Srbija

GRAĐANI SRBIJE ZABRINUTI ZBOG NATO RADARA U ALBANIJI: Koliko može da vidi teritorije naše zemlje i šta to znači

Autor Tamara Sekulović

Postavljanje radara za vazdušno osmatranje visokog dometa u Albaniju, uzbunilo je domaću javnost i otvorilo pitanje - koliko može da "prodre" na teritoriju Srbije?

Izvor: Printscreen/TV PRVA

Albanija je aktivirala novi mobilni 3D radar za vazdušno osmatranje visokog dometa na planini Mida, u severnom okrugu Skadar, početkom novembra.

Time je dobila kompletan pregled vazdušnog prostora u radijusu od čak 470 kilometara, što joj omogućava da "baci pogled" daleko izvan svojih granica, pa i u Srbiju.

Ovo je proteklih dana uzbunilo srpsku javnost, a sada je u Jutarnjem programu TV "Prva", vojni analitičar Vlada Radulović objasnio šta to znači i koliki je doseg ovog radara.

"Ne vidim veliku pretnju. Zapravo, ne veću pretnju od onoga što možemo tretirati od ostalih zemalja u okruženju i njihovih radarskih položaja", istakao je on i dodao da planine zaklanjaju vidik ovog albanskog radara zbog njegovog geografskog položaja:

"Radarski položaj se nalazi na nekih 1.600 m nadmorske visine u Albaniji, a mi imamo prirodnu barijeru, Prokletije, pa i Kopaonik, i planine štite. Ima taj radijus od 470 km koji može da snimi, ali ne mogu da se složim s tezom da pokriva celu teritoriju Rtepublike Srbije, najviše zbog prirodnih barijera koje sam pomenuo."

On je napomenuo da je drugačija situacija s radarom koji se nalazi u Hrvatskoj.

"Nema potrebe Srbija da brine, a radarski položaj kod Vukovara može da pokriva celokupnu teritoriju Republike Srbije na primer."

S obzirom na to da je Albanija deo NATO-a, ona je obavezna da radarsku sliku dobijenu ovim sredstvom integriše u NATO sistem nadziranja, ranog uzbunjivanja i reagovanja. Radar je postavljen u saradnji sa američkom kompanijom "Lokid Martin".

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.