Srbija

OVO JE SUHOJ SUPERDŽET 100: Srbija pregovara sa Rusijom o kupovini, cena je DA PAMET STANE (FOTO)

Autor Veljko Petranović

Rusija i Srbija su se vratile pitanju dogovora o kupovini ruskih putničkih aviona S SJ100 (Suhoj superdžet 100).

Izvor: Profimedia

Dve zemlje su se razgovorima vratile na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, saopštilo je rusko Ministarstvo industrije i trgovine.

Kako javljaju RIA Novosti, na sastanku vicepremijera Rusije Jurija Borisova s ministrom za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenadom Popovićem, kome je prisustvovao i ruski ministar industrije Denis Manturov, između ostalog je razgovarano o dogovoru da Srbija kupi avione "superdžet".

Rusija je u oktobru 2019. saopštila da sa Srbijom vodi pregovore o obnovi flote nacionalnog prevoznika "Er Srbija" avionima S SJ100.

Suhoj Superdžet 100 je napravljen da popravi imidž ruske avio-industrije i prevashodno je namenjen međunarodnom tržištu aviona. Proizvodnja se realizuje u Komsomoljsk na Amuru, u civilnom delu fabrike „Jurij Gagarin“. Maja 2012. godine imao je 170 porudžbina i planirano je da se proizvede 1.000 komada uglavnom za inostrano tržište. Cena ovog aviona sa 100 mesta je 35,4 miliona dolara, što je za oko trećinu manje od konkurentskih aviona - ukrajinskog Antonova, brazilskog Embraera i kanadskog Bombardjea. Sa ciljem da izveze 70% ovih aviona, kompanija Suhoj je krenula u kampanju na globalnom tržištu.

U maju mesecu 2012. Superdžet je započeo turneju po šest azijskih zemalja kako bi se predstavio tamošnjim avio-kompanijama. Prve stanice bile su Mjanmar, Pakistan i Kazahstan, a nakon Indonezije, avion je trebalo da obiđe Laos i Vijetnam.

Najveća verzija "Stotke", Superdžet 100-95, ima raspon krila od 29,9 metara, visinu od 10,9 metara, raspon krila 27,8 metara, kapacitet do 98 putnika i dostiže, kao i prethodni modeli, brzinu od 0,9 maha.

(MONDO/Tanjug)