Uživo

HAOS NA SEVERU KIM, PRIŠTINA NASILNO ZAUZIMALA ZGRADE OPŠTINA! Oglasila se EU: "Kurti odmah da povuče policijske snage"

Kosovska policija upala je ranije danas u zgrade opštine Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče ulazak policije i novog gradonačelnika.

Izvor: Profimedia

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a potom i u zgrade opštine Zubin Potok i Leposavić. Odmah jutros nešto posle 11 sati oglasile sirene za uzbunu. Prethodno su se ispred svih tih opština okupili građani u pokušaju da spreče ulazak.

U Zvečanu je policija, u trenutku kada je došlo do sukoba između njenih pripadnika i građana, na okupljene bacala suzavac i šok bombe, povređeno je 10-ak ljudi. U gradu su se čuli i pucnji. Okupljne ispred opštine Zubin Potok policija je rasterala suzavcem. 

22:25

"Kosovske vlasti da se odmah povuku"

I zemlje Kvinte poslale su hitan apel Prištini zbog nasilja na severu KiM.

Izvor: Kurir/screenshot

21:20

Oglasio se Aljbin Kurti


Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je večeras, u razgovoru sa komandantom Kfora Anđelom Ristućijem, da bezbednosne institucije rade na uspostavljanju mirnog okruženja za sve i da su prioritet vlade vladavina prava i sloboda kretanja, prenosi portal Repoteri.net.

Novi gradonačelnici severniһ opština, rekao je Kurti, obavljaće svoje dužnosti nesmetano. Kurti je istakao da gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti, da obezbede kvalitetne javne usluge svim građanima, bez prepreka, dodaje se u saopštenju sa sastanka.

U saopštenju se navodi da je Kurti obavestio Ristućija da je kosovska policija posvećena tome da gradonačelnicima omogući pristup njiһovim radnim mestima, kako bi služili svim građanima bez razlike i diskriminacije.

Kurti je naglasio da su opštinski objekti na severu "vlasništvo Republike Kosovo"

Izvor: Profimedia

21:00

Apel Prištini i od nemačkog ambasadora


Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode pozvao je večeras kosovske vlasti da sarađuju sa Kforom i Euleksom.
On je na Tviteru napisao da se potpuno slaže sa objavom američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je osudio današnje ponašanje kosovske policije na severu Kosova i pozvao na hitan prekid nasilnih akcija.

"Pozivamo sve da se uzdrže od eskalacije situacije, a kosovske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom", napisao je Rode

19:59

Varhelji osudio napade na misiju Euleksa

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji osudio je danas napade na misiju Euleksa na Kosovu i Metohiji.

"Žalimo zbog napada na patrole civilne misije Evropske unije na Kosovu, Euleks", napisao je Varhelji na Tviteru i podelio objavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je ranije osudio akcije vlade privremenih prištinskih institucija koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost.

19:52

Američki državni sekretar se oglasio!

Visoki funkcioner SAD Entoni Blinken pozvao je Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosova i Metohije.

Izvor: YouTube/Printscreen/ ABC News

19:45

Oglasila se Evropska unija - najoštrije osudila incidente!

Portparol EEAS Peter Stano osudio je incidente na Kosovu i Metohiji, saopštenje koje je poslato redakciji objavljujemo u celosti.

Izvor: Youtube/European Commission

19:40

Sukob ispred zgrade opštine Zvečan

19:40

Peci u pratnji policije napustio zgradu Opštine

Novi gradonačelnik Zvečana Iljir Peci je izašao iz zgrade opštine, nakon što je u njoj proveo više sati u pratnji pripadnika kosovske policije. Peci je uz obezbeđenje ušao u automobil, ali i pored insistiranja novinara, nije dao izjavu.

