Uživo

UŽIVO SUKOB KFORA I SRBA NA KIM: Nasilno razbijen protest u Zvečanu, više od 50 Srba povređeno - obratio se i Vučić!

Jake snage KFOR-a krenule su u razbijanje skupa građana okupljenih ispred opštine Zvečan. Korišćeni su suzavac i šok-bombe.

Izvor: Kurir

Veliki broj pripadnika KFOR-a sa opremom za razbijanje demonstracija je od jutros bio raspoređen ispred zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Došlo je do eskalacije sukoba sa okupljenim Srbima, a potom se građanima Srbije obratio i predsednik države Aleksandar Vučić. On je objasnio hronologiju današnjih događaja, a međunarodnu zajednicu je zamolio da "smiri svoje čedo" aludirajući na Aljbina Kurtija.

22:09

Sastanak Vučića i ambasadora Kine i Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće u utorak 30. maja sastanke sa ambasadorima Kine i Rusije povodom krize na Kosovu i Metohiji. Tema razgovora biće današnji sukobi Srba i pripadnika KFOR-a ispred zgrada opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

21:54

Vučić obavio važne razgovore sa Boreljom i Tajanijem

Nakon vanrednog obraćanja javnosti zbog današnjih incidenata na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obavio dva važna razgovora sa Đozepom Boreljom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Saveta ministara, i Antonijom Tajanijem, ministrom spoljnih poslova Italije.

Vučić je sagovornike obavestio o svemu što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i dodao da je sve to organizovao Aljbin Kurti, kao i da su svi to znali danima, zbog čega je od Borelja i Tajanija tražio da urazume Kurtija. Vučić je, takođe, istakao da će Srbija i Srbi učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost.

21:51

Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se večeras obratio javnosti iz Predsedništva Srbije zbog današnjih sukoba na Kosovu i Metohiji. On je ispričao detaljnu hronologiju današnjih sukoba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, a od međunarodne zajednice je tražio da urazumi "svoje čedo" Aljbina Kurtija da ne bi "bilo prekasno za sve".

Srbe je zamolio da ne ulaze u sukobe sa NATO, a Srbija želi samo mir. Nakon završenog obraćanja, on se uputio na administrativnu liniju gde se nalazi Vojska Srbije i odatle će pratiti dalji razvoj situacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: TV KURIR/Screenshot

19:51

Lavrov: Situacija na Kosovu je alarmantna

Sergej Lavrov je upozorio, povodom situacije na KiM, da se može desiti velika eksplozija u centru Evrope, upravo na mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju protiv Jugoslavije. "Prekršili su sve principe Helsinške povelje i drugih dokumenata OEBS-a. Situacija je alarmantna, ali Zapad je krenuo putem totalnog potčinjavanja svih koji na bilo koji način iznose svoje mišljenje", naglasio je Lavrov.

Izvor: RTS/screenshot

19:39

Buktinja nasred puta u Zubinom potoku

Još jedan napad na novinare dogodio se tokom poslepodnevnih sati na severu Kosova, kada je prvo kamenovan, potom poliven farbom a zatim i zapaljen automobil kosovske televizije TV 1. To je sedmi napad na novinare do sada, a ranije danas u Zvečanu je povređen i reporter Tanjuga, kome je, kako su javili mediji šok bomba pala pod noge.

"Novinari postaju meta napada lokalnog stanovništva kada meštani primete njihove mikrofone i obeležja na automobilima. Poslednji nemiri na severu Kosovu sprečavaju i novinare da kredibilno i bez prepreka obavljaju svoju novinarsku dužnost", saopštila je međunarodna organizacija Safe Journalists.

Izvor: RINA.RS

19:01

Predsednik Vučić se obraća u 20 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras građanima povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputiće se na administrativnu liniju. On će provesti noć sa vojskom, i odatle će pratiti situaciju.

19:00

"SAD osuđuju nasilne akcije u Zvečanu"

"SAD najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv @NATO_KFOR trupe koje žele da održe mir. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob", napisao je na Tviteru američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

18:37

Srbinu teško povređen na Kosovu

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je za "Novosti" da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što su okupljene Srbe u Zvečanu napali propšadnici KFOR i tzv. kosovske policije.

Jedan muškarac je trenutno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema informacijama, ima prostrelnu ranu u predelu karlice. Jedna osoba koja je teško povređena za sada je u fazi dijagnostike. A, među povređenima je i doktor Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je zadobio udarce u predelu grudi, ali ne zna se od čega.

18:30

Ulaz u zgradu opštine Zvečan obezbeđuju poljski vojnici KFOR-a

Ulaz u zgradu opštine Zvečan sada obezbeđuju poljski vojnici KFOR-a, javlja dopisnik RTS-a. Okupljenih građana, kako kaže, u Zvečanu ima i dalje.

18:28

Fotografije sa KiM

18:25

Povređeni pripadnici KFOR-a

Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se vide povređeni pripadnici KFOR-a. Nije moguće utvrditi verodostojnost fotografije.

18:23

Snajper uperen u Srbe u Zubinom Potoku?!

Od jutros je tenzija u 3 opštine na Kosovu i Metohiji (Zubin Potok, Zvečan i Leposavić), a otkrivena je fotografija na kojoj se vidi snajper na zgradi opštine Zubin Potok. Fotografija se munjevito proširila društvenim mrežama i uznemirila je domaću javnost i okupljene Srbe.

Snajper na zgradi opštine Zubin Potok
Izvor: Kurir

18:09

Mnogo povređenih sa obe strane

Kako javlja dopisnik RTS-a, ima mnogo povređenih sa obe strane. Čuju se pucnji i sporodične detonacije. Povređenima je pomoć pružena u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni sa težim povredama prevezeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Helikopter KFOR-a nadleće to područje.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

18:05

Sukob Kfora i Srba u Zvečanu

Pripadnici Kfora počeli su danas da razbijaju demonstracije i tuku predstavnike srpskog naroda koji su sedeli ispred opštine u Zvečanu. Portal Kosovo onlajn javlja da je u ovom mestu tokom sukoba bačeno tridesetak šok-bombi i suzavac i da saniteti pomažu povređenima od suzavca. Kako piše Kosovo onlajn policija puca i iz vatrenog oružja.

Ukratko

  • KFOR razbio protest Srba
  • Povređeno više od 50 Srba
  • Obratio se Aleksandar Vučić
učitaj još +