Srbija

SRBIJA PREDALA ZAHTEV KFORU! Na Merdaru uručen dokument o povratku policije i vojske na Kosovo i Metohiju

Autor Aleksandar Blagić

Na administrativnom prelazu Merdare KFORU je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju Kosova i Metohije.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Na administrativnom prelazu Merdare KFORU je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju Kosova i Metohije. Vlada Srbije donela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na teritoriju Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sinoć obratio javnosti i najavio je ovaj potez Srbije. Prema njegovim rečima, ovo je prvi put da je neka Vlada Srbije uputila ovakav zahtev. Dodao je da očekuje da KFOR to ne prihvati.

Doneta je odluka da sada u eletronskoj formi, a sutra ujutru i lično komandantu Kfora uručimo zahtev da se izvestan broj, u stotinama, do hiljadu, vrate naše snage na KiM. Ovo je prvi put da je neka Vlada Srbije ovakav zahtev usvojila, na moju inicijativu. Pričalo se da je to uradio gospodin Đinđić 2003, ali nije. On je uputio pismo, ali nije bilo formalno-pravno.

Predaćemo zahtev kmandantu KFOR-a na osnovu Rezolucije 1244, pošto oni tumače da su oni odgovorni za bezbednost i smatraju da se njima uručuje. U sledećem koraku ćemo moći da idemo na sednicu Saveta bezbednosti. On je obavezan da donese pozitivnu odluku, a naravno da će doneti negativnu. On ne može da formalno odgovori negativno, može da odloži, da kaže da se nisu stekli uslovi, ali ne može da ne odobri, jer stoje veoma jasne reči.

Želim ljudima u Srbiji da kažem, svim sagovornicima sam doneo... Ovo je papir broj 1 - Povelja UN. Ovo je papir broj 2 - Rezolucija 1244. Papir broj 3 - Vojno tehnički sporazum. Papir broj 4 - Briselski sporazum. Papir broj 5 - Sporazum iz Vašingtona. Papir broj 6 - Solunska deklaracija. Pripremamo i papir broj 7. Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice, kažite mi jedan sporazum koji ćete da poštujete. Dobio sam konkretan odgovor - nijedan. 'Mi poštujemo samo ono što nam odgovara”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(MONDO/RTS)

Tagovi