Na zgradi opštine je i dalje istaknuta srpska zastava. Specijalne jedinice policije i dalje su prisutne ispred zgrade opštine i prema saznanju, ostaće tu preko noći. Trenutno se radi na raščišćavanju ulice, gde je danas zapaljeno jedno vozilo i bačen suzavac. Meštani su vidno uznemireni i posmatraju šta se dešava.

19:31

Albanski premijer Edi Rama osudio nasilje

"Da li ovo što se događa na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije", upitao je večeras albanski premijer Edi Rama i dodao da to sigurno nije slučaj, jer su "naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost".

"Pridružujem im se u pozivu da se ne nastavlja sa ovakvim potezima, jer to ne samo da je opasno, već je potpuno nepotreban put danas. To je nepotreban put u trenutku kada je demokratski svet sve uložio u dijalog, normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije i kada je to u centru pažnje SAD, Albanije i Evropske unije", objavio je Rama na Tviteru, aludirajući na događaje na severu Kosmeta.

19:25

Oglasila se i EU

Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština, saopštio je portparol Evropske spoljnopolitičke službe.

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet", kaže se u saopštenju.

Takođe je navedeno da EU dosledno ističe, da nedavni vanredni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između sviһ ključniһ aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskiһ Srba - uz pomoć EU", poručuje se u saopštenju.

19:22

Blinken osudio akciju Prištine

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada privremenih prištinskih institucija kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

"Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i imaće posledice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt", naveo je Blinken u izjavi. On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", naveo je Blinken na Tviteru.

19:17

Oglasila se predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović

Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da ono što rade "razularene privremene institucije u Prištini" predstavlja bezbednosnu pretnju za ceo region. Ona je dodala da je sve što se poslednjih godina dešava na KiM sramota SAD i EU i ljaga na njihovom obrazu.

"Ovo je još jedan pokazatelj sa kakvim se izazovima suočava Srbija i koliko je važno očuvati političku stabilnost kako bi država bila u stanju da u svakom trenutku adekvatno odgovori na sve provokacije i pritiske", rekla je Cvijanović za Srnu.

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

19:15

"Kurti odmah da povuče policijske snage"

Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić izjavila je danas, povodom upada kosovske policije u zgrade opština na severu Kosova i Metohije, da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mora odmah da povuče policijske snage. Ona je istakla da Nemačka, kako je rekla, takođe ''deli odgovornost'' što je tzv. Kosovo ''bure baruta''.

''Duboko sam šokirana izveštajima o rigoroznoj akciji kosovske policije protiv zgrada opština i stanovništva u Zvečanu. Neophodna je hitna deeskalacija. Kurti mora odmaһ da povuče policijske snage. Nemačka takođe deli odgovornost što je Kosovo bure baruta i mora da utiče na Kurtija kako bi deeskalirao situaciju'', napisala je ona na svom profilu na Tviteru.

19:09

Oglasio se ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izneo je tvrdnju da je kosovska policija danas pokazala profesionalizam u suočavanju sa, kako je rekao, "organizovanim kriminalnim grupama" koje su ometale nove gradonačelnike da uđu u opštinske zgrade na severu KiM.

On je u objavi na Fejsbuku čestitao policiji na današnjoj akciji i dodao da je u njoj lakše povređeno pet pripadnika policije, koji se osećaju dobro i na dužnosti su. Ranije danas kosovska policija upala je u zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.

18:57

Oglasila se šefica UNMIK-a

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je danas da se hitno preduzmu koraci za smanjenje tenzija na severu Kosova i Metohije. Zijade "poziva sve da se uzdrže od dalje eskalacije i preduzmu hitne korake da se ponovo uspostavi mir", navodi se u saopštenju UNMIK-a. Takođe, ističe i potreba da se "pronađe rešenje u okviru dijaloga uz podršku EU".

18:36

Oglasila se kosovska policija

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku se navodi da su se čule sirene koje "koriste kriminalne strukture za mobilizaciju i okupljanja".

