradski prevoz, da će poslepodnevni špic trajati sve do 20 časova, te da će na ulicama biti dodatnih 236 vozila.

"Gradski prevoz je srce prestonice i ono što mogu da garantujem je da će svaki putnik biti prevezen na željenu destinaciju", istakao je gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.