Srbija

BLJESAK JE BIO GENERALNA PROBA ZA OLUJU! Dačić o "genocidnoj politici Hrvata prema srpskom narodu"

Autor Tamara Sekulović

U subotu je bilo 26 godina od početka ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koje je do tada bilo u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine (RSK).

Izvor: Printscreen/Pink TV

Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", započete 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutru artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom. U akciji "Bljesak" stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 njih napustilo je to područje.

"Mi bismo mogli da nađemo zajednički jezik koji koristimo kada bi bilo s druge strane i trunke razumevanja. Možda je za njih sve to i previše, svi ti zločini prema srpskom narodu u prošlosti, 'Bljesak' je bio generalna proba za Oluju", rekao je Ivica Dačić u emisiji "Hit tvit".

Dačić je istakao šta smatra da je jedini način da se poprave odnosi Srbije i Hrvatske.

"Sve dok to ne prestane da bude stvar 'naših i vaših' i dok se ne sagleda odgovornost za nešto što je očigledno vođena genocidna politika prema srpskom narodu, teško ćemo mi moći da napredujemo u našem odnosu. Vi kod hrvata imate Budaka koji je napisao da se srpsko pitanje mora rešiti na tri načina i odnos prema Srbima kao prema remetilačkom faktoru koji mora da se istera", rekao je on i dodao da smatra da je i danas ovakva situacija i stav u Hrvatskoj.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, u akciji "Bljesak" je ubijeno ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije. Veritas navodi da su do sada pronađeni posmrtni ostaci 162 osobe, a da se 121 i dalje vodi kao nestala. Najviše žrtava bilo je u selima Medari i Paklenica.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama "Bljesak" i "Oluja", Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana koji je umro 1999. godine. Haški istražitelji su saslušali više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine u akciji "Bljesak", ali protiv njih nisu podignute optužnice.

Pred sudovima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, ali oni nisu odmakli dalje od pretkrivične faze.

Dan po otpočinjanju akcije „Bljesak“, tadašnji predsednik RSK Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba koje je trajalo dva dana, zbog čega je kasnije pred Haškim tribunalom osuđen na 35 godina zatvora. Snage nekadašnje RSK ispalile su tada na Zagreb 23 projektila, od kojih je poginulo šest osoba, a 176 je ranjeno.

(Mondo)

Tagovi