Dodaje se da je policija angažovala relevantne policijske jedinice, u cilju upravljanja situacijom i okolnostima koje su stvorili građani, kako bi sprečili organe za sprovođenje zakona i službenike da ostvare svoje legitimno pravo.

"Službenici javnog reda i mira su u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da napuste i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mesta, ali su oni kontinuirano odbijali. Demonstranti u Zvečanu su nakon izvesnog vremena počeli da pokazuju nasilje, vređaju i bacaju razna jaka oruđa i bombe prema policiji i službenim vozilima, izazvavši direktnu opasnost i lake telesne povrede do sada petorici policijskih službenika, koji su se potom vratili policijskim dužnostima", navodi se u saopštenju.

Policija je navela da je pričinjena materijalna šteta na četiri službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno.

"Uviđajući direktnu opasnost po živote policajaca, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su prinuđene da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući suzavac, da rasteraju masu, a gradonačelnicima omoguće ulazak u objekte opština. Što se tiče dosadašnjih radnji, policija je sarađivala i koordinirala postupanje sa pravosudnim organima, koji su slučaj okarakterisali kao `Napad na ustavni poredak`", dodaje se u objavi.

Iz policije poručuju da će nastaviti da održavaju bezbedno i mirno okruženje za sve građane Kosova bez razlike, i da će preduzeti zakonske mere protiv nezakonitih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost u mestu.

18:32

Kurti će na pitanja o situaciji na severu KiM ''odgovoriti u Prištini''

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da će na pitanja o situaciji na severu KiM ''odgovoriti u Prištini''. On je danas posetio Kosovsku akademiju za javnu bezbednost, ali nije, kako prenosi RTK, želeo da govori o dešavanjima na severu. Kurti se danas sastao sa komandantom KFOR-a Anđelom Ristućom.

18:17

Gradonačelnik Zvečana u zgradi opštine u pratnji policije

Predsednik opštine Zvečan Iljir Peci ušao je u kabinet gradonačelnika u zgradi ove opštine, a kako je izjavio, u pratnji je policije, preneo je Dukađini.

"Da, trenutno sam u kabinetu gradonačelnika. Konačno smo dobro, sad sam u kabinetu, a za ostalo dalje ćemo videti. Pod policijskom pratnjom sam, nemam više informacija", kratko je rekao Peci.

18:14

Komandant KFOR-a kod Kurtija

Komandant KFOR-a Angelo Ristuća viđen je danas kako ulazi u zgradu vlade u Prištini, nakon današnjih tenzija na severu Kosova. Kako prenosi portal Kaldžo, njega je na sastanku u zgradi vlade primio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

18:13

Na zgradu opštine okačena zastava Kosova

Na zgradu opštine Leposavić, u koju je upala kosovska policija, okačena je zastava Kosova, javljaju građani. U zgradu opštine je ušao novi predsednik opštine Ljuljzim Hetemi, prenose Reporteri.

18:09

Odjekuju rafali i detonacije na severu Kosmeta

18:08

Iako su pripadnici Kosovske policije okružili danas pre podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se u ovim opštinama oglasile i sirene za uzbunu, građani Zubinog Potoka ispred opštine su pevali "Oj Kosovo Kosovo".

Građani pevaju "Oj Kosovo, Kosovo"
Izvor: YouTube/Kosovo Online

18:07

Američki senator Marfi: Kurti da prekine provokaciju

Američki senator Kris Marfi saopštio je da tokom sastanka koji je imao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u ponedeljak, Kurti nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama i da Kurti treba odmah da prekine "provokaciju". Prema njegovoj oceni, današnja dešavanja na severu su provokativan i nepotreban korak.

18:06

Trenutna situacija mirna, ali napeta

Trenutna situacija u opštinama na severu Kosova, u koje su danas upali pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije je mirna, ali izuzetno napeta, javlja izveštač Kosovo onlajna. Najveci incidenti desili su se u Zvečanu, gde je trajala višesatna blokada opštine od strane do zuba naoružanih specijalaca.

