svečani doček

ZAPALJENA "VEČNA VATRA", PA POLOŽEN VENAC NA GROB PATRIJARHA: Ruski šef diplomatije u zvaničnoj poseti Srbiji (VIDEO)

Autori Tamara Sekulović Marija Ivetić

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi danas u jednodnevnoj poseti našoj zemlji.

Za Lavova je upriličen doček, a njega je na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković. 

"Za mene je velika stvar da učestvujem u ceremoniji paljenja večne vatre, zahvaljujem predsedniku Vučiću na organizaciji ovog događaja. Juče u Moskvi je održana ceremonija preuzimanja plamena večne vatre, a danas je večna vatra upaljena u srpskoj prestonici", rekao je Sergej Lavrov.

Ceremonija paljenja večne vatre

Vučić i Lavrov su najpre u 12.50, prisustovali ceremoniji paljenja večne vatre i položili vence na Spomenik "Večna vatra" na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, nakon kojih su se obratili prisutnima.

Predsednik Srbije održao je prigodan kratki govor u kojem je naglasio značaj slobode i onih koji su dali živote za nju a zauzvrat ništa nisu tražili.

Vučić i Lavrov obišli su i izložbu fotografija na Groblju oslobodiocima Beograda gde su prisustvovali polaganju venaca i paljenju vatre na spomeniku Večna vatra.

Potom su otišli u Hram Svetog Save gde su položili vence na grob patrijarha srpskog Irineja.

Lavrov je na beogradski aerodrom sleteo nešto posle 12.30 časova. Dočekali su ga kolega ministar Nikola Selaković, ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko i ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski.

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije razgovaraće u 16.30, u Vili Mir, a nakon sastanka planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika.

Tokom posete, Lavrov će se sastati i sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, nakon kojeg će, kako je najavljeno, potpisati Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021-2022. godinu.

Lavrov će se takođe sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.