Srbija

SKUPŠTINA IZGLASALA - IZMENJEN ZAKON O REFERENDUMU: Stupa ODMAH na snagu!

Autor Jelena Bojić Obradović

"Za" donošenje Zakona je glasalo 193 poslanika Narodne skupština Republike Srbije.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Skupština Srbije izglasala je izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje predviđaju ukidanje naknada za overu potpisa građana, uvode mogućnost da u izbornim komisijama sede i predstavnici predlagača referenduma, a ne samo stranaka, kao i da se glasanje o istom pitanju ne može ponoviti u naredne četiri godine.

Ovaj Zakon je usvojen po hitnoj proceduri, što znači da se za njegovu primenu ne mora čekati rok od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku, odnosno čim bude objavljen, on će stupiti na snagu, najverovatnije već od subote.

"Za" donošenje Zakona je glasalo 193 poslanika Narodne skupština Republike Srbije.

Evo šta se menja:

  • ukidaju se takse za overu potpisa
  • neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od te četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.
  • omogućava se i da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma

Izmenjen Zakon o referendumu koji stupa na snagu odmah važiće i za onaj raspisan za 16. januar, a koji se tiče izmena Ustava Srbije. Izmene Ustava se odnose na pravosuđe - izbora sudija i tužilaca, koje treba da omoguće nezavisnost sudstva. Usvojeni Akt o promeni Ustava Republike Srbije omogućavaće da sudije više neće biti birane u Narodnoj skupštini, već će to uvek činiti Visoki savet sudstva.

To znači da u izboru sudija više ne učestvuju ministar pravde, predsednik Skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali ni predsednik vrhovnog Kasacionog suda, koji će se zvati kao nekad - Vrhovni sud. Visoki savet sudstva činiće 11 članova - šest sudija koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i predsednik Vrhovnog suda.

(MONDO)

Tagovi