Trenutno je na ulicama raspoređen veliki broj pripadnika Specijalne jedinice Rosu, ali i pripadnika Kfora. U današnjim nasilnim upadima u prostorije opština na severu povređeno je na desetine građana, a Kosovska policija saopštila je da je povređeno petoro policajaca. Sve prodavnice i ugostiteljski objekti u Zvečanu su zatvoreni.

18:04

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska

Okupacioni metodi i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema, ističe se u saopštenju Eprahije raško-prizrenske.

"Povodom današnje eskalacije bezbednosne situacije na severu Kosova, gde je teško naoružana kosovska policija, nasilno zauzela zgradu opštine Zvečan, koji je gotovo sasvim naseljen Srbima, sa ciljem da po svaku cenu postavi gradonačelnika izabranog na nedavnim vanrednim opštinskim izborima koje je celokupno srpsko stanovništvo četiri većinske srpske opštine na severu KiM bojkotovalo, i povodom sukoba sa okupljenom grupom građana na koje su bacani suzavac i šok bombe, Eparhija raško-prizrenska SPC izražava najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i KFOR-a", navodi se u saopštenju Eparhije, uz koje su date i fotografije današnjih dešavanja u opštinama na severu.

Dodaju da je zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, da je policija protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno.

"U bolnici u Severnoj Mitrovici primljeno je desetak građana sa različitim povredama od strane policije. Kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine i u srpskom većinskom Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima", kažu iz Eparhije.

Osvrnuli su se i na informacije da za akciju upada u opštine na severu prištinske vlasti nisu dobile saglasnost EU i zemalja Kvinte.

"Budući da prema navodima iz štampe na albanskom jeziku Albanian post, Koha, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje 'gradonačelnika', koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, naša Crkva apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta KFOR-a, da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute 'političke predstavnike' dok se ne nađe mirno i političko rešenje. U protivnom može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana. Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz sastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema", navodi se u saopštenju.

Ukazali su i da Eparhija, koja se već danima žali na nezakonito ponašanje kosovskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kršenje osnovnih verskih i imovinskih prava i sloboda, sa zaprepašćenošću gleda najnovije neodgovorno i agresivno ponašanje kosovskih vlasti koje čitav region guraju u haos i nasilje.

18:01

Kvinta nije dala saglasnost Prištini za upad u opštine na severu KiM

Vlada privremenih prištinskih institucija je, nekoliko sati pre nego što su se oglasile sirene za uzbunu u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, obavestila zemlje Kvinte o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku. Od njih, međutim, nije dobila saglasnost za sprovođenje takve akcije, javio je Albanian post.

Prema izvorima tog lista, vlada u Prištini je pre akcije obavestila ambasade zemalja Sjedinjeh Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, ali od njih nije dobila saglasnost za tu akciju. Međutim, prištinske vlasti bile su odlučne da nastave sa planom njenog sprovođenja.

17:57

Snimak sukoba kosovske policije i građana

Pogledajte snimak sukoba Srba i pripadnika kosovske policije ispred zgrade opštine Zvečan:

17:44

Oglasio se američki ambasador na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države osuđuju današnju akciju kosovskih vlasti i pokušaje ulaska u zgrade opština na severu Kosova. "Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti", poručio je Hovenier zvaničnom nalogu Ambasade na Tviteru.

17:30

Kosovska policija upala u zgradu opštine u Leposaviću

Posle nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici Kosovske policije uz suzavac i šok bombe, ušli su i u zgradu opštine u Leposaviću. Kako javlja reporter Kosovo onlajn, ispred zgrade opštine je bilo nekoliko stotina Srba koji su se prethodno okupili kako bi sprečili nelegalno zauzimanje opštine. Ceo centar grada je u dimu od količine ispaljenog suzavca i šok bombi. Suzavac je bačen i u porti crkve.

