Srbija

OGLASIO SE KFOR O SITUACIJI NA KOSOVU! "Spremni smo da intervenišemo ako stabilnost bude ugrožena!"

Autor Jana Desovski

Oglasio se KFOR!

Izvor: ATA Images/M.M.

KFOR se hitno oglasio posle povišenih tenzija na severu Kosova, saopštenjem da je spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena.

"Celokupna bezbednosna situacija na severu Kosova je napeta. Misija KFOR-a koju predvodi NATO pažljivo prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, a u skladu sa svojim mandatom, koji se zasniva na Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999, godine. Misija KFOR-a koju predvodi NATO je potpuno usredsređena na svakodnevnu primenu mandata Ujedinjenih nacija, da osigura bezbedno i sigurno okruženje, kao i slobodu kretanja za sve stanovnike Kosova. KFOR održava vidljivu i spremno držanje na terenu i komandir KFOR-a je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovske bezbednosne organizacije i srpskog ministra odbrane".

"NATO takođe nastavlja da potpuno podržava normalizaciju procesa između Prištine i Beograda kroz dijalog pod okriljem Evropske unije i poziva sve strane da nastave pregovore. Važno je da se oni nastave. To je suštinski važno za mir u regionu i bezbednost. Neće biti realne perspective za bolju budućnost na Balkanu bez punog poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, domaćih reform ii dobrih susedskih odnosa. Konstruktivni dijalog je ključan za regionalnu stabilnost"

"KFOR će preduzeti sve mere koje su neophodne da sačuva mirno i bezbedno okruženje na Kosovu sve vreme, u skladu sa svojim mandatom UN-a".

(MONDO)