Srbija

PETAR JE ABDICIRAO, FILIP KARAĐORĐEVIĆ JE NOVI PRINC NASLEDNIK: Nastaviću da živim u Beogradu, isto kao i do sada!

Autor Tamara Sekulović

Princ Filip Karađorđević oglasio se nakon infromacije da je njegov brat princ Petar abdicirao i odrekao se prava prerogativa koja mu pripadaju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Filip Karađorđević saopštio je da od svog brata Petra preuzima dužnost i odgovornost koju podrazumeva titula princa-naslednika, kao i da prihvata sve dužnosti i obaveze koje su mu tim činom došle, jer je, kako se navodi, svestan časti koja mu je time učinjena.

Abdikacija je automatska i to znači da svoje suvereno pravo rođenjem da predvodi Karađorđeviće, princ Petar napušta i to pravo automatski prelazi na sledećeg u liniji nasleđivanja i njegovo potomstvo, navodi se u pisanoj izjavi Filipa Karađorđevića.

"Svom bratu želim najveću sreću u životu i poštovaću i braniću njegovu želju za ličnim i privatnim životom. On zauvek ostaje princ i uvek će biti dobrodošao. Njegova žrtva je novi zavet Karađorđevića posle smutnih vremena za Dom", navodi se u saopštenju.

Princ Filip je objasnio da se nakon abdikacije nije oglašavao nekoliko dana jer je želeo da to vreme njegova porodica provede u tišini i razmišljanju, kao i da dođe do razumevanja u porodici i među narodom.

"Obavezujem se da ću živeti i boriti se za sreću i napredak Srbije i svih koji poštuju dinastiju Karađorđević", zaključio je.

Filip Karađorđević rođen je 15. januara 1982 i drugi je sin prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. 

Oženio se 7.oktobra 2017. godine dugogodišnjom devojkom Danicom Marinković, a venčanje je održano u Sabornoj crkvi u Beogradu. Naredne godine su dobili i sina princa Stefana koji pripada osmoj generaciji kraljevske kuće Karađorđević.

(Mondo)