16:29

Bačen suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa u Zvečanu

Tzv. kosovska policija je danas u Zvečanu, tokom akcije upada u zgradu opštine, bacila suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mestu. Crkva i Dom zdravlja u Zvečanu nalaze se jedno pored drugog, a u porti crkve se i dalje nalazi patrona ispaljenog suzavca.

16:00

Ministar Vučević: Sve krenulo po zlu

Ministar odbrane Miloš Vučević oglasio se povodom tenzija na Kosovu i Metohiji i podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije. Ministar je istakao da se vojska Srbije razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

15:25

U Leposaviću ispred zgrade opštine građani postavili barikadu

Nakon što su pripadnici kosovske policije okružili zgradu opštine u Leposaviću, građani su neposredno ispred opštine postavili barikadu na samom skretanju ka zgradi opštine.

Barikadu su postavili tako što su sa jedne strane prilaza opštini istovarili šljunak i na taj način blokirali taj deo puta. Građani su ranije danas vidno uznemireni dešavanjima u tri opštine na severu KiM, počeli da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se i pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

Istovaren šljunak
Izvor: YouTube/Kosovo Online

15:05

U Zvečanu specijalne jedinice ROSU

Kolona oklopnih vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla je u Zvečan. Specijalci sa dugim cevima trenutno se nalaze na ulicama Zvečana.

ROSU
Izvor: YouTube/Kosovo Online
14:51

Povređeni smešteni u KBC Kosovska Mitrovica

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu, povređeno je oko 10 ljudi koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca, piše Kosovo Onlajn.

14:42

Zapaljen policijski auto u Zvečanu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili kosovske policije i jedan civilni auto.

14:30

Kosovska policija: Na severu Kosova obezbeđujemo pravo na rad gradonačelnicima

Iz kosovske policije su saopštili da "pomažu novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama". U saopštenju policije, navodi se da u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti.

"Kosovska policija, prema zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, preduzima policijske radnje i ovlašćenja u pružanju bezbednosti, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i mere u cilju sprečavanja pojavljivanja bezbednosnih rizika. Po službenoj dužnosti, Kosovska policija danas pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvevan, Leposavić i Zubin Potok, da ostvare svoje pravo na rad u zvaničnim zgradama odgovarajućih opština", navedeno je na Fejsbuk profilu kosovske policije.

14:20

Vojska stavljena u najviši nivo borbene gotovosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i naredio im je hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom zbog incidenata na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić se na ovaj potez odlučio zbog sirena za uzbunu koje su se oglasile u opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

13:40

Policija uz šok bombe ušla u zgradu opštine

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe.

13:30

Oklopno vozilo i vozilo za razbijanje barikada u Zvečanu

Sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka. Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo kosovske policije i jedno za razbijanje barikada. Okupljeni građani negoduju.

Oklopno vozilo
Izvor: YouTube/Kosovo Online
13:19

Policija bacila suzavac

Pripadnici kosovske policije bacili su suzavac ispred zgrade opštine Zvečan kako bi rasterala okupljene Srbe.

12:59

Srbi se okupili ispred zgrade opštine u Zvečanu

Srbi u Zvečanu počeli su da se okupljaju ispred zgrade opštine. Situacija je mirna, ali je među ljudima primetno uznemirenje zbog prisustva pripadnika kosovske policije.

12:17

Sirene za uzbunu oglasile su se i u Severnoj Mitrovici

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije, a u Severnoj Mitrovici su se oglasile sirene.

Sirene u Severnoj Mitrovici
Izvor: YouTube/Kosovo Online

Ukratko

  • Kosovska policija je zauzela opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću
  • Vojska Srbije stavljena u najviši nivo borbene gotovosti
  • Pored suzavca koristili i šok bombe
  • Vojska Srbije se razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji
  • EU osudila dešavanja na severu Kosova
učitaj još +