Uživo

DESETINE SRBA POVREĐENO, ROSU BORNIM KOLIMA NA GOLORUKI NAROD: Oglasio se Petković - do zuba su naoružani, ovo je TEROR

Na više lokacija trenutno se odvijaju sukobi građana i policije takozvanog Kosova. U Mitrovici ranjen Srbin. Pratite uživo uz MONDO razvoj situacije.

Izvor: Instagram/Printscreen/bunt_kosmet

U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu dogodili su se incidenti, a jedan muškarac je ranjen vatrenim oružjem.

Sukob je izbio kada su pripadnici policije takozvanog Kosova za ekonomski kriminal i carine, praćeni pripadnicima ROSU, zatvorili nekoliko prodavnica zbog čega su građani blokirali gradske ulice. Vikali su "Ua" i "Srbija".

Poletele su kamenice, bačene šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno vozilo a kosovski mediji javljaju da je pričinjena velika materijalna šteta. U Zvečanu su odjeknuli i rafali i jedan Srbin je ranjen. U Kosovskoj Mitrovici primećena su i oklopna vozila.

13:49

Pogledajte trenutak kada je upucan Srbin

Srećko Sofronijević upucan je s leđa a objavljeni su snimci tog trenutka. Pogledajte.

12:24

Pokazao fotografije i snimke

Petković je pokazao fotografije čaura ROSU koje, kako kaže, nalaze se po celoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Takođe je pokazao slike upada kosovskih specijalaca u apoteke.

"Ovo je teror koji je prevršio svaku meru", naglasio je Petković.

Na prikazanom snimku čuju se pucnji, topovski udari, vide suzavci...   

12:21

Pala prva kap krvi

"Dok sada ovo govorim, naši lekari se bore za život Srećka Sofronijeviće i daće Bog da preživi i da naši lekari spasu život ovom hrabrom čoveku. I to je politika psihopate Kurtija. Na Kosovu i Metohiji se danas ukida sloboda kretanja za naš narod, ide se na goloruki narod drugim cevima. Pod izgovor nekakvog krijumčarenja, ranjavaju naše ljude.

Ranjavanjem Srećka Sofronijevića pala je prva kap krvi, i to srpske krvi, na Kosovu i Metohiji. Tražimo da se ispune svi briselski sporazumi", rekao je Petković.

12:14

Oglasio se Petković

"Juče su po nalogu psihopate Aljbina Kurtija, policajci zajedno sa pripadnicima ROSU koji su bili do zuba naoružani i opremljeni bojevom municijom, uputili su se i upali ponovo na sever Kosova - Kosovsku Mitrovicu i Zvečane. Imamo na desetine povređenih naših ljudi. Zbog ovoga se predsednik hitno uputio u Rašku gde će u 15h imati sastanak.

Povod za ovu akciju je nekakvo krijumčarenje robe, a zapravo kada vidite da je cela Kosovska Mitrovica zasuta rafalima, jasno vam je da je reč o nameri Kurtija da se započnu sukobi mnogo većih razmera", rekao je Petar Petković, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju i dodao da je Kurti prevršio svaku meru ovakvim ponašanjem.

Teško je upucan Srećko Sofronijević, '85. godište. Čovek kome se sada bore za život, dodao je on.

"Pokušaće da mu izvade metak koji je zaglavljen u plućnom krilu".

On je dodao da su ROSU gađali oklopnim vozilima na goloruki srpski narod.

"Reč je o ljudima koji su krenuli ujutru na posao, deci koja su krenula u školu, a taman smo malo odahnuli nakon dogovora koji smo nedavno potpisali u Briselu".

12:10

Građani blokirali ulice, policija bacala suzavac

U Severnoj Mitrovici u toku jutra započeta je akcija policije takozvanog Kosova, koja koristi šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica i čuju se sirene za uzbunu.

Prema nezvaničnim saznanjima slična akcija se trenutno odvija i u Zvečanu. Policija je upala u jednu od gradskih apoteka gde su proveravali carinske papire. Nakon toga se narod okupio nezadovoljan pomenutom akcijom, a situacija je eskalirala kada je  policija počela da baca šok bombe i suzavac.

Ukratko

  • Jedan Srbin je teško ranjen
  • Sukobi su na više lokacija
  • Direktor Kancelarije za KiM nazvao je ovo "terorom"
učitaj još +

Ukratko

učitaj još +